Μύλος με την 56η έδρα-Σε επαφή Γενικός Εισαγγελέας και Γενικός Έφορος Εκλογής

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, βρίσκεται σε επαφή με τον Γενικό  Έφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς για το θέμα της 56ης βουλευτικής έδρας μετά και τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα αυτό.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), δεν έχει οριστεί επί του παρόντος συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον κ. Κυπριανού για το θέμα αυτό, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα.
 
Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας για κάλυψη του κενού είναι ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα προκειμένου ό,τι προβλέπεται για την κενωθείσα βουλευτική έδρα να προβλέπεται και για τη μη καταληφθείσα έδρα.
 
Ωστόσο, η τροποποίηση αυτή δεν μπορεί να έχει αναδρομικότητα για να καλύψει και τη συγκεκριμένη περίπτωση.
 
Νομική πηγή επεσήμανε στο ΚΥΠΕ πως το Ανώτατο Δικαστήριο άφησε να νοηθεί ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ειδική πρόνοια πρέπει να γίνει αναπληρωματική εκλογή.
 
Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, γιατί δεν υπάρχει πρόνοια για τέτοια περίπτωση, και έτσι θα πρέπει ίσως να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος για να προβλέπει για την περίπτωση της αναπληρωματικής εκλογής για να λυθεί το υφιστάμενο πρόβλημα, ενώ παράλληλα να τροποποιηθεί το Σύνταγμα για μελλοντικές περιπτώσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πολιτικό πινγκ-πονγκ για την 56η έδρα και η νέα παράταση
 
Στο μεταξύ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η χθεσινή γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την 56η έδρα της Βουλής μελετάται, σε συνδυασμό με τις δύο προηγηθείσες αποφάσεις του Εκλογοδικείου, έτσι ώστε να δοθεί νομική συμβουλή στο αρμόδιο Υπουργείο και τον Έφορο Εκλογής. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι για ευνόητους λόγους, θα αποφύγει περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις και σχολιασμούς για το θέμα αυτό.
 
ΔΗΣΥ: Δικαιώνεται η θέση μας για εκλογές
Να πάμε σε αναπληρωματικές εκλογές και να μιλήσει η λαϊκή κυριαρχία, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις
 
Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι η τρίτη φορά που δικαιώνονται οι θέσεις του ΔΗΣΥ από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι μη καταληφθείσα έδρα και η μόνη διέξοδος - είναι η τρίτη φορά που μας το λεν – είναι οι αναπληρωματικές εκλογές, σημείωσε.
 
«Δεν έχει άλλη ρύθμιση το ζήτημα και εν πάση περιπτώσει το να φοβάται ένα κόμμα ή να φοβάται το πολιτικό σύστημα τις εκλογές….Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει λαϊκή κυριαρχία. Να πάμε σε αναπληρωματικές εκλογές. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε. Το αποφάσισε τρεις φορές η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν μπορεί η Βουλή να διορίζει βουλευτές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
«‘Εκαναν τρεις φορές το εγχείρημα να επαναδιορίσουν τον Γιώργο Παπαδόπουλο. Δεν έχουμε τίποτε με τα πρόσωπα. Και τους είπαν τρεις φορές αυτό το πράγμα παραβιάζει τη λαϊκή κυριαρχία και ότι είναι συνδεδεμένη η λαϊκή κυριαρχία με τον νόμο για αναπληρωματικές εκλογές», ανέφερε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το ότι υπάρχει μια ακόμα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αφαιρεί το δικαίωμα από το ΑΚΕΛ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα να λέει ότι ‘εμείς πολιτικά θεωρούμε παρά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ανήκει στην Αλληλεγγύη (η έδρα)’.
 
«Εάν πράγματι πολιτικά πιστεύουν αυτό το πράγμα, πάλι υπάρχει λύση. Να πάμε σε εκλογές και το ΑΚΕΛ και όλοι οι υπόλοιποι να υποστηρίξουν τον κ. Παπαδόπουλο. Όλα μαζί τα κόμματα στη Λεμεσό αθροίζουν 70%. Να μιλήσει η λαϊκή κυριαρχία και να κριθεί η πολιτική τους θέση που εκφράζουν εάν εγκρίνεται και από τη λαϊκή κυριαρχία», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι αναπληρωματικές εκλογές να «τρέξουν» παράλληλα με τις Ευρωεκλογές, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει σε 40 ημέρες να προκηρυχθούν οι εκλογές.
 
Κληθείς να πει αν ο ΔΗΣΥ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει ως υποψήφιο τον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «ο ΔΗΣΥ θα "τρέξει" τις εσωτερικές του διαδικασίες. «Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να προκηρύξει τις εκλογές. Αν προκηρυχθούν οι εκλογές έχουμε εσωτερικές διαδικασίες και θα κληθούν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα, και υπάρχει και η διαδικασία πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιός μας που θα ‘τρέξει’ σε περίπτωση αναπληρωματικών εκλογών», είπε.
 

Δειτε Επισης

Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα