Πέμπτη 16 Σεπ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Το πολιτικό πινγκ-πονγκ για την 56η έδρα και η νέα παράταση

Μικαέλλα Λοΐζου   20/03/2019 07:01
Το πολιτικό πινγκ-πονγκ για την 56η έδρα και η νέα παράταση

Το πολιτικό πινγκ-πονγκ για την 56η έδρα και η νέα παράταση

Μικαέλλα Λοΐζου   20/03/2019 07:01
Γόρδιος δεσμός έχει καταντήσει το ζήτημα της 56ης έδρας της Βουλής. Ο μύθος λέει πως ο Μέγας Αλέξανδρος έλυσε τον δεσμό κόβοντας τον με το σπαθί του. Αλλά στις σύγχρονες δημοκρατίες, οι βουλευτικές έδρες δεν κόβονται και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση.  
 
 Χθες, χωρίς το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει οποιαδήποτε κατεύθυνση ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιλυθεί αυτή η παρατεταμένη κατάσταση, έκρινε απλώς τη διορθωτική ρύθμιση στην οποία προέβη το νομοθετικό Σώμα ως αντισυνταγματική, αφήνοντας εκ νέου τους βουλευτές να προσπαθήσουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
 
Η μπάλα βρίσκεται ξανά στο γήπεδο της Βουλής αλλά παραμένει άγνωστο το… σύστημα με το οποίο θα πρέπει να παίξει, ώστε να ρυθμίσει το ζήτημα μια και καλή, χωρίς να υπάρχουν εκ νέου υπόνοιες για πρόσκρουση με το Σύνταγμα, οι οποίες θα οδηγούσαν σε άλλη μία Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και μια συνεπακόλουθη νέα διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
Μια νέα πρόταση νόμου, παρόλο που ενδεχομένως να συγκέντρωνε την απαραίτητη υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρείται ριψοκίνδυνη, τόσο λόγω του προηγούμενου όσο και επειδή θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ.  Γι’ αυτό το λόγο και δεν αποτελεί την προτιμητέα λύση, υπό το φως της χθεσινής απόφασης, παρόλο που δεν θεωρείται απίθανο να επιχειρηθεί.
 
Ο ΔΗΣΥ επιμένει στη θέση του για επαναληπτικές εκλογές. Όπως, όμως, επισημαίνουν  αυτοί που παρακολουθούν το θρίλερ της έδρας από κοντά, ούτε γι’ αυτή τη λύση υπάρχει ξεκάθαρος νόμος. Περάν τούτου, προκύπτουν και διάφορα πρακτικά προβλήματα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών εν μέσω κοινοβουλευτικής περιόδου.
 
Το μεγαλύτερο , όμως, ζήτημα είναι το ηθικό. Η έδρα κατανεμήθηκε στην Αλληλεγγύη στη βάση εκλογικού αποτελέσματος και στη βάση των υπολοίπων που προέκυπταν. Διαγράφονται οι ψήφοι που εξασφάλισε για να συναθροίσει τα ποσοστά της και μπορούν να αντικατασταθούν από νέες ψήφους;
 
Σε αυτό το –μάλλον απομακρυσμένο σενάριο, έτσι όπως είναι η νομοθεσία σήμερα- πάντως, δεν αποκλείεται τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιλέξουν να μην διεκδικήσουν την έδρα ή ακόμη και κάποια από αυτά να υποστηρίξουν ανοιχτά το κίνημα Αλληλεγγύη, με στόχο την επανάληψη του αρχικού εκλογικού αποτελέσματος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αναμένεται να πράξει ο ΔΗΣΥ, καθώς υπάρχει ήδη δεδηλωμένη θέση διεκδίκησης της έδρας από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος είχε επιτύχει και την αρχική ακύρωση της απόφασης για απόδοση της έδρας στον Γιώργο Παπαδόπουλο.
 
Ως η πιο ξεκάθαρη λύση του προβλήματος εμφανίζεται αυτή που ευθύς εξ’ αρχής πρότεινε ο Γενικός Εισαγγελέας, δηλαδή η τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να «γεμίσει» το νομικό κενό που υπάρχει και καθιστά προβληματικές τις υπόλοιπες λύσεις. Όμως, εάν υπήρχε βούληση από τη Βουλή για κάτι τέτοιο και συγκεντρώνονταν οι απαραίτητες πλειοψηφίες (χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και όχι απλή) , αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν από αρκετούς μήνες αλλά προτιμήθηκε η οδός της πρότασης νόμου. Συνεπώς, παρόλο που αυτό το σενάριο ενδεχομένως να έλυνε το ζήτημα μια και καλή σε νομικό επίπεδο, πολιτικά θεωρείται αρκετά δύσκολο, ενώ δεν επιλύει ούτε το ζήτημα της αναδρομικότητας. 
 
Ξημέρωσε η επόμενη ημέρα και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη πράξη αυτού του θρίλερ. Πολιτικές και νομικές πηγές, πάντως, δεν αποκλείουν τελικά τη λύση να δώσει το πλήρωμα του χρόνου. Να συνεχίσει, δηλαδή, το πολιτικό πινγκ-πονγκ μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου…
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας