Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για τα δικαιώματα των γυναικών, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για τα δικαιώματα των γυναικών, δηλώνουν αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.
 
Ο ΓΓ του ΣτΕ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ αναφέρει ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, όμως απαιτείται περαιτέρω πρόοδος. Αναφέρεται παράλληλα στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, λέγοντας ότι αποδείχτηκε πως αποτελεί ένα αποτελεσματικό διεθνές νομικό εργαλείο, το οποίο έχει επικυρωθεί από 33 κράτη μέχρι σήμερα.
 
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Λίλιαν Μόρι Πασκέ ζητά να αναληφθεί περισσότερη δράση κατά του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών, που πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.
 
«Για να εξαλείψουμε πραγματικά τις ρίζες της βίας κατά των γυναικών, οι άντρες και οι γυναίκες παντού πρέπει να υιοθετήσουν μια σθεναρή στάση, χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός γυναικών στην πολιτική και ισχυρότερα νομικά εργαλεία», είπε.
 
Εξάλλου, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ Ντούνια Μιγιάτοβιτς είπε ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα των φύλων αποτελεί μια θεμελιώδη αξία των κοινωνιών, που κατοχυρώνεται στις σχετικές συνθήκες.
 
Παρατηρεί ωστόσο ότι πολλές γυναίκες στην Ευρώπη συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με την καταπάτηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων, όπως περιοριστικά νομοθετικά πλαίσια που περιορίζουν την πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη τη φροντίδα γύρω  από τις αμβλώσεις και την ποινικοποιούν. Αναφέρει τέλος ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν ατελέσφορες, μέχρι στιγμής, προσπάθειες για σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»