Σπέχαρ: Να ενσωματωθεί η διάσταση του φύλου σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία

Η σημασία της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε μια ανανεωμένη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίστηκε στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Ανήκει το μέλλον της Κύπρου στις γυναίκες;”, που διεξήχθη την Τετάρτη το βράδυ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στην οικία του Γάλλου Πρέσβη στην Κύπρο, Ρενέ Τροκάζ, με ομιλήτριες την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, την Τ/κ νομικό Μινέ Ατλί και τη βουλευτή Αννίτα Δημητρίου. Τη συζήτηση συντόνιζε η τέως Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου.
 
Στην ομιλία της, η κ. Σπέχαρ σημείωσε πως στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα κάποιες πολύ σημαντικές συμφωνίες. Υπάρχει ένα κεκτημένο, ένα έργο που ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να διατηρηθεί και πρέπει πραγματικά να δούμε το πώς θα εισαγάγουμε σε αυτή τη διαδικασία τη διάσταση του φύλου και τις γυναίκες κατά ένα ουσιαστικό τρόπο, όταν έχουμε καλύψει το 78% του δρόμου, ανέφερε. Πρόσθεσε πως με βάση τη δική της εμπειρία το θέμα της διάστασης του φύλου έχει τεθεί κατά τις συνομιλίες σε ελάχιστο βαθμό μέχρι σήμερα.

Μόνο μια φορά σε περίοδο δυο περίπου ετών υπήρξε συζήτηση στο επίπεδο των διαπραγματευτών σε ό,τι αφορά το θέμα των ποσοστώσεων για τις γυναίκες, χωρίς να υπάρξει κατάληξη σε ένα τελικό κείμενο, ανέφερε, σημειώνοντας πως με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες αυτή τη στιγμή «υπάρχει χρόνος να το σκεφτούμε αυτό", ώστε "με δημιουργικότητα και πολιτική βούληση να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα καταστεί μέρος μιας  ανανεωμένης διαπραγματευτικής διαδικασίας".
 
Η κ. Σπέχαρ επεσήμανε πως το μέλλον της Κύπρου συνδέεται με τη ειρηνευτική διαδικασία, και πως εάν μιλούμε για το μέλλον της Κύπρου και το μέλλον των γυναικών στην Κύπρο δεν μπορούμε να το αποσυνδέουμε από το Κυπριακό και την επίλυσή του.
 
Σημείωσε πως το θέμα δεν είναι μόνο η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία αλλά και σε ποια θέση βρίσκονται ιεραρχικά οι γυναίκες αυτές, διερωτώμενη γιατί να μην τεθούν ακόμα και στην κορυφή. 
 
Υπογράμμισε την ανάγκη να ακουστεί η φωνή των γυναικών και να διαμορφωθεί μια συμφωνία κατά ένα τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ανησυχίες τους, επισημαίνοντας πως αυτό γίνεται για το καλό όλων.  
 
Το μέλλον των γυναικών ανήκει απόλυτα στις γυναίκες και στους άνδρες, και οι δυο είναι σημαντικοί προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το μέλλον, σημείωσε η διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών.
 
Από την πλευρά της η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή υπογράμμισε πως εάν δεν αλλάξει οτιδήποτε στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, και εάν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές που να αμφισβητούν το ανδροκρατούμενο σύστημα, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να μένουν πίσω και έτσι η χώρα δεν θα επωφελείται από τα ταλέντα, τις ικανότητες, τις ιδέες και τις αντιλήψεις του μισού πληθυσμού της.
 
Επεσήμανε πως «έχουμε τη δυνατότητα του επηρεάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές εάν εργαστούμε μαζί πάνω σε ένα κοινό στόχο και ένα κοινό όραμα».
 
Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ένα αριθμό τομέων στους οποίους πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, τονίζοντας την ανάγκη για νομοθέτηση ποσοστώσεων για τις εκλογικές διαδικασίες, για ποσοστώσεις σε ότι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα Υπουργικά Συμβούλια, για ποσοστώσεις στα συμβούλια μεγάλων εταιρειών, για καθολική και χρηματοδοτούμενη από το δημόσιο φροντίδα για τα παιδιά και γονική άδεια, για ίση αμοιβή, για καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και για ενεργό συμμετοχή των γυναικών στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό.

 Η Τ/κ Μινέ Ατλί αναφερόμενη στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό είπε πως αυτή θα διαμορφώσει το μέλλον μας και πως είναι ζωτικής σημασίας όπως στο ομόσπονδο κράτος, που θα υπάρξει μετά τη λύση, εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα για εξάλειψη της φυλετικής αδικίας.  «Μόνο τότε το μέλλον της Κύπρου θα ανήκει σε εμάς, όχι σε εμάς ως Τ/κ ή Ε/κ, αλλά ως Κύπριους και όχι μόνο ως γυναίκες αλλά ως ανθρώπινα όντα», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως το μέλλον της Κύπρου δεν ανήκει στις γυναίκες μέχρι που η χώρα αυτή πετύχει τη φυλετική δικαιοσύνη, ενώ σημείωσε πως ενώ υπάρχουν πολλοί Τ/κ άντρες που στις συζητήσεις για μια λύση συμφωνούν με τη θέση περί αποτελεσματικής συμμετοχής και πολιτικής ισότητας των Τ/κ, όταν πρόκειται για την αποτελεσματική συμμετοχή και την πολιτική ισότητα των γυναικών δεν σκέφτονται το ίδιο.
 
Η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε, στην ομιλία της, πως το να ξεπεραστούν οι φυλετικές ανισότητες στο πλαίσιο μιας κοινωνικής αναδόμησης φαίνεται να είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.
 
Υπογράμμισε την ανάγκη για οικονομική ανεξαρτητοποίηση των γυναικών όπως και των ανδρών, καθώς και για καταπολέμηση της βίας με βάση το φύλο. Ακόμη είπε πως προς επίτευξη των στόχων που τίθενται χρειάζεται να ενωθούν όλες οι γυναίκες της Κύπρου, και πως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει επανένωση της χώρας μας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων των Κυπρίων γυναικών και όλων των Κυπρίων πολιτών, γενικότερα, σημείωσε.
 
«Οι γυναίκες είναι το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και πρέπει ως ένα πολιτισμένο, δίκαιο και προοδευτικό κράτος να λάβουμε μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία διάκριση», υπογράμμισε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων