Ζητά παραίτηση Χάρη η αντιπολίτευση-Ασπίδα προστασίας από τον ΔΗΣΥ

Μύδρους κατά της Κυβέρνησης και δη του Υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπό το φως της δημοσιοποίησης της Έκθεσης για τον Συνεργατισμό. Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, μάλιστα, ζητούν ευθέως την παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη.  Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ, ύψωσε ασπίδα προστασίας για τον υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση γενικότερα. 
 
Δεν έδειξαν ευθιξία για τίποτα
«Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υποστηρίζοντας πως «η τελική κατάρρευσή του δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν από το 2013».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερευνητική: Σε αυτούς μοίρασε ευθύνες για Συνεργατισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι κατέρρευσε ο Συνεργατισμός-Αυτούσιο το πόρισμα της Ερευνητικής

Το Πόρισμα αποδίδει στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης τη διαχείριση του Συνεργατισμού, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που «κατ’ αναλογία είναι παρόμοιες με τις ευθύνες του όποιου μεγαλομέτοχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου», σημείωσε, κατηγορώντας,  μεταξύ άλλων, την Κυβέρνηση για ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε μια ιδιωτική τράπεζα στο πλαίσιο μιας κάκιστης συμφωνίας.
 
«Η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών στο Πόρισμα δεν είναι απλά απογοητευτική. Είναι έκφραση μιας πολιτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού, η οποία ποτέ και για τίποτα δεν έδειξε ευθιξία να αναλάβει έστω και μια φορά ευθύνη για κάτι. Οι κυβερνώντες πάντοτε επιχειρούν να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες και εκεί που δεν το μπορούν προσπαθούν να αποποιηθούν ευθυνών με το συμψηφισμό και την ισοπέδωση», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.
 
«Σημειώνουμε ότι το πόρισμα αποδίδει και στον Πρόεδρο ευθύνες. Πρώτο, γιατί δεν απάλλαξε τον Υπουργό από τα καθήκοντά του και δεύτερο, γιατί ήταν ενήμερος κι όμως ο «Πρόεδρος αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώραν την περίοδο αυτή», όπως σημειώνει το πόρισμα. Οι εκλογές και η επανεκλογή του, βλέπετε, ήταν πιο σημαντικές για τον Πρόεδρο παρά η τύχη του Συνεργατισμού», υπέδειξε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.
 
«Ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να παραιτηθεί και αν όχι, ο Πρόεδρος οφείλει να τον παύσει. Η παραίτησή του βέβαια δεν εξιλεώνει την κυβέρνηση για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα που διενεργήθηκαν στον τόπο μας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι συλλογικές και δεν μπορούν να παραγραφούν», τόνισε.
 
Να παραιτηθεί ή να τον παύσει ο Πρόεδρος
Την απαίτηση για απόδοση όλων των ευθυνών που αναφέρονται στο πόρισμα στους υπευθύνους, διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς. «Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί όλες οι ευθύνες που αναφέρονται στο πόρισμα να αποδοθούν στους υπεύθυνους. Απαιτούμε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παύσει πάραυτα τον Υπουργό του», τόνισε.
 
Επιμένουμε, είπε, στη συνέχιση των ερευνών που θα πρέπει πλέον να αναλάβει ο Γενικός Εισαγγελέας, έτσι ώστε όλοι οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ανέφερε, ακόμη ότι «οι κυβερνώντες παραπλάνησαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την πραγματική κατάσταση του Συνεργατισμού προβάλλοντας μια υπεραισιόδοξη εικόνα που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα».
 
Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε, ακόμη, ότι είναι μεγάλο κενό του πορίσματος, ότι δεν αποδίδει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το κούρεμα του 2013 και την «λύση» που μας επέβαλαν. «Ο Συνεργατισμός κατέρρευσε κυρίως κάτω από την πίεση των Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων, γιατί δεν δημιουργήθηκε κακή τράπεζα όπως εμείς επισημάναμε από το 2013. Αυτό δεν βγαίνει από το πόρισμα. Δεν είναι μόνο η κακοδιαχείριση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαρύτατες ευθύνες στον Χάρη από Ερευνητική για τον Συνεργατισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρης Γεωργιάδης: Άλλο η πολιτική ευθύνη και άλλο η πολιτική υπευθυνότητα
 

«Αν ήμουν στη θέση του θα παραιτούμουν»
Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού εκθέτει την παρούσα κυβέρνηση και «αν ήμουν προσωπικά στην θέση του Υπουργού Οικονομικών θα έθετα την παραίτηση μου στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν ήμουν ο Πρόεδρος θα την έκανα δεκτή», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
 
Το Κίνημα αναμένει από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα από τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσουν το υλικό αυτό, με την βοήθεια της ομάδας που έχει πρόσθεσε από τη Νομική Υπηρεσία, και να αποδοθούν ευθύνες το συντομότερο δυνατό, συνέχισε ο κ. Περδίκης. Πρόσθεσε ότι το πόρισμα δεν μασά τα λόγια του και επιβραβεύει όσους αγωνίζονται για ενίσχυση των θεσμών ελέγχου.
 
Προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο
Τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής για το Συνεργατισμό είναι παραπάνω από ανησυχητικά και μεταξύ άλλων επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, από το 2014 και εντεύθεν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

«Η Ερευνητική Επιτροπή κατανέμει μεταξύ άλλων ευθύνες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι δεν απομάκρυνε τον κ. Χάρη Γεωργιάδη από τη θέση του σε χρόνο ουσιώδη που θα έλυνε προβλήματα του Συνεργατισμού», σημείωσε, τονίζοντας ότι στο πόρισμα αναφέρεται καθαρά ότι ο υπουργός των Οικονομικών αγνόησε αυστηρές προειδοποιήσεις Ευρωπαίων εποπτών για τα προβλήματα στην εταιρική διακυβέρνηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

«Εκτός από τις ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως να υπάρχουν στην έρευνα για τον Συνεργατισμό, υπάρχει για εμάς το βασικό και το στοιχειώδες της πολιτικής ευθιξίας, την οποία αναμένουμε και απαιτούμε να αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών», υπογράμμισε η Αλληλεγγύη.

«Προσπαθώντας ο υπουργός Οικονομικών να τετραγωνίσει τον κύκλο μας λέει “άλλο πολιτική ευθύνη και άλλο πράγμα η πολιτική υπευθυνότητα". Εμείς του απαντούμε ότι οι ευθύνες είναι ευθύνες και οι πολιτικοί άνδρες τις αναλαμβάνουν, αφήνοντας στην άκρη τις σοφιστείες που μόνο για εσωτερική κατανάλωση προσφέρονται», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι έστησαν το πάρτι εκατομμυρίων στον Συνεργατισμό-Πράματα και θάματα 

Όλοι μαζί τα φάγανε
«Δεν μας προκαλεί έκπληξη η αναφορά στο Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, ότι υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας, αφού το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο , όσο και αν με περίσσεια σπουδή κάποιοι προσπάθησαν να αποκρύψουν, τόλμησε να αποκαλύψει με στοιχεία και ονόματα την διαφθορά και την ασυδοσία», ανέφερε στη δική του ανακοίνωση το ΕΛΑΜ.
 
Το ΕΛΑΜ απαιτεί την δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών. Ταυτόχρονα, εμμένουμε στην θέση μας για δημοσιοποίηση των ονομάτων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Συνεργατισμού, καθώς και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες, ανεξαρτήτως θέσεων, γνωριμιών ή πολιτικών αποχρώσεων, οδηγώντας τους υπαίτιους στην φυλακή.
 
«Το σκάνδαλο του Συνεργατισμού είναι η αποτύπωση της λεηλασίας που υπέστη ο λαός μας από όλα τα πολιτικά κόμματα, που κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν, αφού αποτέλεσε το καταφύγιο του κάθε απατεώνα, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα, για ακόμα μια φορά, ότι όλοι μαζί τα φάγανε», κατέληξε το ΕΛΑΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρίχνει ευθύνες και στα κόμματα η Ερευνητική-«Πολιτική διαφθορά και συγγενοκρατία»

Ασπίδα προστασίας υψώνει ο ΔΗΣΥ
Διαφορετική κατ’ αρχήν ανάγνωση του πορίσματος κάνει το κυβερνών κόμμα. Σε ανακοίνωσή του, αφού διευκρινίζεται ότι είναι πάγια θέση του ΔΗΣΥ ο σεβασμός στις εργασίες και τα πορίσματα όλων των ερευνητικών επιτροπών, αναφέρουν ότι έχουν το δικαίωμα να αξιολογούν τα ευρήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα μελετήσει και θα τοποθετηθεί επί του πορίσματος για τον Συνεργατισμό ο ΔΗΣΥ

«Μελετώντας συγκεκριμένα αποσπάσματα του πορίσματος, τις δηλώσεις του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής και παρακολουθώντας την πορεία της ακροαματικής διαδικασίας της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιθυμεί να προβεί στις ακόλουθες επισημάνσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση:
 
1. Εκ πρώτης όψεως καταγράφεται μια ετεροβαρής προσέγγιση της Επιτροπής μεταξύ της προ του 2013 περιόδου, όταν και συντελέστηκε η Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος και της μετά το 2013 περιόδου όταν η πολιτεία ανέλαβε:
 
•         Να διασώσει τις αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων μικροκαταθετών.
•         Να διασφαλίσει την σταθερότητα της Κυπριακής οικονομίας και
•         να προστατεύσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Συνεργατισμό.
 
2.    Είναι η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι:
 
•         Έχουν επιτευχθεί πλήρως οι πιο πάνω στόχοι, που οδήγησαν στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Κυπριακής οικονομίας.
•         Αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός ότι η κορυφαία αιτία κατάρρευσης του Συνεργατισμού, η ασύδοτη πολιτική χορηγήσεων που οδήγησε σε ένα μη βιώσιμο για τον Συνεργατισμό πορτοφόλιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, παραχωρήθηκαν στο σύνολο τους στην προ του 2013 περίοδο.
 
3.    Εμείς λαμβάνουμε υπόψη τα πραγματικά πολιτικά και οικονομικά δεδομένα που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Δεν υποτιμούμε τις πελώριες ευθύνες που αφορούν την προ του 2013 περίοδο. 
 
4.    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση, που με τις αποφάσεις ευθύνης που έχουν λάβει έχουν οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και αναβάθμιση της αξιοπιστίας μας διεθνώς.
 
5.    Άλλωστε, οι διεθνείς αγορές και οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη κρίνει θετικά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης στο τραπεζικό μας σύστημα.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη καθημερινά»
Μετά τον καταιγισμό ανακοινώσεων της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Οικονομικών επανήλθε με δήλωση στο Twitter, λέγοντας ότι την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της οικονομίας την αναλαμβάνει καθημερινά και κρίνεται εκ του αποτελέσματος:

 

 

 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»