Και διά στόματος Μέι η αποποίηση του εγγυητικού ρόλου της Βρετανίας για την Κύπρο

Την θέση της Βρετανίας ότι η χώρα δεν επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου και πως είναι έτοιμη να αποδεχθεί οτιδήποτε άλλο συμφωνηθεί μεταξύ των υπόλοιπων εμπλεκομένων μερών, διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
 
Στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν στη Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, Τερέζα Μέι και Νίκος Αναστασιάδης συζήτησαν, τόσο το κυπριακό, όσο και το Brexit και ειδικότερα επί του τελευταίου, τις πτυχές εκείνες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν και την Κύπρο.
 
Σε σχέση με το κυπριακό, πέραν της επαναβεβαίωσης της βρετανικής θέσης ότι δεν επιθυμεί να διατηρήσει τον εγγυητικό της ρόλο, η βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την προσήλωση της Βρετανίας σε λύση εντός του πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 


Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «με την Πρωθυπουργό Μέι είχαμε μια παρά πολύ δημιουργική συζήτηση που επικεντρώθηκε στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και βεβαίως το Brexit, κάτι που απασχολεί το σύνολο των Ευρωπαίων και βεβαίως και τις διμερείς μας σχέσεις ή τις μελλοντικές μας σχέσεις αν παρ’ ελπίδα θα πραγματοποιηθεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία.

Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 του μήνα θα βρεθούν τρόποι έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με τη μια ή την άλλη μέθοδο η ομαλή έξοδος της Βρετανίας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις τις πάγιες της Βρετανίας, ότι δηλαδή επιθυμεί μια λύση η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις αρχές και αξίες τόσο του Χάρτη όσο βεβαίως και της ΕΕ. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι επανέλαβε τη θέση ότι η Βρετανία δεν θα επιθυμούσε να συνεχίσει το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη».

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία