Απειλές από τον τούρκο υπ. Άμυνας-Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία

Όλοι πρέπει να αντιληφθούν καλά πως η ‘τδβκ’ έχει δικαίωμα στον πλούτο της Κύπρου και να συμπεριφέρονται ανάλογα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας παρακολουθώντας το απόγευμα μαζί με τους αρχηγούς όπλων την άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’ από την φρεγάτα Γκεντίζ.
 
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι μετά την ανεύρεση των ενεργειακών δυνατοτήτων στη Μεσόγειο έχει αυξηθεί η σημασία της. 

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός “όλοι μαζί συνεχίζουμε τις εργασίες που έχουν σχέση με το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την ‘τδβκ’ και παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά από στρατιωτικής άποψης”.
 
“Σκοπός μας είναι η επίλυση των διαφορών δια της ειρηνικής μεθόδου στο το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων γειτονίας.
 
Συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για αναζήτηση λύσης και στο πλαίσιο των εργασιών μας με τους συνεχίζουμε τις επαφές μας με τους ομολόγους μας για την ανάπτυξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εξετάσαμε και εξετάζουμε όλες τις επιλογές”, ανέφερε.

Για το θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, ο Τούρκος Υπουργός είπε “είμαστε υπέρ της συνέχισης των εργασιών με τρόπο που να υπάρξει δίκαιη και μόνιμη λύση”.
 
“Με την ανεύρεση των ενεργειακών δυνατοτήτων στην Μεσόγειο, γνωρίζετε ότι έχει αυξηθεί η σημασία της και γι αυτό το θέμα κάποιοι εδώ και καιρό κάνουν εργασίες, συζητούν και προσπαθούν.
 
Βλέπουμε να αυξάνονται η παρουσία των παγκόσμιων και περιφερειακών παραγόντων σε αυτή την περιοχή”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “όλα αυτά τα παρακολουθούμε στενά. 
 
Εμείς είμαστε υπέρ της σταθερότητα και τη συνεργασία σε στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και όλη την περιοχή μας. Συνεχώς επισημαίνουμε ότι η ένταση και οι συγκρούσεις πρέπει να αποφεύγονται, όπως επίσης και οι προκλητικές ενέργειες.
 
Εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα με καλή πρόθεση και κάνουμε ό,τι μπορούμε για την διασφάλιση της ειρήνης. Λέμε ότι είμαστε έτοιμη για όλες τις θυσίες αλλά όπως λέμε πάντα καμιά απόφαση που αφορά την περιοχή δεν θα είναι βιώσιμη και δεν θα ισχύει χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας και με την ίδια προσέγγιση λέμε ότι δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα στην περιοχή μας. Ό,τι χρειάζεται να γίνει σε αυτό το θέμα είμαστε έτοιμη να το κάνουμε”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι  “η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι πάντοτε στο πλευρό της ‘τδβκ’, να μην έχει κανείς αμφιβολία γι αυτό”. “Και η ‘τδβκ’ είναι συνέταιρος στον φυσικό πλούτο του νησιού, έχει κοινά δικαιώματα εκεί. Και αυτοί που ζουν στην ‘τδβκ’ πρέπει να πάρουν το μερίδιό τους, πρέπει να αντιληφθούν καλά όλοι ότι έχουν δικαίωμα σε αυτό τον πλούτο και να συμπεριφέρονται ανάλογα”, ανέφερε.

Το στρατιωτικό σκέλος της άσκησης ολοκληρώθηκε σήμερα και τις επόμενες δύο ημέρες τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα επισκεφτούν 40 λιμάνια στην Τουρκία και στο εξωτερικό,όπως αναφέρουν πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τουρκικά πλοία θα επισκεφθούν και την κατεχόμενη Κύπρο.

Δειτε Επισης

Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
ΑΚΕΛ για την έγκριση αιτήματος Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ-«Καταψηφίσαμε την έκθεση Μπακογιάννη και ΕΛΚ»
Η Βουλή τίμησε τα θύματα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Γκάφα στο Υπουργείο Επικρατείας του ΗΒ-Κρέμασαν ανάποδα τη σημαία της Κύπρου
Ετοιμότητα Βουλής για στήριξη έργου ΚΣΣΕ εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Μαυρίδης
Επιμένει για ανταλλαγή περιουσιών ο Τατάρ-«Μια μέρα, θα αξιολογηθούν και θα ανταλλαχθούν»