Δευτέρα 8 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Είναι επίσημο-Θα συμμετάσχει και ο Μ.Πομπέο στην επόμενη συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

  02/03/2019 08:09
Είναι επίσημο-Θα συμμετάσχει και ο Μ.Πομπέο στην επόμενη συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Είναι επίσημο-Θα συμμετάσχει και ο Μ.Πομπέο στην επόμενη συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

  02/03/2019 08:09
Ως μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην επόμενη Τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του κ. Πομπέο στην Τριμερή, η οποία είχε εξαγγελθεί ως ισχυρή πιθανότητα από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. 

«Στην επόμενη Τριμερή (3+1), στις 20 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και ο κ. Πομπέο. Είναι μια ιδιαιτέρα σημαντική εξέλιξη, μια ψήφος εμπιστοσύνης», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής 1 Μαρτίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη θέση ότι η νέα πολυθεματική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό. 

Όπως ανέφερε, «για πρώτη φορά μετά το 1976 φτάσαμε τόσο κοντά στη λύση του Κυπριακού», και εξέφρασε τις ευχαριστίες του και προς την ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Τουρκία να αντιληφθεί ότι και η ίδια θα έχει οφέλη από την επίλυση του Κυπριακού.

Αναπτύσσοντας τη νέα πολυθεματική κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι για πολλά χρόνια η χώρα τηρούσε μια στάση παθητικού πρωταγωνιστή στις εξελίξεις στην περιοχή. «Την ίδια ώρα είχαμε την ψευδαίσθηση πως με αυτήν την πολιτική θα πετυχαίναμε εξελίξεις που θα οδηγούσαν στην επίλυσή του Κυπριακού», σημείωσε.

Η έξοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μονοθεματική εξωτερική πολιτική εκκίνησε, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, από το 2013 και μετά, συγκροτούμενη στη βάση τριών πολιτικών πυλώνων για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας. 

«Ο πρώτος πυλώνας στόχευε στην ενίσχυση των σχέσεών μας με όλα τα γειτονικά κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Με αυτές τις συνεργασίες με τα γειτονικά κράτη, που άρχισαν λόγω της Ενέργειας, πλέον έχουμε επεκταθεί σε πλειάδα θεμάτων και βλέπουμε πως υπάρχει κοινό όφελος και προστιθέμενη αξία», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ως δεύτερο πυλώνα ανέπτυξε την πιο ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο στόχος μας με αυτή την ενεργή συμμετοχή στην ΕΕ είναι να δείξουμε πως είμαστε ο εκπρόσωπος των γειτονικών κρατών στις Βρυξέλλες αλλά και ο εκπρόσωπος των Βρυξελλών στα γειτονικά κράτη», ανέφερε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος, σημείωσε, ο τρίτος πυλώνας συνίσταται στην αναβάθμιση της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων της Κύπρου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας