Χωρίς αυτόματη εγγραφή στους καταλόγους οι Ευρωεκλογές-Μάλλον δεκτή η αναπομπή του Προέδρου

Η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε με προηγούμενη απόφαση της, αναφορικά με την αυτόματα εγγραφή των πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους.
 
Η πρόθεση του Δημοκρατικού Συναγερμού να ανάψει το πράσινο φως στην τροποποίηση του άρθρου και να κάνει αποδεκτή την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργεί τις προοπτικές ώστε οι αλλαγές να εγκριθούν από την Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή και οι όποιες αλλαγές στον τρόπο εγγραφής των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές και όχι για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
 
Υπενθυμίζεται πως ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής την 1η Φεβρουαρίου με 32 ψήφους υπέρ μεταξύ των οποίων και αυτών του ΔΗΣΥ.
 
Μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ξεκαθάρισε πως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του Νόμου.
 
Μετά την τελική απόφαση της Βουλής την επόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει την δική του απόφαση ανεξάρτητα με το αν η Βουλή τελικά, τροποποιήσει, ή αναιρέσει το συγκεκριμένο άρθρο του Νόμου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μελέτησαν τον νόμο που αναπέμφθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών και πάει στην Ολομέλεια
 
Την πρόθεση του Δημοκρατικού Συναγερμού να αποδεκτή την αναπομπή του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε γνωστή χθες στις δηλώσεις του μετά το πέρας της επιτροπής εσωτερικών ο βουλευτής του κόμματος Αντρέας Κυπριανού.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε τους λόγους, για τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναπέμψει τη νομοθεσία, έτσι θα υποστηρίξουμε την αναπομπή,  μένοντας στο σημείο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει πως μέχρι τις επόμενες εκλογές το Αρχείο Πληθυσμού θα έχει φτάσει στο σημείο εκείνο, που θα μπορέσει να γίνει η αυτόματη εγγραφή των ψηφοφόρων».

Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα Οικολόγων θα καταψηφίσει  την αναπομπή, για να προσθέσει πως «έχουμε αποδείξει ότι η αναπομπή δεν εδράζεται σε αντισυνταγματικότητα του νόμου, όπως ψηφίστηκε πριν από λίγες βδομάδες».

«Ο Πρόεδρος δεν αναφέρεται σε συνταγματική αδυναμία του νόμου και όπως μας είπε ο Εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας ο νόμος, όπως τροποποιήθηκε από τη Βουλή, δεν είναι αντισυνταγματικός. Συνεπώς όλοι όσοι μιλούσαν για αντισυνταγματικότητα έχουν πλέον διαψευστεί», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «έχει αποδειχτεί ότι όλα τα προβλήματα τα οποία και τις αδυναμίες και τα πρακτικά προβλήματα τα οποία προτάσσει η Υπηρεσία Εκλογών είναι δυνατόν ξεπεραστούν αρκεί να επενδύσουμε σε χρόνο και προσωπικό, να υπάρχει δηλαδή η πολιτική βούληση».

Όπως υποστήριξε ο κ. Περδίκης, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από αυτή την κυβέρνηση να επιτρέψει σε 100 χιλιάδες ψηφοφόρους να ασκήσουν αν θέλουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε αυτές τις ευρωεκλογές.

«Από τη μια λέμε πως θέλουμε να καταπολεμήσουμε την αποχή, καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν και από την άλλη η ίδια η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών», είπε.

Σημείωσε ότι «εάν γίνει αποδεχτή η αναπομπή συνυπεύθυνη θα είναι η Βουλή, η οποία πριν από λίγους μήνες, δεν αποδέχτηκε την οριζόντια ψηφοφορία και τώρα θα αποστερήσει το δικαίωμα από 100 χιλιάδες ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές».

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια