Βάζει πίεση στην Κυβέρνηση για Νίκολσον η Βουλή-Υπό επιτήρηση η μισθοδοσία του

Η Ολομέλεια της Βουλή ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ) του 2019, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €68.729.480 και δαπάνες του ίδιου ύψους.
 
Η Ολομέλεια της Βουλής με 29 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον και μία αποχή υπερψήφισε τροπολογία της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων με την οποία δεσμεύτηκε το κονδύλι που προορίζεται για την αμοιβή του πρόεδρου του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον, εναντίον του οποίου εκκρεμεί διερεύνηση υπόθεσης ασυμβιβάστου, ώστε πριν διενεργηθεί δαπάνη να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και να εξασφαλίζεται γραπτή συγκατάθεση της.
 
Πριν την ψηφοφορία οι βουλευτές που πήραν τον λόγο επαναδιατύπωσαν την αποφασιστικότητα τους για εφαρμογή του ΓεΣΥ, κάνοντας αναφορές στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κρατικά νοσοκομεία.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, παρουσιάζοντας την τροπολογία ο κ. Περδίκης ανέφερε πως η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκαθαρίσει το θέμα και να παύσει τον κ. Νίκολσον από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επανέλαβε τους κινδύνους για ελλείμματα που δυνατόν υπάρξουν στα κρατικά νοσοκομεία, καθώς η ολοκλήρωση της αυτονόμησης τους εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.
 
Ισχυρίστηκε πως στα νοσοκομεία και στην όλη προώθηση της αυτονόμησης τους παρουσιάζονται κενά και ανεπάρκειες. Πρόσθεσε πως με τη δέσμευση του κονδυλίου στοχεύεται η εφαρμογή πίεσης στην Κυβέρνηση, ώστε να καταλήξει με το θέμα του ασυμβιβάστου του προέδρου του ΟΚΥπΥ.
 
Η ΕΔΕΚ κατέθεσε και άλλες τροπολογίες τις οποίες απέσυρε.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως με το ΓεΣΥ στοχεύεται να προσφερθούν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον κάθε πολίτη, καθώς θα έχει ο καθένας το δικαίωμα να επιλέξει τον γιατρό.
 
Από 1η Μαρτίου οι πολίτες θα αρχίσουν να πληρώνουν και την 1η του Ιούνη πρέπει να πάρουν αυτά που του υποσχεθήκαμε, συμπλήρωσε.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, παρατήρησε πως ο κ. Νεοφύτου πρέπει να στρέψει στον εαυτό του την προειδοποίηση και διερωτήθηκε πώς ενεργεί η Κυβέρνηση για να επιλυθούν τα προβλήματα.
 
«Τα μηνύματα που περιέχονται είναι να αυξηθούν τα προβλήματα για να τουμπάρει το ΓεΣΥ», πρόσθεσε.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να έχουν κατά νου το πολυασφαλιστικό.
 
Ενώ λέμε ότι θέλουμε επιτάχυνση στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, συνιστά μεγάλη πολιτική αντίφαση να δεσμεύονται κονδύλια, συνέχισε προσθέτοντας πως θα τηρήσει αποχή στην τροπολογία που αφορά το κονδύλι για τον πρόεδρο του ΟΚΥπΥ.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην αυτονόμηση των νοσοκομείων, στα οποία επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες.
 
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα του προέδρου του ΟΚΥπΥ και για λόγους αρχής ψηφίζει τη δέσμευση της αντιμισθίας Νίκολσον.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η δέσμευση του κονδυλίου για την αμοιβή Νίκολσον στέλνει πολιτικό μήνυμα, γι’ αυτό και το ΔΗΚΟ την υπερψηφίζει.
 

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...