Στοιχειώδης η παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών

Στην τήρηση των προσχημάτων φαίνεται πως καταλήγουν για άλλη μία φορά τα κόμματα, αναφορικά με τις γυναικείες παρουσίες στο ψηφοδέλτιό τους, ελλείψει διαδικασιών παραγωγής και προώθησης υψηλόβαθμων στελεχών εντός των κομματικών δομών.
 
Χαρακτηριστικό της απουσίας γυναικών από τα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών είναι το γεγονός πως το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο διατηρεί και έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό, αποφάσισε να αξιοποιήσει μόνο μία γυναίκα στο ψηφοδέλτιό του, την Μαρίνα Νικολάου, παρά το γεγονός πως διαθέτει αρκετές γυναίκες στελέχη.
 
Λίγο καλύτερα τα πήγαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που έχουν από δύο γυναίκες υποψήφιες. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ούτε η Νατάσα Ιωάννου και η Θέα Νικολάου, που κατέρχονται με την ΕΔΕΚ, ούτε η Ελένη Θεοχάρους και η Κατερίνα Χριστοφίδου, που κατέρχονται με το ΔΗΚΟ, δεν προέρχονται από τις δομές των δύο κομμάτων. Αντιθέτως, αποτελούν «μεταγραφές» από άλλες πολιτικές δυνάμεις ή προέρχονται από τον χώρο της τηλεόρασης. Στην ουσία, πολύ ισχυρό όνομα στην πολιτική είναι μόνο αυτό της κ. Θεοχάρους, που έχει πλούσιο βιογραφικό στο κυπριακό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθάρισαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ, στην τελική ευθεία ο ΔΗΣΥ
 
Στον ΔΗΣΥ, στον οποίο ακόμη να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος, υποψήφια θα είναι η βουλευτής Λεμεσού Ελένη Σταύρου, ενώ άγνωστο, παραμένει, μέχρι στιγμής, πόσες θα είναι τελικά οι γυναίκες στο ψηφοδέλτιο. Επιθυμία, πάντως, του προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι όπως στο ψηφοδέλτιο συμπεριληφθεί και η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου. Σημειώνεται ότι η παράταξη διαθέτει σύστημα ποσοστώσεων.  
 
Μία γυναίκα φαίνεται να αναζητεί και το ΕΛΑΜ για το δικό του ψηφοδέλτιο, με τα ονόματα που έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί να είναι μόνο ανδρικά.
 
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι, βεβαίως, καινούριο. Πρόκειται απλώς για επανάληψη του γνωστού σεναρίου πολιτικής ανεπάρκειας, που θέλει τα ανδροκρατούμενα κόμματα να μην καλλιεργούν συστηματικά συνθήκες και κουλτούρα ισότητας και να στρέφονται στις γυναίκες για να γεμίσουν τα ψηφοδέλτιά τους και όχι τις οργανικές τους θέσεις. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως, πολλές φορές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κάποιων κομμάτων αποθαρρύνουν την ενεργότερο εμπλοκή –νεαρότερων κυρίως- γυναικών, με δικαιολογίες όπως «πού να τρέχεις με δύο μωρά...», ενώ δεν φαίνεται να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ουσιαστικές δράσεις συμφιλίωσης της οικογενειακής και πολιτικής ζωής των στελεχών τους.
 
Η απουσία ισότητας από τις κομματικές δομές νομοτελειακά οδηγεί και σε απουσία ισότητας στα ψηφοδέλτια, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν αρκετές γυναίκες πρόθυμες και διαθέσιμες στη δεξαμενή των στελεχών τους, που να χαίρουν της απαραίτητης αναγνωρισιμότητας. Ως εκ τούτου, συχνά τα κόμματα αναγκάζονται να στραφούν σε εξωκομματικές υποψηφιότητες για πλήρωση των «γυναικείων» (όπως τις αντιλαμβάνονται) θέσεων στα ψηφοδέλτια, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν πρόσκαιρες ισορροπίες, χωρίς να αναγκαστούν να προχωρήσουν στις ουσιαστικές εκείνες τομές, που θα δημιουργήσουν ένα πραγματικό περιβάλλον ισότητας εντός των κομματικών μηχανισμών.
 
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως τη διαφορά επιθυμεί να κάνει η συνεργασία Συμμαχίας Πολιτών-Κινήματος Οικολόγων, η οποία προτίθεται να κατέλθει στις εκλογές με αναλογία ανδρών-γυναικών στο 50-50%, κάτι που είναι συμβατό με την γενικότερη εκλογική στάση των Οικολόγων. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκαν και τον τρίτο άντρα Συμμαχία και Οικολόγοι-Ψάχνουν για γυναίκες

Δειτε Επισης

Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
ΑΚΕΛ για την έγκριση αιτήματος Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ-«Καταψηφίσαμε την έκθεση Μπακογιάννη και ΕΛΚ»
Η Βουλή τίμησε τα θύματα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Γκάφα στο Υπουργείο Επικρατείας του ΗΒ-Κρέμασαν ανάποδα τη σημαία της Κύπρου
Ετοιμότητα Βουλής για στήριξη έργου ΚΣΣΕ εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Μαυρίδης
Επιμένει για ανταλλαγή περιουσιών ο Τατάρ-«Μια μέρα, θα αξιολογηθούν και θα ανταλλαχθούν»