Συναγερμός στον ΔΗΣΥ για τη Λεμεσό

Σε μεγάλους μπελάδες ενόψει βουλευτικών εκλογών έβαλε την ηγεσία του ΔΗΣΥ η απόφαση του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρου Ζένιου, να μην συμμετέχει τελικά ως κατ’ επιλογήν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Λεμεσό. Η ξαφνική υπαναχώρηση του κ. Ζένιου, σε συνδυασμό με την αιτιολόγηση που προέβαλε αναφορικά με αυτήν, έχει ανατρέψει τον σχεδιασμό και έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Πινδάρου, μιας και την έχει αναγκάσει να εισέλθει από την αρχή στη διαδικασία αναζήτησης του δυνατού εκείνου ονόματος, πέραν της Καρολίνας Πελενδρίτου, που θα καταλάβει την μια εκ των δύο κατ’ επιλογήν θέσεων υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, στη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ, για ευνόητους λόγους, αποδίδει τεράστια σημασία στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, και δη στη διαμόρφωση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται σε συνεχείς σκέψεις και διαρκείς διαβουλεύσεις, με στόχο την εξεύρεση του αντικαταστάτη του Σταύρου Ζένιου στη συμπρωτεύουσα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής η προσπάθειά του αυτή να έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου αφήνει να αιωρείται μέχρι και το ενδεχόμενο να κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος στη Λεμεσό. Όμως, όπως εκτιμάται, μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει -τουλάχιστον με τα υφιστάμενα δεδομένα- ως απομακρυσμένη, παρόλο που κανείς δεν είναι σε θέση να το αποκλείσει με απόλυτο τρόπο. Άλλωστε, όπως υποδεικνύει με νόημα στον «Ρεπόρτερ» στέλεχος πρώτης γραμμής του ΔΗΣΥ, «με τον Αβέρωφ ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για οτιδήποτε, σε τέτοιου είδους ζητήματα…».
 
Κατ’ επιλογήν και συνεργασίες
 
Στα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα βρεθούν παγκύπρια οκτώ κατ’ επιλογήν υποψήφιοι ως εξής:
 
*Τρεις στο ψηφοδέλτιο Λευκωσίας
*Δύο στο ψηφοδέλτιο Λεμεσού
*Δύο στο ψηφοδέλτιο Αμμοχώστου
*Μια στο ψηφοδέλτιο Πάφου
 
Την ίδια ώρα, αριθμός θέσεων στα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ (το πολύ δύο), θα καταληφθούν από συνεργαζόμενους υποψηφίους. Ήδη, σε πρόσφατη συνεδρία του το πολιτικό γραφείο του κόμματος ενέκρινε την εισήγηση του εκτελεστικού γραφείου για συνεργασία με το Κίνημα «Οικολογία Μπροστά». Κατόπιν τούτου, σφραγίστηκε η συμμετοχή του Ανδρέα Μασούρα στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Παράλληλα, το πολιτικό γραφείο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος να ολοκληρώσουν διαβούλευση που βρίσκεται σ’ εξέλιξη για μια ακόμη συνεργασία, η οποία αφορά στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.
 
Οι διαθέσιμες θέσεις
 
Ενόψει των διαμορφούμενων δεδομένων, και με φόντο τη μεθαυριανή διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων από τα μέλη του ΔΗΣΥ, οι διαθέσιμες θέσεις, για τις οποίες μπορεί να υποβληθούν υποψηφιότητες από τα μέλη του κόμματος για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι:
 
*Εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας: 16 θέσεις
*Εκλογική περιφέρεια Λεμεσού: 10 θέσεις
*Εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου: 8 ή 9 θέσεις
*Εκλογική περιφέρεια Λάρνακας: 6 θέσεις
*Εκλογική περιφέρεια Πάφου: 4 θέσεις
*Εκλογική περιφέρεια Κερύνειας: 3 θέσεις
 
Πάντως, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έβλεπαν ως μονόδρομο την πραγματοποίηση επαρχιακών εκλογικών συνελεύσεων στις πλείστες εκλογικές περιφέρειες, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, φαίνεται πως στο τέλος της ημέρας είναι πιθανόν για τις περισσότερες επαρχίες να μην χρειαστεί προσφυγή στις κάλπες. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του ΔΗΣΥ ισχύει η ποσόστωση, η οποία προϋποθέτει συμπερίληψη κατά 30% γυναικών και κατά 20% ηλικίας κάτω των 45.
 
Λεμεσός
 
Στη Λεμεσό, όπως έχει προαναφερθεί, μαύρη τρύπα στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ αποτελεί το όνομα του δεύτερου κατ’ επιλογήν υποψηφίου το οποίο θα πλαισιώσει την Καρολίνα Πελενδρίτου, έπειτα από το «όχι» του Σταύρου Ζένιου. Απ’ εκεί και πέρα, θέση στο ψηφοδέλτιο θα διεκδικήσουν οι τέσσερεις υφιστάμενοι βουλευτές του κόμματος, Αντρέας Θεμιστοκλέους, Ανδρέας Κυπριανού, Ευθύμιος Δίπλαρος και Ανδρέας Μιχαηλίδης, καθώς και οι: Νίκος Σύκας (επαρχιακός γραμματέας ΔΗΣΥ Λεμεσού), Μιχάλης Βασιλείου (δημοτικός σύμβουλος), Βαλεντίνος Ιωάννου (μέλος επαρχιακής γραμματείας), Αντώνης Στυλιανού (ακαδημαϊκός - διεθνολόγος), Ελένη Σταύρου (διεθνολόγος), Ονησίφορος Ιορδάνους (καθηγητής πανεπιστήμιου), Άριστος Αριστείδου (δημοτικός σύμβουλος), Ελίτα Μιχαηλίδου (δημοσιογράφος). Δεν θα διεκδικήσει τελικά η διεθνολόγος και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ, Ιωάννα Συγκρασίτη, ενώ μάλλον δεν θα διεκδικήσει και ο έπαρχος Λεμεσού, Κυριάκος Τσολάκης.
 
Αμμόχωστος
 
Στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου πρόσφατη ανατροπή που υπήρξε είναι αυτή της μη συμμετοχής, τελικά, του υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη, στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Όσον αφορά τους δύο κατ’ επιλογήν υποψήφιους, αυτοί θα είναι, όπως πληροφορούμαστε, ο Γιώργος Γαλανός, γιος του δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού και ο Χρίστος Αγγελίδης, γιος της πρώην υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου. Σε αυτούς ενδεχομένως να προστεθεί ένας ακόμη υποψήφιος ως συνεργαζόμενος, αναλόγως της κατάληξης που θα έχει η σχετική διαβούλευση που πραγματοποιεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα διεκδικήσουν οι τέσσερεις υφιστάμενοι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Ευγένιος Χαμπουλάς, Γιώργος Γεωργίου, Σωτήρης Σαμψών και Κυριάκος Χατζηγιάννης, καθώς επίσης οι:
Γιώργος Κάρουλας (επαρχιακός γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου), Ανδρέας Δράκος (οργανωτικός ΔΗΣΥ Αμμόχωστου), Κώστας Κουμής (αντιπρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού) και Ονούφριος Κουλλάς (δημόσιος υπάλληλος). Ονόματα που έπαιξαν ως ενδιαφερόμενα για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο, αλλά μάλλον δεν θα διεκδικήσουν θέση, υπήρξαν αυτά των Μιχάλη Ιωάννου και Ηλία Παντελίδη.
 
Λάρνακα
 
Στην επαρχία Λάρνακας (έξι διαθέσιμες θέσεις) επαναδιεκδικούν οι τρεις νυν βουλευτές του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Γεώργιος Τάσου και Αριστοτέλης Μισός, ενώ θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος προτίθενται ή αναμένεται να διεκδικήσουν επίσης οι: Γιαννάκης Γιαννάκη (Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων), Αννίτα Δημητρίου (οικονομική διαχειρίστρια ΔΗΣΥ Λάρνακας), Γιώργος Βασιλείου (δικηγόρος), Ζαχαρίας Παπαζαχαρίου (υπεύθυνος Τ.Α. ΔΗΣΥ Λάρνακας), Χάρης Μίλλας (αντιπρόεδρος Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων) και Χριστάκης Λιπέρης (πρώην δήμαρχος Αραδίππου). Στη Λάρνακα δεν θα υπάρξει κατ’ επιλογήν υποψήφιος ούτε οποιαδήποτε συνεργασία.
 
Πάφος
 
Στην εκλογική περιφέρεια Πάφου (τέσσερεις διαθέσιμες θέσεις), οι δύο δεδομένες υποψηφιότητες είναι αυτές του νυν βουλευτή του κόμματος Κώστα Κωνσταντίνου, καθώς και του επαρχιακού γραμματέα ΝΕΔΗΣΥ Πάφου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη. Στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην Πάφο θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα και ο επαρχιακός οργανωτικός του κόμματος, Χαράλαμπος Πάζαρος, ενώ μια θέση θα καταληφθεί από τον κατ’ επιλογήν υποψήφιο που θα αποφασίσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Κερύνεια
 
Στην επαρχία Κερύνειας (τρεις διαθέσιμες θέσεις), δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριου Μαυρίδη. Για τις άλλες δύο θέσεις τα ονόματα που παίζουν έντονα και αναμένεται επίσης να βρεθούν στο ψηφοδέλτιο είναι αυτά της Μαριέλλας Αριστείδου (δημοτική σύμβουλος ΔΗΣΥ στη Λεμεσό) και του Κλεάνθη Γεωργιάδη (αντιπρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού).
 
 
ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
 
Τεράστιος συναγωνισμός, τόσο για μια θέση στο ψηφοδέλτιο όσο και με φόντο την προοπτική εκλογής στη Βουλή, παρατηρείται για τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Στην επαρχία Λευκωσίας οι διαθέσιμες για τα μέλη του κόμματος θέσεις στο ψηφοδέλτιο είναι 16, καθότι τρεις θέσεις θα καταληφθούν από κατ’ επιλογήν υποψήφιους, ενώ σε αυτό θα βρεθεί και ο επικεφαλής του συνεργαζόμενου με τον ΔΗΣΥ Κινήματος «Οικολογία Μπροστά», Ανδρέας Μασούρας. Όσον αφορά στους κατ’ επιλογήν υποψήφιους, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, φέρεται να έχει καταλήξει ήδη στους δύο από τους τρεις, και βρίσκεται στην αναζήτηση του τρίτου. Στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία ως κατ’ επιλογήν υποψήφιος θα βρεθεί ο πρώην διευθυντής Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η γενική διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Νατάσα Πηλείδη.
Όπως σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, έτσι και στη Λευκωσία, θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ προτίθενται να διεκδικήσουν οι εφτά υφιστάμενοι βουλευτές του κόμματος, με επικεφαλής, εκτός απροόπτου (εάν δηλαδή δεν κάνει την αιφνιδιαστική κίνηση να κατέλθει σε άλλη εκλογική περιφέρεια) τον πρόεδρο της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι υπόλοιποι έξι υφιστάμενοι βουλευτές του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία είναι οι: Νίκος Τορναρίτης, Στέλλα Κυριακίδου, Πρόδρομος Προδρόμου, Νίκος Νουρής, Μαρία Κυριακού και Ανδρέας Μαππουρίδης. Πέραν των επτά νυν βουλευτών στη Λευκωσία, θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα διεκδικήσουν οι: Δημήτρης Δημητρίου (πρόεδρος Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ), Ξένια Κωνσταντίνου (πρόεδρος Γυναικείας Οργάνωσης ΔΗΣΥ), Σάβια Ορφανίδου (μέλος Πολιτικού Γραφείου), Μιχάλης Σοφοκλέους (εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης), Χρίστος Ρότσας (πρώην βουλευτής), Χρίστος Πάλλης (μέλος πολιτικού γραφείου), Γιάννης Κληρίδης (δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου), Χρύσανθος Φάκας (δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας), Σόφη Μιχαηλίδου (διευθύντρια επικοινωνίας ΔΗΣΥ), Αντρέας Πιτσιλλίδης (πρώην ευρωβουλευτής).
Σημειώνεται, τέλος, πως ενόψει της μεθαυριανής διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων σε όλες τις επαρχίες δεν αποκλείονται ανατροπές, ακόμη και της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή, κάποιοι από τους φερόμενους ως ενδιαφερόμενους να μην υποβάλουν τελικά υποψηφιότητα, ενώ να εμφανιστούν άλλα μέλη του ΔΗΣΥ, τα οποία να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλουν υποψηφιότητα.
 
 
  

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία