Πλάτες στους γιατρούς και στην προσπάθειά τους να φρενάρουν το ΓΕΣΥ από κόμματα

Η προσπάθεια για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ), καθώς και η αναγκαιότητα ψήφισης, το ταχύτερο δυνατό, του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Ταμείου Υδρογονανθράκων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό. Τη σύσκεψη, στην οποία παρακάθισαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρμόδιοι για τα υπό συζήτηση θέματα υπουργοί, απασχόλησε επίσης η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Όσον αφορά το Ταμείο Υδρογονανθράκων, αποφασίστηκε όπως επισπευσθεί η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ αναφορικά με την μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να δώσουν προτεραιότητα στην εξέταση των νομοσχεδίων, αμέσως μετά την κατάθεσή τους στη Βουλή.

 

Σε σχέση με το ΓΕΣΥ, μολονότι όλα τα κόμματα επαναβεβαίωσαν σε θεωρητικό επίπεδο τη στήριξή τους στην προσπάθεια για εφαρμογή του στη βάση του Νόμου που τα ίδια ομόφωνα ψήφισαν τον Ιούνιο του 2017, φαίνεται συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν πλάτες στους γιατρούς, προωθώντας θέσεις και αιτήματά τα οποία προβάλλουν και τα οποία δεν μπορούν να υιοθετηθούν από Κυβέρνηση και ΟΑΥ.
 
Χαρακτηριστική και άκρως ενδεικτική επί τούτου, υπήρξε και η δημόσια δήλωση του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. 
 
Ο κ. Περδίκης ανέφερε συγκεκριμένα πως πολιτικά κόμματα, διά της πλαγίας, προωθούν τα συμφέροντα των γιατρών, ενώ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας υπέδειξε με νόημα πως ήρθε η ώρα που όλοι θα αποκαλυφθούν για τις πραγματικές τους προθέσεις. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Λιλλήκας κατέθεσε στη σύσκεψη, πρόταση όπως εκδοθεί ομόφωνη κοινή ανακοίνωση ότι το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, η οποία ωστόσο πρόταση δεν έγινε αποδεκτή.
 
Ανακοίνωσε παράλληλα πως το κόμμα του ετοιμάζει πρόταση Νόμου, η οποία θα προσφέρει φοροαπαλλαγή στους Κύπριους πολίτες για ιατρικά έξοδα, δεδομένου ότι θα καταθέτουν αποδείξεις στον Φόρο Εισοδήματος.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι έγινε μια δημιουργική συζήτηση γύρω από μια σειρά σημαντικών θεμάτων.
 
Σχετικά με το Νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, ο κ. Προδρόμου υπέδειξε πως το σύνολο των πολιτικών αρχηγών ομόφωνα αποφάσισε την επίσπευση της ψήφισης του Νομοσχεδίου.
 
Ήδη, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής όρισε συνεδρίαση για την τελική διαμόρφωση του Νομοσχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Όσον αφορά την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, εκφράστηκε απ’ όλους αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του, όπως αυτό έχει αποφασιστεί και σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί ομόφωνα.
 
«Τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και η Κυβέρνηση εξέφρασαν τη βούληση και την ετοιμότητα τους να αντιμετωπίσουν κατά την πορεία εφαρμογής του Σχεδίου τα όποια προβλήματα προκύψουν», σημείωσε.
 
Αναφορικά με την μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης, ο Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε πως έγινε συζήτηση και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να δώσουν προτεραιότητα στην εξέταση των νομοσχεδίων αμέσως μετά την κατάθεσή τους στη Βουλή.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση του, αλλά και τις ευχαριστίες του προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής για το πνεύμα συνεργασίας και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Απόψεις και προβληματισμοί υπάρχουν πάντοτε»
Σε παρατήρηση ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί άφησαν να νοηθεί ότι κάποια κόμματα δεν συναινούν πλέον στην εφαρμογή του νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια γενική συζήτηση.
 
«Το ΓΕΣΥ είναι ήδη θεσπισμένο με νομοθεσία και είναι στη φάση της εφαρμογής του. Απόψεις και προβληματισμοί υπάρχουν πάντοτε. Σημασία έχει ότι εκφράστηκε από όλους αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του ΓΕΣΥ ως έχει», υπογράμμισε.
 
Σε ερώτηση για τις εισηγήσεις της ΟΕΒ, ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι υπάρχει νομοθεσία του κράτους θεσπισμένη που πρέπει να εφαρμοστεί.
 
«Η Κυβέρνηση εξετάζει πώς θα εφαρμόσει το ΓΕΣΥ. Σήμερα με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκφράστηκε η κοινή αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του Σχεδίου».
 
Σε παρατήρηση ότι υπήρξαν επικρίσεις από πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν έχει γίνει αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ότι δεν δημιουργήθηκε ακόμα μονάδα πρώτων βοηθειών για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι σε εξέλιξη η δημιουργία υπηρεσίας πρώτων βοηθειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
 
«Κριτική μπορεί να γίνει γιατί για όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το Μακάρειο Νοσοκομείο δεν υπήρξε αυτή η μονάδα. Τώρα, είναι η ώρα που θα υπάρξει. Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία του ΓΕΣΥ είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και έτσι θα προχωρήσουμε», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επισπεύδεται η ψήφιση του Ταμείου Υδρογονθράκων, αποφασιστικότητα για ΓΕΣΥ
 

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης