Και με τις ευλογίες της Αιγυπτιακής βουλής, η κατασκευή του αγωγού Φ.Α.

Η Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Κυριακή το προεδρικό διάταγμα για τη συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου αναφορικά με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο.
 
Η διακρατική συμφωνία είχε υπογραφεί στη Λευκωσία στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα.
 
Σύμφωνα με την «Egypt Independent», που αναδημοσιεύει σήμερα στην ιστοσελίδα της ρεπορτάζ της «Μασρ Ελ Γιουμ», «η συμφωνία στοχεύει στη διευκόλυνση της εξαγωγής φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας ενός αγωγού που θα συνδέει απευθείας την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου με εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ίντκου ή στη Νταμιέτα στην Αίγυπτο».
 
Ο Μοχάμεντ Σαμίρ της Τεχνικής Υπηρεσίας του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίου δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι «η συμφωνία είναι πολύ σημαντική καθώς η Κύπρος αποτελεί πύλη για την Αίγυπτο για να εξάγει φυσικό αέριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Η αιγυπτιακή εφημερίδα προσθέτει ότι «η Αίγυπτος και η Κύπρος υπέγραψαν τη συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2018 για την κατασκευή ενός αγωγού απευθείας μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο, σε εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, για επανεξαγωγή σε διάφορες αγορές».
 
Και προσθέτει ότι «η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι επίσης μεταξύ των χωρών που συμφώνησαν στην ίδρυση του διεθνούς οργανισμού "East Mediterranean Gas Forum" στον οποίο συμμετέχουν επίσης χώρες-παραγωγοί, χώρες-εισαγωγείς, αλλά και χώρες που θα παίζουν τον ρόλο των διακομιστών.
 
«Το εν λόγω Φόρουμ παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας και την ανάπτυξη, όχι μόνο στις τρεις αυτές χώρες, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξαρτάται σημαντικά από τη χρήση του φυσικού αερίου» καταλήγει η εφημερίδα.

Δειτε Επισης

Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»