Έτσι κατεβαίνουν τα κόμματα στις Ευρωεκλογές-Οι σίγουροι και τα ερωτηματικά

Κλειδώνουν σιγά σιγά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Την αρχή έκανε το περασμένο Σάββατο το ΑΚΕΛ, με την Κεντρική Επιτροπή  του κόμματος να επικυρώνει το ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά Τουρκοκύπριος, κάτι άλλωστε που είχε προαναγγείλει εδώ και μήνες ο Άντρος Κυπριανού.
 
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με μυστική ψηφοφορία επέλεξε τα έξι πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη για είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο, και ήδη ο κομματικός μηχανισμός άρχισε να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ συμμετέχουν παλιά και μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη όπως ο νυν ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης και ο βουλευτής Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου, αλλά και πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, όπως ο Δρ. Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου και ο Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζιλγιουρεκ, καθώς και... φρέσκα στελέχη του κόμματος, όπως ο νομικός Γιώργος Κουκουμάς και η επιστημονική συνεργάτιδα του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες, Μαρίνα Νικολάου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To who is who των έξι υποψηφίων του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές
 
Μόνο τρεις στον ΔΗΣΥ
Εκεί που τα πράγματα κινούνται πιο αργά, είναι στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Όπως γράψαμε και σε παλαιότερα ρεπορτάζ μας, τρία πρόσωπα είναι αυτά που έχουν κλειδώσει θέση στο ψηφοδέλτιο, με τις τελικές αποφάσεις να τοποθετούνται στα τέλη του μήνα, ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο θα συνεδριάσει στις 29 Ιανουαρίου.
 
Οι τρεις σίγουροι είναι ο νυν ευρωβουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης και η βουλευτής Λεμεσού Ελένη Σταύρου, ενώ για τις άλλες τρεις θέσεις είναι όλα είναι ρευστά, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου-ο οποίος χειρίζεται προσωπικά το ζήτημα καταρτισμού του συναγερμικού ψηφοδελτίου, να μην έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.
 
Επιθυμία του προέδρου του ΔΗΣΥ πάντως, θα ήταν να είχε στο ψηφοδέλτιο την αντιπρόεδρο και βουλευτή του κόμματος Στέλλα Κυριακίδου ή τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, με τους δύο ωστόσο να μην είναι θετικοί σε τέτοιο ενδεχόμενο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφοδέλτιο για Ευρωβουλή με προεκτάσεις στην κυπριακή Βουλή για ΔΗΣΥ
 
Ακόμα ψάχνουν Παφίτη στο ΔΗΚΟ
Στο Δημοκρατικό Κόμμα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με μόλις μια θέση να αναζητεί κάτοχο. Οι πέντε που έκλεισαν θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ είναι ο  νυν ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ο πρώην γενικός γραμματέας Μαρίνος Μουσιούττας και η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφίδου.
 
Για την έκτη θέση του ψηφοδελτίου, στο ΔΗΚΟ αναζητούν υποψήφιο από την επαρχία Πάφου με ισχυρά ερείσματα αναμεσά στον κόσμο της πόλης, με κάποια ονόματα να βρίσκονται στη σχετική λίστα του Νικόλα Παπαδόπουλου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γυρεύουν υποψήφιο με ισχυρά ερείσματα στην Πάφο στο ΔΗΚΟ
 
Τρέχουν στην ΕΔΕΚ
Μετά τη δυστοκία που παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες, με την ΕΔΕΚ να βρίσκεται σε προσπάθεια σύναψης συνεργασίαςστις Ευρωεκλογές, πλέον οι διαδικασίες κινούνται με πιο γοργούς ρυθμούς και ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει κλείσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό θα συμμετέχουν ο Ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδάκης, ο βουλευτής Πάφου Ηλίας Μυριάνθους, ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρίστος Ιακώβου,  η δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου, ενώ σοβαρές πιθανότητες να συμπεριληφθεί έχει και ο πρώην Γ.Γ. της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους.
 
Οι τελικές αποφάσεις της ΕΔΕΚ αναμένονται στις αρχές Φεβρουαρίου, με τους Σοσιαλιστές να κατεβαίνουν στις εκλογές με ένα και μοναδικό στόχο. Να διατηρήσουν την έδρα που ήδη κατέχουν στις Βρυξέλλες.
 
Η Ελεύθερη Κύπρος
Με στόχο τη συγκεκριμένη έδρα που σήμερα κατέχει η ΕΔΕΚ, κατέρχεται στις Ευρωεκλογές και ο συνδυασμός «Ελεύθερη Κύπρος» ο οποίος αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Οικολόγων και του Τουρκοκύπριου εκδότη Σενέρ Λεβέντ.
 
Η συμμετοχή του Σενέρ Λεβέντ στο ψηφοδέλτιο είναι αξιοσημείωτη αφού ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος της Αφρίκα αποτελεί πρόσωπο ευρείας αποδοχής και στις δύο κοινότητες.
 
Στη Συμμαχία Πολιτών θεωρούν πως μια πιθανή εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, θα στείλει ξεκάθαρα και ακόμα πιο δυνατά μηνύματα στις Βρυξέλλες κατά της Τουρκίας και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου.
 
Στο ψηφοδέλτιο, τον Σενέρ Λεβέντ θα πλαισιώνουν ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
 
Οικολόγοι και Συμμαχία βρίσκονται στην αξιολόγηση προτάσεων που έχουν ενώπιον τους για τις άλλες τρεις θέσεις του ψηφοδελτίου. Τις θέσεις αυτές θα καταλάβουν προσωπικότητες ευρείας αποδοχής, γνωστές στους πολίτες με πλούσιο έργο στους τομείς που δραστηριοποιούνται.
 
Σημειώνεται επίσης, ότι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για συμμετοχή και δευτέρου Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο διαψεύδονται.
 
Με στόχο την έκτη έδρα και το ΕΛΑΜ
Πέραν από την ΕΔΕΚ και τη συνεργασία Συμμαχίας-Οικολόγων, την έκτη έδρα θα διεκδικήσει, και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Στο ΕΛΑΜ τηρούν σιγή ιχθύος μέχρι στιγμής για το ποιοι θα συμμετέχουν τελικά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος αν και θεωρούνται δεδομένες οι υποψηφιότητες του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Γεάδη Γεάδη και του μέλους του του Πολιτικού Συμβουλίου Μάριος Βασιλείου.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ θα υπάρχει και γυναικεία συμμετοχή. Η τελικές αποφάσεις πάντως αναμένονται στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές του Φεβρουαρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και επίσημα στις Ευρωεκλογές η ΔΗ.ΠΑ
 

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες