Οι πολιτικοί αρχηγοί στον REPORTER: Το ΓΕΣΥ η πιο σημαντική μεταρρύθμιση

Χρονιά κατά την οποία η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιφέρει μεγάλες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αποτελεί το 2019.
 
Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί της Κυβέρνησης, έχουν επανειλημμένως εκφράσει και τονίσει δημοσίων την αναγκαιότητα υλοποίησης των προωθούμενων μεταρρυθμιστικών πολιτικών, με το νέο χρόνο να συνιστά για αρκετούς τομείς, κομβικό σταυροδρόμι ως προς την εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων.   
 
Οι αρχηγοί των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων κλήθηκαν από τον REPORTER να απαντήσουν στο ερώτημα σε σχέση με το ποια θεωρούν ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που πρέπει να επέλθει με τον νέο χρόνο.
 
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους, η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ιεραρχείται από την πλειονότητα των πολιτικών αρχηγών στην κορυφή του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που πιστεύουν ότι θα πρέπει να επέλθουν.
 
Ακολουθούν πιο κάτω οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο ερώτημα που τους υπέβαλε ο REPORTER, αναφορικά με το ποια θεωρούν ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που πρέπει να επέλθει με το νέο χρόνο προς βελτίωση του επιπέδου ζωής των συμπολιτών μας:
 
Αβέρωφ Νεοφύτου: Να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα
ποιοτικό, σύγχρονο κράτος, ψηφιακά μετασχηματισμένο
«Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα μας πιο σύγχρονη και πιο φιλική προς τους πολίτες. Χρειάζεται να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα ποιοτικό, σύγχρονο κράτος, ψηφιακά μετασχηματισμένο που θα υπηρετεί τους πολίτες, θα στηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, θα ενδυναμώνει την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας και θα στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες.
 
Είναι η ώρα να προχωρήσουμε με σύγχρονες δομές μεταρρυθμίζοντας επιτέλους το κράτος, που δυστυχώς σε πολλούς τομείς κινείται ακόμη με τη μηχανή του 1960. Πρέπει με τόλμη όλοι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε  τη μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως επίσης και τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και του εμπορικού δικαστηρίου. Τώρα είναι η ώρα να δούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ως παράγοντα ανάπτυξης και να προχωρήσουμε στην δημιουργία ειδικευμένης δομής.
 
Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα παιδείας σύγχρονο τόσο σε θεματολογία και μεθοδολογία όσο και σε λογική. Όπου ο γονιός θα παίρνει το παιδί του στο σχολείο το πρωί και θα το παραλαμβάνει το απόγευμα μετά από μια δημιουργική μέρα που θα έχει τελειώσει τα μαθήματα της ημέρας και τις δραστηριότητες. Ένα σύστημα που θα του παρέχει ολοκληρωμένη μόρφωση για τις ανάγκες του μέλλοντος αλλά και φαγητό. Που θα επιτρέπει στις οικογένειες να περνάνε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και ταυτόχρονα θα απελευθερώσει τους γονιούς και ιδιαίτερα τις γυναίκες από σημαντικά βάρη που τις αποτρέπουν από την πλήρη δραστηριοποίηση τους στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα.
 
Χρειάζεται όμως να έχουμε στο μυαλό μας, πως όσες μεταρρυθμίσεις και αν κάνουμε, όσο απαραίτητες και αν είναι για να βελτιώσουμε τον τόπο μας και την καθημερινότητά μας, θα έχουμε πάνω από το κεφάλι μας ένα ταβάνι που θα μας περιορίζει. Η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, που θα απελευθερώσει τις αστείρευτες δυνάμεις της χώρας μας είναι η επίλυση του κυπριακού. Για να καταφέρουμε να φτιάξουμε μια καλύτερη πατρίδα.
 
Και για μας η καλύτερη πατρίδα δεν μπορεί παρά να είναι ολόκληρη και όχι μοιρασμένη. Μια πατρίδα δημιουργική, παραγωγική και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της. Για να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά».
 
Άντρος Κυπριανού: Η πιο μεγάλη
πρόκληση είναι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ
«Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της χρειάζεται υποδομές για το μέλλον που να ωφελούν τους πολλούς. Ειδικά στον τομέα της υγείας. Όμως τα προβλήματα όπως και οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να προσεγγίζονται με ευχολόγια και δηλώσεις προθέσεων, αλλά με έμπρακτες προσπάθειες εκσυγχρονισμού, διοικητικές αναδιαρθρώσεις, ουσιαστικές επενδύσεις, πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
 
Για να προωθηθούν όλα αυτά χρειάζεται σοβαρή χρηματοδότηση των κρατικών υπηρεσιών υγείας και σαφής πολιτική δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι παραμένει πιστή στην υλοποίηση του γενικού συστήματος υγείας.  Η υγεία είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ίδια τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών.
 
Από μέρους μας λειτουργήσαμε καταλυτικά στη ψήφιση των σχετικών νομοσχέδιων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, παρά το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια υπονομεύθηκε από βασικά στελέχη της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος. Τώρα θα επιδιώξουμε να συμβάλουμε στην εφαρμογή του γιατί η παροχή ποιοτικής, καθολικής, με ισότιμη πρόσβαση φροντίδας υγείας είναι αξία αδιαπραγμάτευτη.
 
Εξαιρετικής σημασίας είναι και η ανάγκη για ορθή μεταρρύθμιση του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. Με τρόπο που θα μεγιστοποιεί την παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, με διαφάνεια, ισονομία και χρηστή διοίκηση».  
 
 Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΓΕΣΥ, για το οποίο
ομοφωνήσαμε στη Βουλή όλα τα κόμματα
 
«Το ΓΕΣΥ. Το ΓΕΣΥ, για το οποίο ομοφωνήσαμε στη Βουλή όλα τα κόμματα πριν από ενάμιση χρόνο και το οποίο αναμένουμε από την Κυβέρνηση και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να εφαρμόσουν. Όπως ασφαλώς περιμένουν και όλοι οι συμπολίτες μας».
 
 Μαρίνος Σιζόπουλος: Αναμφισβήτητα
η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση είναι το ΓΕΣΥ
 
«Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση είναι το ΓΕΣΥ. Για να μπορέσει όμως το ΓΕΣΥ να εκπληρώσει το στόχο του που δεν είναι άλλος από την παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους θα πρέπει η εφαρμογή-του να προχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο. Επιβάλλεται της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων να προηγηθεί η αναδιοργάνωση. Αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές δεν είναι η εφαρμογή ενός κατ’ όνομα ΓΕΣΥ , αλλά η σωστή εφαρμογή-του. Το ΓΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση. Η επιτυχία του πρέπει να είναι σίγουρη και εξασφαλισμένη για να μην τεθεί σε κίνδυνο ο ευαίσθητος τομέας της υγείας». 
 
Γιώργος Λιλλήκας: Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση
των δομών και διαδικασιών του κράτους μας
 
«Για να καταστούμε ανταγωνιστική ως χώρα πρέπει να διαθέτουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Αυτή τη διαπίστωση την ασπαζόμαστε όλοι, όμως δεν διαφαίνεται να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των δομών και διαδικασιών του κράτους μας, που σχεδιάστηκε σε άλλες συνθήκες και δεδομένα και που σήμερα χαρακτηρίζεται από μια δύσκαμπτη γραφειοκρατία.
 
Συζητήσαμε για την ηλεκτρονική, την ψηφιακή διακυβέρνηση. Βλέπουμε την ανάγκη και τα οφέλη που θα προκύψουν. Σχέδιο της Κυβέρνησης δεν είδαμε ακόμη. Κι όμως, υπάρχουν απλά βήματα, απλές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν για να βελτιώσουν  την παραγωγικότητα αλλά και να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και την ανάπτυξη. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η κατάργηση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής και την ανάληψη ευθύνης από το μελετητή του έργου. Αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να εφαρμοστεί για μικρές αναπτύξεις που δεν αιτούνται την όποια παρέκκλιση. Αυτό το πρόβλημα επιχειρεί να λύσει η Πρόταση Νόμου που η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε πριν από μερικές μέρες, στο Κοινοβούλιο.
 
Μια άλλη, απλή, μεταρρύθμιση που θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αλλά και της κατάχρησης εξουσίας, είναι η εισαγωγή της αρχής της προσωπικής αστικής ευθύνης. Είχαμε πριν λίγες μέρες το σκάνδαλο με το χαλούμι. Τώρα διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για το ποιος ευθύνεται. Όποιος κι αν είναι αυτός, απλός λειτουργός, διευθυντής, γενικός διευθυντής ή υπουργός τι επιπτώσεις θα έχει; Κάποιες πειθαρχικές κυρώσεις ή μια απλή ανέξοδη δήλωση ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Το κόστος των λαθών αυτών ποιος το επωμίζεται; Οι πολίτες.
 
Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, ως Συμμαχία Πολιτών ετοιμάσαμε και πολύ σύντομα θα καταθέσουμε τέσσερις Προτάσεις Νόμου για την νομοθετική ρύθμιση της προσωπικής αστικής ευθύνης, για εγκληματική αμέλεια, αδιαφορία ή λάθη τόσο των αξιωματούχων του Κράτους, των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών και των δημόσιων υπαλλήλων. Το όποιο κόστος στο δημόσιο ή στους πολίτες θα πρέπει να το αναλαμβάνουν αυτοί που ευθύνονται. Αυτό σημαίνει πραγματική λογοδοσία».
 
Ελένη Θεοχάρους: Να λειτουργήσει ένα Σύστημα
Υγείας ελεύθερης επιλογής και όχι απολυταρχικής δομής
 
«Η στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η βοήθεια προς αυτές στο να απορροφήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για να σταθεροποιηθούν. Να μην πάνε ξανά τα κονδύλια στην οικονομική ολιγαρχία που έχει τον τρόπο της να τα απορροφά, Με την ανάπτυξη ξανά της μεσαίας τάξης, θα είναι πιο υγιής, πιο σταθεροποιητική, ουσιαστική και πραγματική η οικονομική ανάκαμψη.
 
Ελπίζω να μπει μια πιο υγιής βάση για να λειτουργήσει ένα Σύστημα Υγείας ελεύθερης επιλογής και όχι απολυταρχικής δομής, αφού επιτέλους γίνει κατανοητό από τον κάθε πολίτη πόσο σημαντικό είναι να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος και να διεκδικεί από το κράτος, χωρίς να περιορίζεται στις μεμψιμοιρίες.
 
Αυτά είναι θέματα παιδείας και θα πρέπει όλοι όσοι πραγματικά νοιάζονται για τον τόπο, να στηρίξουν ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα Παιδείας που θα φωτίζει και θα ελευθερώνει». 
 
Γιώργος Περδίκης: ΓΕΣΥ και «πράσινη επανάσταση»
 
«Σχεδόν όλοι θεωρούμε ως την πιο σημαντική μεταρρύθμιση την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Δεν θα διαφωνήσω. Αλλά για μένα υπάρχουν και εξίσου σοβαρά θέματα όπως η ‘’πράσινη επανάσταση’’.
 
Αν προχωρήσουν και τα δύο πιο πάνω εξίσου σοβαρά, τότε σίγουρα μπορούμε να μιλούμε για βελτίωση του επιπέδου ζωής των συμπολιτών μας. Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν πολλά πάντως στον τομέα των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων (π.χ. δημόσια υπηρεσία, δημόσια παιδεία. Δημόσιες συγκοινωνίες, ψηφιακή μεταρρύθμιση κλπ)».
 
Χρίστος Χρίστου: Πρέπει να χαραχθεί
γενικότερο πλάνο κοινωνικής πολιτικής  
 
«Δεν υπάρχει μια σημαντική μεταρρύθμιση που πρέπει να επέλθει με τον νέο χρόνο, αλλά ένα γενικότερο πλάνο κοινωνικής πολιτικής που πρέπει να χαραχθεί, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
 
Δυστυχώς, με τα όσα η Κύπρος βιώνει σήμερα, καταλήγουμε σε ένα και μόνο συμπέρασμα, ότι η σφαίρα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αυτού του κράτους, κινείται εντός του κύκλου εξυπηρέτησης των γνωστών, των φίλων, των συμμαθητών, των κουμπάρων.
 
Είναι γι’ αυτό που αποτελεί επιτακτική ανάγκη, να απαλλαχθούμε από τα σκάνδαλα, την διαφθορά, τις αδιαφανείς διαδικασίες και ταυτόχρονα να έχουμε σαν στόχο την χάραξη μιας κοινωνικής-φιλολαϊκής πολιτικής, με επίκεντρο τον λαό μας, η οποία αποτελεί την μοναδική οδό, για να μπορέσουμε να πατάξουμε τις απαράδεκτες εικόνες που βλέπουμε σήμερα και σίγουρα δεν τιμούν κανένα, πόσο μάλλον σε ένα κατά τα άλλα ευρωπαϊκό κράτος.
 
Μέσω της κοινωνικής ευημερίας, θα εξυπηρετηθεί το ευρύτερο συλλογικό συμφέρον, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας, για το σύνολο του λαού, με απώτερο σκοπό την ισχυροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δεκάδες προτάσεις που έχει καταθέσει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στο Προεδρικό, όπως είναι μεταξύ άλλων η οριοθέτηση κατώτατου ορίου του μισθού, η αύξηση του κατώτατου ορίου των συντάξεων, αλλά και η πρόταση για πρόωρη αφυπηρέτηση στα βαρετά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που σε συνδυασμό με τις έντονες πιέσεις που ασκούμε για πάταξη της διαφθοράς και να υπάρχει διαφάνεια, θα συμβάλουν στην βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων των πολιτών».

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης