Αβέρωφ: Η ενέργεια κίνητρο για τους Τ/κ

Με ενωμένη την Κυπριακή Δημοκρατία τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση και αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για τους Τ/κ να εργαστούν μαζί μας για μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Σε δηλώσεις του στο Παραλίμνι και κληθείς να σχολιάσει σημείο της συνέντευξης του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για το θέμα των εγγυήσεων και των εγγυημένων πλειοψηφιών, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «όπως έχει πει πολλές φορές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  και είναι και η θέση του ΔΗΣΥ, το Κυπριακό το αξιολογούμε εντός των συνομιλιών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κυπριακό δεν λύθηκε και δεν θα λυθεί με δημόσιες δηλώσεις».
 
Αφού είπε πως διάβασε «με προσοχή την συνέντευξη» του κ. Ακιντζί, σημείωσε ότι «υπάρχουν και θέματα που κινούνται προς μία κατεύθυνση που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά υπάρχουν και κάποια ζητήματα που θεωρώ πως είναι σημαντική πρόοδος να ακούς από τον Τ/κ ηγέτη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ότι πρέπει να νοιώθει άνετα και η ε/κ πλευρά”. Αυτό, είπε, “είναι ένα σημαντικό βήμα» και διερωτήθηκε «γιατί σ’ αυτό τον τόπο μάθαμε μια ζωή να προσπαθούμε να βρίσκουμε αυτά που διαφωνούμε και να μην σημειώνουμε κάποια σημεία που είναι θετικά».
 
Πρόσθεσε ότι «ζούμε σε μια χώρα που μάθαμε την κοινωνία μας μόνο αρνητικά να σκέφτεται. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη Κύπρο, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία, να κάνουμε ό,τι μπορούμε παρά τις δυσκολίες τις οποίες αναγνωρίζουμε, να επανενώσουμε τον τόπο μας και οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος δρόμος για να απαλλαγούμε από την κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα. Είναι ο μόνος δρόμος να επιστρέψουν πρόσφυγες στα σπίτια τους, είναι ο μόνος δρόμος να δημιουργήσουμε προοπτική σ’ αυτό το τόπο».
 
Κληθείς να σχολιάσει άλλο σημείο της συνέντευξης του κ. Ακιντζί αναφορικά με το θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «με ενωμένη την Κυπριακή Δημοκρατία τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση και αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για τους Τ/κ να εργαστούν μαζί μας για μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Με τη λύση του Κυπριακού θα γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτή τη διαδικασία».
 
Κληθείς να σχολιάσει άλλο σημείο των δηλώσεων του Τ/κ ηγέτη ότι δεν θα επιτραπεί μετακίνηση μεγάλου αριθμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι «είπε και κάτι άλλο. Ας σταματήσουμε να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά. Είπε ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός στην ελεύθερη εγκατάσταση και απόκτηση σπιτιού. Θα ζούμε σε μια ενωμένη Κύπρο που οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνονται σεβαστές».

Γιατί, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου «δεν συγκρίνουμε πρόνοιες προηγούμενων προτάσεων που απαγόρευαν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και ελεύθερης εγκατάστασης; Σήμερα ο κ. Ακιντζί στη συνέντευξη του δέχεται αυτές τις δύο βασικές αρχές. Ας βλέπουμε και λίγο θετικά τα πράγματα, μια ζωή βλέπαμε το ποτήρι μισοάδειο, ας το δούμε επιτέλους και μισογεμάτο».
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

LIVE/Χρίστου: Στις εννέα Ιουνίου έχουμε ραντεβού με την ιστορία
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις