Ζωτικής σημασίας η συνέχιση της παρουσίας της UNFICYP, λέει ο Μιχάλης Μαύρος

H Kυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι η συνέχιση της παρουσίας της UNFICYP υπό την παρούσα εντολή και διάταξη είναι ζωτικής σημασίας, μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία, δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην 4η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Μιχάλης Μαύρος, σε παρέμβαση σε συζήτηση για τη Συνολική Αξιολόγηση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων σε όλες τους τις πτυχές.

Στην παρέμβαση του, όπως την μεταδίδει το ΓΤΠ,  ο κ. Μαύρος εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να δώσει εντολή στην Jane Holl Lute να συνεχίσει τις συζητήσεις στην Κύπρο, καθώς και για την ομόφωνη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες που καταβάλλονται. Διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες αναζωογόνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Μαύρος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως την αναθεώρηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικότερες και αποδοτικότερες στην εκπλήρωση των όρων εντολής που τους έχουν αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Συνεπώς, είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη «Διακήρυξη Κοινών Δεσμεύσεων» για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις και στο όραμα του Γενικού Γραμματέα για μεταρρύθμιση του πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην παρουσία της UNFICYP από το 1964 στην Κύπρο, εξέφρασε εκτίμηση για τις πολύτιμες συνεισφορές, την ενεργό συμμετοχή και τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και όλων των κρατών μελών του Οργανισμού.

Υπογράμμισε ότι η UNFICYP αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο ειρηνευτικής επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών, με υποδειγματική απόδοση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, ανάμεσα σε άλλα, αποτρέποντας την επανάληψη συγκρούσεων, συμβάλλοντας στη διατήρηση του νόμου και της τάξης και την επιστροφή στην ομαλότητα, τη διατήρηση της σταθερότητας, την αποκλιμάκωση της έντασης, και πρωτίστως τη διατήρηση ενός κλίματος που ευνοεί την ειρηνευτική πολιτική διαδικασία.

Ο κ. Μαύρος ανέφερε ότι η Κύπρος κατανοεί πλήρως ότι το μέγεθος του προϋπολογισμού για τη διατήρηση της ειρήνης, καθιστά αναγκαία την αναθεώρηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, τον εξορθολογισμό του κόστους, την ανάπτυξη μιας κουλτούρας απόδοσης και την καλύτερη χρήση των πόρων του Οργανισμού. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε σύγκρουσης ή χώρας».

Πρόσθεσε ότι η απόδοση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο από αδικαιολόγητη αποδυνάμωση ή πρόωρη αποχώρηση, όταν η κατάσταση επί του εδάφους δεν δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες.

Τόνισε ότι ήδη η περιορισμένη δύναμη της UNFICYP θέτει προκλήσεις στην εφαρμογή της υφιστάμενης εντολής. Επιπλέον, έχει υποβληθεί σε επανειλημμένες αξιολογήσεις των οποίων οι συστάσεις έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

Ο κ. Μαύρος επανέλαβε ότι οι επικρατούσες συνθήκες στην Κύπρο δεν έχουν αλλάξει από το 1974, και συνεπώς η συνέχιση της παρουσίας της UNFICYP υπό την παρούσα εντολή και διάταξη είναι ζωτικής σημασίας, μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία. 

Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ