Προεδρική χείρα συνεργασίας και εμπλουτισμού του προγράμματος διακυβέρνησης

Σάρκα και οστά στην εξαγγελία του για εμπλουτισμό των πολιτικών της Κυβέρνησης με θέσεις που περιλαμβάνονταν στα προεκλογικά προγράμματα ανθυποψηφίων του κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, Γιώργο Λιλλήκα, καθώς με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, επίσης υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλο.
 
Συνάντηση θα έχει την 1η Νοεμβρίου και με τον Σταύρο Μαλά.
 


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας τις συναντήσεις,  ανέφερε πως κυριότερος στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να επιτελεί έργο προς όφελος των πολιτών και πως σε αυτή την προσπάθεια επιδιώκει τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.
 
«Οι συναντήσεις του Προέδρου γίνονται στη βάση εισηγήσεων και μέτρων που έχουν προτείνει οι τρεις υποψήφιοι και πρέπει να σημειώσουμε με ικανοποίηση ότι ο Πρόεδρος έχει ενώπιον του ένα σημαντικό αριθμό προτάσεων, οι περισσότερες από αυτές ήδη εφαρμόζονται αφού ήταν κοινές προτάσεις και περιλαμβάνονταν και στο πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη», υπογράμμισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Για να εξηγήσει πως υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αριθμός άλλων προτάσεων που μπορούν, μετά από σχετική προκαταρκτική μελέτη που έγινε, να υιοθετηθούν και να συζητηθεί η εφαρμογή τους.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος, στις συναντήσεις αυτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά με τους υποψηφίους τον τρόπο εφαρμογής αυτών των προτάσεων, καθώς και για άλλες προτάσεις.
 
«Για τον Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό ότι δίδεται αυτό το μήνυμα συνεργασίας, διότι όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κυριότερος στόχος του είναι να επιτελεί έργο προς όφελος των πολιτών και σε αυτή την προσπάθεια επιδιώκει τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και θα ήταν παράλειψη αν δεν αξιοποιούσε αξιόλογες εισηγήσεις που είχαν κατατεθεί από ανθυποψηφίους του κατά την προεκλογική προσπάθεια», επισήμανε ο κ. Προδρόμου.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι για ορισμένες προτάσεις χρειάζεται να γίνουν νομοθετικές πράξεις, αρκετές άλλες μπορούν να εφαρμοστούν συμπληρωματικά στο πλαίσιο πολιτικών που υπάρχουν, ενώ για ορισμένες άλλες μπορούν απλώς να υπάρξουν αποφάσεις της Κυβέρνησης.
 
«Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι επαφές, σταδιακά, η Κυβέρνηση θα προωθήσει αναλόγως τις διάφορες προτάσεις και βεβαίως θα γίνει ενημέρωση για εκείνες τις προτάσεις που υιοθετούνται», κατέληξε.  
 
Ικανοποίηση Λιλλήκα
 «Είχαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία περιστράφηκε γύρω από τις προτάσεις που του έχουμε καταθέσει, μετά από δική του πρωτοβουλία, μετά τις προεδρικές εκλογές», ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί κάποιες από αυτές τις προτάσεις τις υιοθετεί και θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στην υλοποίηση τους.
 
«Κάποιες άλλες προτάσεις θα εμπλουτιστούν με περαιτέρω ιδέες από την Κυβέρνηση και για κάποιες άλλες προτάσεις υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Θα έχω μέχρι το απόγευμα ολοκληρωμένο σημείωμα από τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις προτάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.
 
Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβάλλει στη δημιουργία νέας πολιτικής κουλτούρας για συναίνεση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και που πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, όπως υπέδειξε, ως εθνικά στοιχήματα και όχι από κομματική οπτική γωνία ή την οπτική Κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι εκ των εν λόγω προτάσεων κάποιες αφορούν το επίδομα προς νεαρά ζευγάρια για τη δημιουργία πρώτης κατοικίας τους στην ύπαιθρο, επίδομα κόστους καυσίμων για κατοίκους μακρινών περιοχών που αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους, προτάσεις, όπως σημείωσε, που η Κυβέρνηση βλέπει θετικά και στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα υλοποιηθούν.
 
«Στόχος των προτάσεων είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, μεταξύ άλλων, των κατοίκων της υπαίθρου», σημείωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, επισημαίνοντας πως «η Κυβέρνηση προωθεί κάποιες από τις ιδέες μας και θα τις ενσωματώσει στο δικό της πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί το 2019-2020».
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ακόμη ότι υπάρχουν προτάσεις και ιδέες που αφορούν τη σταδιακή αύξηση των χαμηλών συντάξεων και για κίνητρα για πρόωρη αφυπηρέτηση.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος
«Από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αναληφθεί δέσμευση κάποιες από τις προτάσεις μας να εξεταστούν με την πρόθεση να εφαρμοστούν εντός 2019 και αν είναι δυνατό να περιληφθούν και στο Προϋπολογισμό του 2019», ανέφερε από την πλευρά του μετά τη συνάντησή το με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
«Αυτές οι προτάσεις θα είναι ωφέλιμες για τους πολίτες και την κοινωνία, καθώς αφορούν τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την παροχή υπηρεσιών υγείας, την  προστασία των ευάλωτων ομάδων και τη βελτίωση προστασίας καλόπιστων δανειοληπτών», ανέφερε.
 
«Είμαστε», συνέχισε, «στη διάθεσή του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσουμε το διάλογο με στόχο και πρόθεση να καταλήξουμε σε συμφωνημένες θέσεις που θα προσφέρουν σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την κοινωνία και τους πολίτες».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα οι προτάσεις μας να συνδιαμορφωθούν στη βάση των εισηγήσεων και της Κυβέρνησης.
 
Εμείς έχουμε καταθέσει αυτές τις προτάσεις ως εισηγήσεις και εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να τις υιοθετήσουν ή να τις χρησιμοποιήσουν για παρόμοιες προτάσεις στη βάση των δικών τους επιδιώξεων».
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»