ΔΕΑ: Περίληψη σημείου στην Άσσια στους υπό ανασκαφή χώρους

Οι διπλωματικές υπηρεσίες και η υπηρεσία αγνοουμένων είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να στρέψει αλλού την προσοχή της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με τη συμμόρφωση της Άγκυρας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων, διαβεβαίωσαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων για τις εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι υπόλογος στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μόνο η Τουρκία.

Το μέλος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι χθες μετέβη στην περιοχή Άσσιας - Αφάνειας, και εξέτασε το χώρο που υπέδειξε ο δημοσιογράφος του “Πολίτη”, ο οποίος συγκέντρωσε πληροφόρηση για την ύπαρξη ομαδικού τάφου.

Ο κ. Νέστορος είπε ότι στην αυριανή συνεδρία της ΔΕΑ θα υποβάλει έγγραφο με το οποίο θα ζητείται η περίληψη του χώρου στους χώρους προς ανασκαφή.

Πρόκειται, όπως είπε, για αλσύλλιο σε χώρο απέναντι από στρατόπεδο, περιφραγμένο, μήκους περίπου 370 μέτρων και πλάτους 160 μέτρων που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον αρχικό χώρο ταφής. Εξήγησε ότι θα μελετηθούν τα τοπογραφικά σχέδια, με Ασσιώτες σε σχέση με το πώς ήταν προγενέστερα ο χώρος.

Ο κ. Νέστορος είπε πως ο χώρος δεν περιλαμβάνεται στους 30 στρατιωτικούς χώρους στους οποίους θα διενεργηθούν έρευνες, προσθέτοντας ότι για το χώρο υπήρχαν πληροφορίες από τα τέλη του 2014 που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστες. Ανέφερε ότι πρέπει να συνδυαστούν οι πληροφορίες που υπήρξαν με τις νεότερες πληροφορίες, πριν την όποια ανασκαφή.

Σε ό,τι αφορά τους Ελλαδίτες αγνοούμενος, ο κ. Νέστορος προειδοποίησε ότι θα μείνουν λείψανα στα αζήτητα καθώς συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους απευθύνθηκε από τον Οκτώβρη για παραχώρηση γενετικού υλικού.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε επίσης ότι οι υποθέσεις των αγνοουμένων θα διαχωριστούν σε 8 κατηγορίες και σε υποκατηγορίες ώστε να διευκολυνθεί η διερεύνηση.

Σε ό,τι αφορά τους πεσόντες, ο κ. Νέστορος είπε στην Επιτροπή ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι υποθέσεις από άλλες υπηρεσίες καθώς δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΑ.

Όσον αφορά την επιστροφή λειψάνων που λανθασμένα δόθηκαν σε Ελλαδίτες συγγενείς αγνοουμένων το 1980 μετά από εκταφή από το κοιμητήριο Λακατάμιας, είπε ότι φάνηκε από την εμπειρία ότι σε κάθε κασελάκι με οστά που παραδόθηκε περιέχονταν οστά μέχρι και τριών με τεσσάρων διαφορετικών προσώπων.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι στις 30 στρατιωτικές περιοχές για τις οποίες συμφωνήθηκε η έρευνα, πιθανολογείται ο εντοπισμός 130 ατόμων. Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα κατά τις ανασκαφές στα κατεχόμενα υπήρξε χαλάρωση στους χώρους ανασκαφής με μεγαλύτερη ευελιξία στα συνεργεία. Ο κ. Νέστορος τόνισε ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα για την ύπαρξη της ΔΕΑ.

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών Ξενοφών Καλλής εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα με τις 13 υποθέσεις λανθασμένων οστών θα λήξει εντός του 2016, εξηγώντας ότι πιθανόν να αφορά την ταυτοποίηση πέραν των 40 αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι παρατηρείται δραματική μείωση στον εντοπισμό λειψάνων και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΑ. Είπε ακόμα ότι ο βαθμός επιτυχίας των εκταφών είναι 18% με 20%, προσθέτοντας πως αν δεν αυξηθούν οι εκταφές και ο βαθμός επιτυχίας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ύπαρξη της ΔΕΑ.

Ο Επίτροπος τόνισε πως με συγκεκριμένους περιορισμούς από τους Τούρκους στις εκταφές δεν λύνεται το πρόβλημα και διαμήνυσε πως εάν η Τουρκία θέλει να λύσει το πρόβλημα, πρέπει να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία της τόσο για τους αρχικούς χώρους ταφής όσο και τις μετακινήσεις.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ενημερώθηκε η Επιτροπή για την επιστροφή των λανθασμένων οστών που δόθηκαν το 1980 σε Ελλαδίτες συγγενείς, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας η προσπάθεια για επιστροφή των λειψάνων άρχισε να αποδίδει και η πρώτη επιστροφή πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ετοιμάζεται η δεύτερη.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των οστών τα οποία είχαν καλυφθεί με χημικά, λέγοντας ότι έχουν σταλεί σε εργαστήρι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ 5 δείγματα με `ψεκασμένα` οστά για να διαπιστωθεί η δυνατότητα εντοπισμού γενετικού υλικού. Εάν καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση των πέραν των 40 κιβωτίων ραντισμένων οστών, ανέφερε, λύνεται άλλο διαχρονικό πρόβλημα.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι η υπόσχεση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία κεντρικής τράπεζας δεδομένων με την ενοποίηση των στοιχείων των διαφόρων υπηρεσιών, άρχισε να υλοποιείται με ψηφιοποίηση των αρχείων της Υπηρεσίας Αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα υποβάλει γραπτό αίτημα στον Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού για την παραχώρηση των όποιων στοιχείων διαθέτει ο διεθνής οργανισμός.

Σε ό,τι αφορά τις εκσκαφές στον τύμβο Μακεδονίτισσα για το Νοράτλας, ανέφερε ότι η διαδικασία βρίσκεται προς το τέλος με την ταυτοποίηση 15 με 16 αγνοουμένων.

Η τελευταία υπόθεση πρέπει να ενθαρρύνει και άλλους Ε/κ και Τ/κ να δώσουν πληροφορίες. Να ληφθούν αποφάσεις περιλαμβανομένης της απόφασης για ανασκαφή, να γίνει ότι πρόκειται να γίνει άμεσα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων μέχρι στιγμής εκκρεμεί ο εντοπισμός 1400 αγνοουμένων και με τις μετακινήσεις τάφων που έγιναν είναι απαραίτητο να ανοίξουν τα στρατιωτικά αρχεία της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ζήτησε όπως υπάρξει ειλικρινής συνεργασία των διαφόρων υπηρεσιών που κατέχουν στοιχεία με τη ΔΕΑ, καθώς μόνο ο απλός κόσμος και οι πολίτες έδωσαν πληροφορίες μέχρι σήμερα.

Είπε ακόμα πως οι δύο ηγέτες πρέπει πέρα από τις εκκλήσεις, να δώσουν οδηγίες για παραχώρηση στοιχείων στη ΔΕΑ. Ανέφερε επίσης ότι πέρα από 300 αγνοούμενοι χάθηκαν στην Τουρκία και για εντοπισμό τους πρέπει να ανοίξουν τα τουρκικά αρχεία και ομαδικοί τάφοι.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλπουρτζή που παρέστη στη συνεδρία ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ελιγμοί της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών με το οποίο προσπαθεί να υποβαθμίσει το αποκλειστικά ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων συνδέοντας το με τις πολιτικές εξελίξεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα