Τετάρτη 14 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Κόλλησε σε... κονδύλια και DNA η ταυτοποίηση 50 υποθέσεων πιθανών αγνοουμένων

  20/09/2018 11:27
Κόλλησε σε... κονδύλια και DNA η ταυτοποίηση 50 υποθέσεων πιθανών αγνοουμένων

Κόλλησε σε... κονδύλια και DNA η ταυτοποίηση 50 υποθέσεων πιθανών αγνοουμένων

  20/09/2018 11:27

Αδύνατη καθίσταται η ταυτοποίηση 50 περίπου σκελετικών δειγμάτων που ανήκουν πιθανόν σε Ε/κ αγνοούμενους, λόγω απουσίας γενετικού υλικού από κοντινούς συγγενείς. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η έγκριση σχετικού κονδυλίου από το Υπουργικό, ώστε να διενεργηθούν δειγματοληψίες σε κοιμητήρια από συγγενείς που έχουν αποβιώσει.
 

 Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι πλείστες από τις 50 υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ταυτοποίηση, αφορούν Ελληνοκύπριους αγνοούμενους που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, δεν αποκλείεται ωστόσο κάποιες εξ αυτών να μην εμπίπτουν στο πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).
 
Τα λείψανα παραμένουν προς το παρόν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ ενώ κάποιες υποθέσεις σκελετικών δειγμάτων χρονολογούνται από το 2005.
 
Πέρυσι η ΔΕΑ αναθεώρησε όλες τις υποθέσεις που δεν έχουν ταυτοποιθηθεί, ενώ σε  κάποιες περιπτώσεις λήφθηκαν και δείγματα γενετικού υλικού από ζώντες συγγενείς, οι οποίοι όμως δεν ήταν κοντινοί.
 
Σε μια προσπάθεια να υπερπηδηθούν τα εμπόδια, η ΔΕΑ εντόπισε συγκεκριμένες οικογένειες, από τις οποίες ζήτησε έγκριση για να λάβει δείγμα DNA από αποβιώσαντες στενούς συγγενείς, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ταυτοποίησης.
 
Τα κοιμητήρια από τα οποία θα γίνουν οι δειγματοληψίες βρίσκονται σε όλη την Κύπρο, με τη ΔΕΑ να εκτιμά ότι η διαδικασία θα πάρει περίπου δύο μήνες μέχρι να συλλεχθεί το υλικό και να σταλούν τα δείγματα στο εργαστήριο γενετικής.
 
Προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι δειγματοληψίες στα κοιμητήρια είναι η έγκριση του σχετικού κονδυλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας