Αβέρωφ: Τολμηρά βήματα προς ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους

Στην ανάγκη τολμηρών βημάτων προς μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους που δεν πρέπει να μένουν στα λόγια αλλά να γίνονται πράξεις, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε απογευματινή συζήτηση που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ με θέμα “Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών και του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο”.

“Επιβάλλεται θαρραλέα να προχωρήσουμε σε αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος”, τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, και “όλοι μαζί να αλλάξουμε νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες στη συνείδηση της κοινωνίας για να μην επιτρέψουμε ξανά πισωγύρισμα”, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Συμπεριφορές που είδαμε να αναπτύσσονται τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “ακόμη δεν βγήκαμε από το μνημόνιο και άρχισαν τα τύμπανα και οι παλαιές πρακτικές. Όλοι να θέλουν αυξήσεις, όλοι να πάρουν από την πίττα και όλοι να ζητούν περισσότερα”.

“Αλλά και νοοτροπίες που τις ζήσαμε χθες όπου νοοτροπίες τοπικιστικές και λαϊκίστικες ζημιώνουν τη χώρα και το εθνικό συμφέρον, να μιλούμε καθημερινά για το μέλλον της Κύπρου ότι μπορούμε να γίνουμε ενεργειακός κόμβος, ότι ανακαλύψαμε φυσικό αέριο και έχουμε προοπτικές ως χώρα, να καλούμε διεθνείς κολοσσούς να επισπεύσουν τις γεωτρήσεις τους και να υπάρχουν υποδομές για να υποστηρίξουν την ενέργεια και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του κράτους και να επικρατούν οι ψήφοι, το χειροκρότημα, το εύκολο, το λαϊκίστικο και να απορρίπτονται παρατάσεις έξι μηνών θέτοντας το εθνικό συμφέρον κάτω από προσωπικά, κομματικά και τοπικιστικά συμφέροντα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “αυτές τις νοοτροπίες πρέπει να τις ξεριζώσουμε είτε προέρχονται από ανθρώπους που πρόσκεινται στον ΔΗΣΥ είτε από οποιονδήποτε κόμμα, από εργοδοτικές, συνδικαλιστικές ή οποιεσδήποτε άλλες οργανώσεις”, προσθέτοντας ότι “αυτό τον τόπο που με πολλές θυσίες τον έσωσε η κοινωνία και μέσα από σωστές πολιτικές να μην επιτρέψουμε το πισωγύρισμα”.

Εξέφρασε σιγουριά ότι “μπορούμε και θα δημιουργήσουμε την καλύτερη Κύπρο γιατί έχουμε εξαίρετες υπηρεσίες, ανθρώπους με πείσμα και γινάτι, το αποδείξαμε”.

“Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου θα δεχόταν αυτό το χρηματοπιστωτικό πλήγμα του Μαρτίου του 2013 και σήμερα να πετυχαίνουμε ένα σύγχρονο άθλο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αυτό τον άθλο που τον πετύχαμε όλοι μαζί δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τον χαλάσει”

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η διαχρονική σημασία των επαγγελματικών υπηρεσιών και του χρηματοοικονομικού τομέα αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο σήμερα που η έξοδος της Κύπρου στις αγορές και η εμπιστοσύνη των επενδυτών σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος το Μάρτιο.

“Ποιος θα το έλεγε πριν τρία χρόνια ότι η Κύπρος μέσα σε τρία χρόνια θα στεκόταν με αξιοπρέπεια, με αξιοπιστία στα πόδια της επανακτώντας την εθνική της κυριαρχία”, διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι “είναι ευρύτερα παραδεκτό ότι η προσπάθεια οικονομικής και δημοσιονομικής ανάκαμψης που κατέβαλε η Κύπρος έφερε αποτελέσματα πολύ καλύτερα από αυτά που και οι πιο αισιόδοξοι ανέμεναν”

Τα αποτελέσματα αυτά, συνέχισε, οφείλονται σε σημαντικό βαθμό, πέρα από τις σωστές πολιτικές που πάρθηκαν, στις αντοχές που επέδειξε η κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα στους κλάδους των υπηρεσιών.

Είπε ακόμη ότι η συλλογική προσπάθεια έφερε την Κύπρο να καταγράφει οικονομική ανάπτυξη ελαφρά μικρότερη του 2% το 2015 με θετικές προοπτικές το 2016, σημειώνοντας ότι η Κύπρος παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών.

“Η ανθεκτικότητα και ο επαγγελματισμός που επέδειξε ο κλάδος των υπηρεσιών και του χρηματοοικονομικού τομέα μετά το πλήγμα που δέχθηκε η χώρα με επίκεντρο τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα αποδεικνύει την απαράμιλλη σημασία τους για την οικονομία μας”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι οι χώρες όπως η Κύπρος πρέπει να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “πρέπει να προσέξουμε τον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε την βιομηχανία αλλά στους τομείς που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά είναι στις υπηρεσίες”.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος στους ζωτικούς τομείς των υπηρεσιών και των χρηματοοικονομικών διαθέτει εξειδίκευση, ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρήσεις ανθεκτικές με όραμα, απαραίτητα συστατικά για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις και εξελίξεις.

ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης