Πρωτοβουλία ΥΠΕΞ για το θέμα που προέκυψε με τη ρηματική διακοίνωση

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι, μετά την κηδεία των λειψάνων του Ανθυπολοχαγού Γεώργιου Δημήτρη Μαουρή, που έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «υπάρχει σχετική νομοθεσία του κράτους που έγινε μετά το 1974, με σκοπό να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υπήρχαν με θέματα καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς».  
 
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε, υπάρχει μια ανώμαλη κατάσταση πραγμάτων με την κατοχή και ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη αναστήλωσης αυτού του πολιτιστικού πλούτου και προς αυτή την κατεύθυνση κάνουμε ενέργειες.
 
 «Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, παρ’ όλο που δεν αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, μπορώ να σας αναφέρω, όπως ήδη έχω ενημερώσει και κάποιους, ότι έχω αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση».

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», σε ρηματική διακοίνωση προς όλες τις πρεσβείες που είναι διαπιστευμένες στην Κύπρο, καθώς και προς διεθνείς οργανισμούς, προχώρησε το ΥΠΕΞ στις 4 Ιουνίου, επισυνάπτοντας επιστολή της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφορικά «με την παράνομη χρήση μνημείων στις κατεχόμενες περιοχές». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΥΠΕΞ ενημερώνει ότι όλα τα μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στις κατεχόμενες περιοχές είναι κλειστοί και άρα όχι ανοιχτοί σε επισκέπτες, προκαλώντας «έντονη δυσαρέσκεια διπλωματικών αποστολών».
 
Η λύση του Κυπριακού αφορά Ε/κ και Τ/κ

Εξάλλου, ερωτηθείς ο Υπουργός σχετικά με δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία το 40% των Τ/κ προκρίνει ως λύση του Κυπριακού δύο ανεξάρτητα κράτη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι δεν πρέπει να απασχολεί τέτοια δημοσκόπηση.
 
 «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πρέπει να μας απασχολεί μια δημοσκόπηση στην Τουρκία. Η λύση του Κυπριακού αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», είπε.
 
«Η δική μας πεποίθηση, ή εκτίμηση καλύτερα, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αποδέχεται το γεγονός ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού, και ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να τερματιστεί», είπε και τόνισε ότι «άρα εναπόκειται σ’ εμάς, Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να αποφασίσουμε για το μέλλον μας».
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «είναι αυτό το μήνυμα που στέλνουμε στις διαπραγματεύσεις, πώς δηλαδή θα λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η επανενωμένη Κύπρος, μετά τη λύση του Κυπριακού, είναι κάτι που θα αποφασίσουμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και όχι κάποιος τρίτος».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με συνάντηση που είχε μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, με τον αντιπρόεδρο της EXXON MOBIL, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσπευση στην έναρξη των διαδικασιών, που ζήτησε η EXXON MOBIL. «Είναι γεγονός ότι ο σχεδιασμός προχωρεί κανονικά και ότι εκφράστηκε επιθυμία για επίσπευση όλων των διαδικασιών», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»
Εξήγγειλε επίσημα υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Κωνσταντίνου
Δίνει τρόφιμα με δικά του έξοδα σε άπορους ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων