Ζητά αναβολή των ερευνών για το φυσικό αέριο ο Ακιντζί

Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 
Ο Τ/κ ηγέτης που μιλούσε σε εκδήλωση παράδοσης μεταλλίων σε «ήρωες» της Λεμεσού παρουσία των διοικητών του τουρκικού στρατού και των «δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι ο φυσικός πλούτος στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο των Ε/κ. «Οι Ε/κ θα κάνουν τις δικές τους επιλογές αλλά η δική μας προτίμηση είναι ο δρόμος της ειρήνης, ο δρόμος της λογικής. Αυτά τα εδάφη και αυτός ο φυσικός πλούτος αρκεί για όλους μας».
 
Επανέλαβε δε την έκκλησή του για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες από την ε/κ πλευρά – όπως είπε – ή την δημιουργία μιας κοινής επιτροπής. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, θα αρχίσουν στην περιοχή έρευνες με το ερευνητικό πλοίο που αγόρασε η Τουρκία.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι χωρίς να είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν πρέπει να κοιτάμε το μέλλον, να μην ζήσει κανείς πια πόνο, «σε αυτά τα εδάφη χύσαμε αρκετό αίμα και πόνο», σημειώνοντας πως πόνο έζησαν και οι Τ/κ και οι Ε/κ.
 
«Εμείς οι Τ/κ ως μια μικρότερη σε αριθμό κοινότητα, αντλώντας περισσότερα μαθήματα από τα όσα βιώσαμε, δεν πρόκειται να αφήσουμε στο κενό την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί που αναφέρθηκε στην πρότασή του για το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου.
 
Έγιναν πολλές σπέκουλες σχετικά με εκείνη την δήλωσή του, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας πως ο ίδιος δεν αναφέρθηκε ποτέ σε μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός αλλά αυτό αναφέρθηκε σε σχόλια Ε/κ. Όπως και στο Κραν Μοντανά, έτσι και σήμερα, η προσέγγιση ‘μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός’ δεν υφίσταται, υποστήριξε ο κ. Ακιντζί αναφέροντας ότι η απόρριψη της Τουρκίας από μελλοντικές ρυθμίσεις της ασφάλειας, δεν θα γίνει αποδεκτή από την τ/κ πλευρά.
 
«Χωρίς να υποχωρούμε από τις αρχές, διαμορφώνοντας το μέλλον θα προχωρήσουμε σε προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες τις εποχής και τους όρους του σήμερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το εξελίξουμε, να το προωθήσουμε αυτό» δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να διαστρεβλώνει και να αλλοιώνει τις δηλώσεις του.
 
 Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι τόσο στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και στην επιστολή της ε/κ πλευράς υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στις 30 Ιουνίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι αυτό που προβάλει η ε/κ πλευρά ως έγγραφο της 4ης Ιουλίου, δεν υπάρχει.
 
Σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την υποδοχή του νέου Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο ότι ‘ας υποχωρήσει η Τουρκία από τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τ/κ πλευρά από τα ακραία αιτήματά της, τότε να δούμε τις διαπραγματεύσεις’, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι ακραίο αλλά στοιχειώδες. Και ο φυσικός πλούτος γύρω από το νησί, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο των Ε/κ, αλλά κοινός.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι με τις επαφές που θα έχει ο νέος προσωρινός απεσταλμένος των ΗΕ που θα έρθει σε μια ημερομηνία κατάλληλη για όλους, θα διαφανεί εάν υπάρχει αλλαγή στην βούληση της ε/κ πλευράς.
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία