Συζητά για το Κυπριακό στη Ρώμη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Στη Ρώμη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όπου αργότερα σήμερα θα συμμετάσχει στην 4η Σύνοδο Κορυφής των επτά νοτίων χωρών της ΕΕ στην οποία θα λάβουν επίσης μέρος οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας.
 


 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας «στο πλαίσιο της Συνόδου, η οποία θα ξεκινήσει απόψε στις 8μμ (ώρα Κύπρου), οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων θα έχουν διαβουλεύσεις για θέματα που άπτονται της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και της προώθησης ενός φιλόδοξου οράματος που να διασφαλίζει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις».

Προστίθεται ότι «οι ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ γύρω στις 9μμ (ώρα Κύπρου) και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει διμερείς επαφές με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, αναφέρεται.
 


 

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλώσε πως είναι σημαντικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των νοτίων χωρών της ΕΕ στη Ρώμη, αλλά και διμερείς επαφές στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερωθεί από τον Γάλλο ομόλογό του για τις συζητήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το Κυπριακό, ενώ θα συζητήσει και θέματα ενέργειας με τον Μακρόν και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των νοτίων χωρών της ΕΕ, στη Ρώμη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρόκειται για την 4η Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πλέον έχει γίνει θεσμός και θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως ιδιαίτερα σημαντική».

Είπε ακόμη ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου, με κύρια θέματα την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ανάπτυξης, εργοδότησης και προσέλκυσης επενδύσεων, θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ.

Ένα άλλο θέμα, είπε, είναι οι μεταναστευτικές ροές και πώς μέσα από κοινές δράσεις αντιμετωπίζεται το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου τρεις σημαντικές συναντήσεις, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερωθεί για τις συζητήσεις που είχε πρόσφατα ο κ. Μακρόν στο Παρίσι με τον Τούρκο Πρόεδρο και ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

Συνέχισε, λέγοντας ότι με τον Ιταλό Πρωθυπουργό θα συζητήσουν κατά κύριο λόγο για τις ενεργειακές εξελίξεις, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι και το θέμα που θα συζητηθεί και με τον Γάλλο Πρόεδρο, αφού η ΕΝΙ και η TOTAL είναι οι δικαιούχοι στο συγκεκριμένο τεμάχιο, κατέληξε.
 


 
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα