Τετάρτη 18 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εξετάζει προώθηση επισημοποίησης της τουρκικής γλώσσας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος

Θανάσης Αθανασίου  19/01/2016 14:33
Εξετάζει προώθηση επισημοποίησης της τουρκικής γλώσσας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος

Εξετάζει προώθηση επισημοποίησης της τουρκικής γλώσσας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος

Θανάσης Αθανασίου  19/01/2016 14:33
Το θέμα της έναρξης των διαδικασιών για επισημοποίηση της τουρκικής γλώσσας στην ΕΕ, εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter από κυβερνητικές πηγές.
 
Σημειώνεται ότι, με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας είναι η ελληνική και η τουρκική.
 
Επιπλέον, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ επικαλούμενο την εφημερίδα Χαβαντίς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να έχει δώσει εντολή για να ξεκινήσει η τυπική διαδικασία ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αιτηθεί προς την ΕΕ όπως η τουρκική, που είναι μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους, γίνει και επίσημη γλώσσα της Ένωσης.

Η Χαβαντίς υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε για το θέμα τον Τ/κ ηγέτη στην τελευταία συνάντησή τους στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης από την ε/κ πλευρά. Υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως θα συμβάλλει θετικά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι εδώ και 12 χρόνια οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν το επιθυμούσαν
με το αιτιολογικό πως το κόστος ήταν υψηλό και ως εκ τούτου το θέμα της τουρκικής γλώσσας δεν υπήρχε στην ατζέντα.

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, με εντολή του Προέδρου Αναστασιάδη, οι γραφειοκράτες στο “νότο”, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, μελετούν την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να υπάρξει σχετικό αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την ΕΕ. Προστίθεται δε ότι και η Τουρκική Δημοκρατία είχε προτείνει όπως η τουρκική γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ ενώ ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταφέρει αυτό το αίτημα σε κάθε πλατφόρμα.
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας