«Συστατικό στοιχείο της λύσης η ανεύρεση των αγνοουμένων μας»

Θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διαπίστωση της τύχης των αγνοουμένων μας, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως το θέμα αποτελεί συστατικό στοιχείο της λύσης που επιδιώκουμε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού, κατά την οποία απονεμήθηκε το παράσημο Ανδρείας και Τιμής του Συνδέσμου σε 19 πεσόντες και αγνοούμενους Λεμεσιανούς και Ελλαδίτες εφέδρους αξιωματικούς κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
 
Όπως είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Τουρκία αρνείται να δώσει στοιχεία για ένα ανθρωπιστικό θέμα, όπως είναι το θέμα των αγνοουμένων, " γιατί απλούστατα το έγκλημα πολέμου φαίνεται να βαραίνει, φαίνεται να δημιουργεί ερινύες, φαίνεται να προσπάθησαν να το κρύψουν με τη μετακίνηση οστών, ώστε να καθίσταται δύσκολο το έργο της ΔΕΑ".
 
"Θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "τα ονόματα των 19 εφέδρων αξιωματικών, καθώς και όλων των ηρώων των εκάστοτε αγώνων της πατρίδος μας, υπογραμμίζουν την ενότητα και την προσήλωση στον αμετάθετο και ανυποχώρητο αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής".
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι "στόχος και σκοπός παραμένει πάντοτε η δημιουργία ενός κράτους που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως στις αρχές και αξίες των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είμαστε" και πως πρέπει "αυτό  το πλεονέκτημα που αποκτήσαμε ως αποτέλεσμα των αγώνων, των θυσιών, της πολιτικής διορατικότητας του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη, να το αξιοποιήσουμε".
 
"Παρά το γεγονός ότι προς τον ΓΓ του ΟΗΕ έχω κάνει σαφέστατη τη θέση ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στον διάλογο, την ίδια ώρα έχω διαμηνύσει και τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθούμε", είπε, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει θέσει όρια, κάτω από ποιές συνθήκες θα μπορούμε να ελπίζουμε από μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο.
 
Σημείωσε ότι "χρειάζεται καλή προετοιμασία, χρειάζεται να γνωρίζουμε επιτέλους τις θέσεις και όχι να αναμένουμε την υστάτη στιγμή να διαπιστώσουμε ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας παραμένει αμετάθετη".
 
Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι οι δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, θα συνειδητοποιήσουν ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξαρτώνται και από τις δικές τους παρεμβάσεις, εξαρτώνται και από τις δικές τους προτροπές "προς μια χώρα, η οποία παραγνωρίζοντας το διεθνές δίκαιο, παραγνωρίζοντας αποφάσεις του ΕΔΑΔ, παραγνωρίζοντας κάθε αρχή, ήθους, δικαίου και ευρύτερα του διεθνούς δικαίου συνεχίζει να εμμένει στο να κατέχει μια ανυπεράσπιστη χώρα".
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι στόχος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της Κυβέρνησης ήταν "η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη μαρτυρική Κύπρο και η μετατροπή της σε μια χώρα που θα συμβάλει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών της περιοχής, ικανοποιώντας τις προσδοκίες του λαού μας και διασφαλίζοντας το μέλλον του σ’ αυτή τη γη".
 
"Αυτό είναι το χρέος και το καθήκον μας προς την πατρίδα, τους ήρωες, τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές, και για αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ανυποχώρητα και με αποφασιστικότητα", τόνισε, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη, την εκτίμηση και τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης σε όλους τους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων μας, αλλά και στα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, που "ενδυναμώνει τις δικές μας προσπάθειες για δικαίωση της πατρίδος μας".
 

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ