Ο στόχος του ταξιδιού του Άντρου στην Τουρκία και οι «νουθεσίες» για Νιχάτ Ερίμ

Το σκεπτικό γύρω από την απόφαση του να μεταβεί στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει επαφές, εξηγεί στον Reporter ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος, πριν από την συνάντηση, στην Τουρκία, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά 
 
Η συνάντηση Άντρου Κυπριανού – Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου. 

Όπως δήλωσε στον Reporter ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο της συνάντησης θα ενημερωθεί από τον Έλληνα ΥΠΕΞ για τις συζητήσεις, που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Αχμέτ Νταβούτογλου σε σχέση με το κυπριακό. «Θέλω να γνωρίζω τι είπαν στις συναντήσεις τους με τον Έλληνα ΥΠΕΞ για το κυπριακό ώστε να είμαι προετοιμασμένος», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι προτίθεται να μεταφέρει τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να συζητήσει τα θέματα, που εκκρεμούν.

«Δεν πρόκειται να πω κάτι διαφορετικό από αυτά, που λέω στην Κύπρο», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν ξέρει ποιες είναι οι προθέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και σε πόσο βάθος προτίθεται να συζητήσει.
 
Μαζί του ο Τσιελεπής...

Πληροφορίες του Reporter αναφέρουν ότι τον ΓΓ του ΑΚΕΛ θα συνοδέψει στην Τουρκία ο Τουμάζος Τσιελεπής, ο οποίος επίσης γνωρίζει σε βάθος το κυπριακό και ξέρει τις λεπτομέρειες σε σχέση με τον τρόπο, που διαχειρίστηκαν το κυπριακό οι προηγούμενοι Πρόεδροι και κυβερνήσεις.  Η προσπάθεια του ΓΓ του ΑΚΕΛ θα εστιάσει στη διάγνωση των στόχων της Τουρκικής πλευράς.
 
Οι "νουθεσίες"...

Πηγή από το ΑΚΕΛ έκανε εξάλλου λόγο για τις «νουθεσίες», που δέχεται από διάφορες πλευρές ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κυρίως σε σχέση με την έκθεση του Νιχάτ Ερίμ για τον μελλοντικό πολιτικό σχεδιασμό των τουρκικών κυβερνήσεων όσον αφορά το θέμα της Κύπρου.

«Γνωρίζουμε το έγγραφο του Νιχάτ Ερίμ, όμως δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και να αποδεχτούμε τη διχοτόμηση εξαιτίας αυτού του εγγράφου», τόνισε η ίδια πηγή.

Συνάντηση με Πρόεδρο Αναστασιάδη
 
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να συζητήσουν για την επίσκεψη στην Τουρκία.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θέλει να γνωρίζει την άποψη του Προέδρου για το πώς πρέπει να «κινηθεί» και «δεν πρόκειται να πάει στην Τουρκία για να κάνει παράλληλη διαπραγμάτευση διότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ζημιά στις διαπραγματεύσεις».
 
Χωρίς το ΑΚΕΛ...

Πηγή από το ΑΚΕΛ εξήγησε στον Reporter ότι ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσκάλεσε τον Άντρο Κυπριανού είναι διότι γνωρίζει-ενημερώθηκε από τη διεθνή κοινότητα ότι το κυπριακό δεν λύνεται χωρίς το ΑΚΕΛ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «πολλοί αξιωματούχοι από την διεθνή κοινότητα μίλησαν στον Τσαβούσογλου και του τόνισαν ότι χωρίς το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να λυθεί το κυπριακό».



  
 
 

Δειτε Επισης

ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης