ΠτΔ: Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι στο θέμα των αγνοουμένων

Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις είναι ενωμένες στην προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, διαβεβαίωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  
 
Μιλώντας στο Προεδρικό, σε εκδήλωση για την Ημέρα των Αγνοουμένων, που τιμάται στις 29 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας που δεν έγινε κατορθωτή η ευόδωση της προσπάθειας.  
 
Είπε ακόμη ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, το μέλος της Ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ αλλά και η ηγεσία των συγγενών των αγνοουμένων, καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.  
 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όχι μόνο από μέρους της Προεδρίας αλλά και των πολιτικών δυνάμεων, ότι όπου αλλού και αν έχουμε διαφορές, εδώ μας ενώνει η αγωνία σας, ο πόνος σας, οι αγώνες σας, είπε ο Πρόεδρος.  
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες από όλες τις Κυβερνήσεις, έτσι ώστε να διακριβωθεί η τύχη όσων αγνοούνται από το 1974. Αν δεν έγινε κατορθωτό είναι λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, είπε, καθώς εκείνοι που εγκλημάτησαν δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι άλλο είναι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται κατά τη διάρκεια του πολέμου και άλλο είναι η υποχρέωση από ανθρωπισμό να δηλώσεις, αν μη τι άλλο, πού έχεις εναποθέσει τα σώματα των όσων αποτελούσαν προασπιστές μιας δίκαιης υπόθεσης.  
 
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως μετά τα διαβήματα που έχουν γίνει για τα αρχεία των ΗΕ, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την απόφαση κάποιων Κυβερνήσεων να διευκολύνουν τη διερεύνηση αρχείων, αλλά και την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τα επόμενα τρία χρόνια τις έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες – στο βαθμό που θα υλοποιηθεί – θα επιτραπεί επιτέλους να επιταχυνθεί το δύσκολο έργο της ΔΕΑ.      
 
Δεν θα καμφθούμε ποτέ από τις δυσκολίες προκειμένου να εκπληρώσουμε το χρέος μας προς όλους τους αγνοουμένους και τους συγγενείς τους, όσος χρόνος και αν περάσει, ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.  
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι ούτε η άτεγκτη και απάνθρωπη στάση της Τουρκίας, αλλά ούτε και ο χρόνος μπόρεσαν να κάμψουν το σθένος και την αγωνιστικότητα των συγγενών που συνεχίζουν όλα αυτά τα χρόνια να ζητούν το αυτονόητο, να μάθουν τί έγιναν οι δικοί τους άνθρωποι. Όπως είπε ο κ. Σεργίδης «ζητάμε διακρίβωση με πειστικά στοιχεία όλων των αγνοουμένων της Κύπρου» καθώς ο ανθρώπινος πόνος είναι παντού και πάντα ο ίδιος και δεν έχει χρώμα, εθνικότητα ή θρησκεία.    
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία