Το μικρό προεδρικό του Τροόδους

Χτισμένη σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του Τροόδους, βουτηγμένη στο πράσινο και την μαγεία της φύσης, η προεδρική εξοχική κατοικία μετρά περίπου ενάμιση αιώνα ζωής. Βρίσκεται στα 1800 μέτρα υψόμετρο και πέντε λεπτά από την κεντρική πλατεία του Τροόδους. Για το σπίτι, το οποίο χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πληροφορίες είναι λιγοστές. Ιδίως από το 1886 μέχρι το 1921, τα στοιχεία ήταν ελάχιστα. Κατασκευάστηκε περί τα τέλη του 1879 από τον πρώτο ύπατο Αρμοστή της Κύπρου, τον αντιστράτηγο Sir Garnet Joseph Wolseley, και αποτελούσε τη θερινή κατοικία του εκάστοτε Κυβερνήτη της Βρετανίας – οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να αντέξουν την υπερβολική ζέστη του κυπριακού καλοκαιριού. Στην πορεία, όμως, άρχισε να χρησιμοποιείται πολύ και κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κατασκευή κόστισε 1500 στερλίνες. Έκτοτε έχει υποστεί δύο ανακαινίσεις, η μία κατά την περίοδο 1932 - 1933 και μία κατά την περίοδο 1999 - 2001 επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη.


Η αξία του παλαιού
Μετά την ανεξαρτησία, η κατοικία και όλο το συγκρότημα των γύρω μικρών σπιτιών πέρασε στην κατοχή του δημοσίου. Εκτός από τον Πρόεδρο, δικαίωμα κατοικίας έχουν ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς. Το 2010 ανακαινίστηκε από το τμήμα δημοσίων έργων και το μικρό σπίτι του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, στην πίσω πλευρά, στο οποίο κυρίαρχο στοιχείο είναι το τζάκι. «Είναι ένα υπέροχο κτίσμα, το οποίο η νυν Πρώτη Κυρία θέλησε να λειτουργήσει με ελάχιστα χρήματα. Για παράδειγμα, άλλοι Πρόεδροι αντικατέστησαν τα παλαιά έπιπλα ή προχώρησαν στην αγορά νέων αντικειμένων μεγάλης αξίας, όταν διατελούσαν την θητεία τους. Η κα Άντρη Αναστασιάδη, όμως, χρησιμοποίησε κάποια από αυτά που υπήρχαν ήδη στην οικοδομή, καθώς και παραπεταμένα ή φθαρμένα έπιπλα που βρήκε είτε εδώ είτε στο προεδρικό μέγαρο, στα οποία άλλαξε μόνο το ύφασμα, και για λόγους οικονομίας, αλλά και για λόγους διατήρησης της ιστορικότητας των αντικειμένων και του χώρου», μας είπε ο υπεύθυνος της προεδρικής εξοχικής κατοικίας Κώστας Κυριακίδης. Το ισόγειο της κατοικίας περιλαμβάνει τον χώρο υποδοχής, το κυρίως σαλόνι, την τραπεζαρία, το γραφείο του Προέδρου, το βεστιάριο και την κουζίνα, ενώ η σκάλα οδηγεί στον επάνω όροφο όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια.

 
 


 

Τα αποτυπώματα του Ρεμπώ 

Την προεδρική κατοικία του Τροόδους συνοδεύει και ο μύθος του Γάλλου ποιητή Ρεμπώ (Arthur Rimbaud, 1854 - 1891), ο οποίος φέρεται να επέβλεπε την ανέγερσή της στα τέλη του 19ου αιώνα. Αίσθηση προκαλεί και η μαρμάρινη επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου, η οποία τοποθετήθηκε το 1948 από τον τότε Κυβερνήτη της Κύπρου, Λόρδο Γουίνστερ, και αναφέρει στα γαλλικά τα εξής: «Ο Άρθουρ Ρεμπώ, Γάλλος ποιητής και ιδιοφυία, παρά τη φήμη του, συνέβαλε με τα ίδια του τα χέρια στην κατασκευή αυτού του σπιτιού».

 

 

 

 

Το μονοπάτι του Μακαρίου 

Σε κοντινό σημείο από την κύρια είσοδο του σπιτιού υπάρχει το μονοπάτι του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’, όπως επικράτησε να λέγεται. Την περίοδο που χρησιμοποιούσε την εν λόγω κατοικία, ο τότε Πρόεδρος Μακάριος περνούσε αρκετές ώρες περπατώντας στον συγκεκριμένο δρόμο, τόσο μόνος όσο και με συνεργάτες του. «Μέχρι πριν από λίγο καιρό, στο τέρμα του χωματόδρομου υπήρχε εκείνη η καρέκλα όπου καθόταν ο Μακάριος, αλλά εξαιτίας του ότι έλιωσε με την πάροδο των χρόνων και λόγω των καιρικών συνθηκών, αποσύρθηκε και στην θέση της έχει τοποθετηθεί ένα παγκάκι», μας είπε ο φροντιστής της κατοικίας. Σημειώνεται ότι το μονοπάτι του Μακάριου –που έχει καταπληκτική θέα- δεν είναι προσβάσιμο για το κοινό (κλειδώνεται η είσοδος/έξοδος με λουκέτο), ώστε να υποστεί την μικρότερη δυνατή φθορά.

 

ΑΝΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: «Το 2016 η Κύπρος μας θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση»

Συναντήσαμε την Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, σε ένα διάλειμμα από τα καθήκοντά της οικοδέσποινας – ήταν η ώρα του σερβιρίσματος των μελών της κυβέρνησης μετά το πέρας τού υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, στην προεδρική κατοικία του Τροόδους.

Σας πετυχαίνουμε σε μια δύσκολη στιγμή, θα μας απαντήσετε σε 2 – 3 ερωτήσεις;
Ευχαρίστως, αν και είναι η ώρα που περιποιούμαστε τους φιλοξενούμενους μας (χαμόγελο πλατύ).

Πώς είναι τώρα που έχει αλλάξει η ζωή σας, μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα; Νέα καθήκοντα, άλλη καθημερινότητα…
Με βλέπετε στις εκδηλώσεις και σε συνεστιάσεις, στις οποίες είμαι υποχρεωμένη να παραβρίσκομαι. Σε αυτά είμαι πάντα παρούσα. Σίγουρα στα κοινωνικά έχουμε μειώσει τις εμφανίσεις, αλλά προσπαθούμε να είμαστε παρόντες όπου μας ζητηθεί. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Διαφορετικοί είναι οι τομείς του συζύγου, διαφορετικοί οι τομείς οι δικοί μου. Με την συνεργασία και των δύο, τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά.

Τί πιστεύετε ότι θα φέρει η νέα χρονιά;
Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, με πολύ θετική σκέψη. Έχοντας αυτά ως προτεραιότητα, και γνωρίζοντας και πόση προσπάθεια καταβάλλεται, πιστεύω ότι θα πάμε, όχι καλύτερα, αλλά πολύ καλύτερα.

Ο κόσμος τί σας λέει όταν σας συναντάει;
Οι άνθρωποι, ξέροντας ότι είμαι δοτικός άνθρωπος και γυναίκα που είμαι πολύ κοντά στον κόσμο, εκφράζουν τα παράπονά τους και τις ανάγκες τους. Και οπωσδήποτε στο μέτρο του δυνατού ανταποκρίνομαι.

Οι ευχές σας για την νέα χρονιά;
Θέλω να ευχηθώ υγεία σε όλον τον κόσμο, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι η υγεία είναι το παν, και δύναμη, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Και πιστεύω ότι με τις προσπάθειες όλων, το 2016 η Κύπρος μας θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ