Επιτυχώς η πρώτη φάση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

«Η Κύπρος διαδραματίζει ένα νέο ενεργό ρόλο ασφάλειας, σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων, ενώ οι εξελίξεις στον τομέα υδρογονανθράκων δίνουν στη χώρα ρόλο πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως η Ε.Φ. καλείται να συνεχίσει την αποτελεσματική επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ. 
 
Στην ομιλία του στην τελετή διαβεβαίωσης του Υπαρχηγού της Ε.Φ. Υποστράτηγου Αντρέα Μαρκίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του στρατού με την απόφαση της Κυβέρνησης για πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και την αποτελεσματική ενσωμάτωση τους στο σώμα. Κάτι που, όπως είπε, έδωσε και τη δυνατότητα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, με την πρώτη σειρά εθνοφρουρών να απολύεται την εβδομάδα που διανύουμε.
 
«Σε αυτά τα πλαίσια, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και ήδη έχουμε προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία σχετικές τροποποιήσεις στους Κανονισμούς που αφορούν τις Μόνιμες Εθελόντριες και τους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς, και σύντομα θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία ο Κανονισμός που αφορά τους Μόνιμους Αξιωματικούς της Δύναμης», είπε.
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος σημείωσε πως επιδιώκοντας την ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου, έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές, βάσει των οποίων η Κύπρος διαδραματίζει ένα νέο ενεργό ρόλο ασφάλειας, σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων, και έδωσε ως παράδειγμα τη δημιουργία του υπερσύγχρονου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.
 
Πρόσθετα, συνέχισε ο Πρόεδρος, προχώρησε επιτυχώς ο σχεδιασμός της πρώτης φάσης του νέου μας εξοπλιστικού προγράμματος, με έμφαση την αναβάθμιση των δυνατοτήτων που παρουσιάζει ο αεροναυτικός τομέας.
 
Ανέφερε, επίσης, πως η υπογραφή -για πρώτη φορά- των υψίστης σημασίας αμυντικών συμφωνιών με γειτονικές, ευρωπαϊκές και άλλες φίλες χώρες, έχουν καταστήσει τη χώρα αξιόπιστο εταίρο στο διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό αμυντικό περιβάλλον.
 
«Οι εξελίξεις στον τομέα υδρογονανθράκων δίνουν τη δυνατότητα στην πατρίδα μας να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.
 
Όσον αφορά το επαναδιορισμό του Υποστράτηγου στη θέση του Υπαρχηγού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνέχιση των καθηκόντων του καθίσταται επιβεβλημένη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της καταγραφής προόδου και βελτίωσης, στο πλαίσιο του αποτελεσματικού προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που έχει και ο ίδιος διαμορφώσει σε συνεργασία με τον Υπουργό, τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, τους επιτελείς και όλους τους αρμόδιους φορείς, και οι οποίες ήδη παράγουν σημαντικά αποτελέσματα.
 
Όπως είπε, η Εθνική Φρουρά καλείται να συνεχίσει την αποτελεσματική επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας, ειδικά αυτή την περίοδο που ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε από την αρχή της διαδικασίας.
 
«Όσο υπάρχει παράνομα κατοχικός στρατός στην Κύπρο, η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα, ειρήνη και ασφάλεια της ιδιαίτερης μας πατρίδος», τόνισε.
 

Από την πλευρά του, ο Υπαρχηγός της Ε.Φ. στην αντιφώνησή του είπε πως η απόφαση για ανανέωση της θητείας του αποτελεί για τον ίδιο την ύψιστη ηθική αμοιβή που έτυχε να λάβει κατά τη διάρκεια της θητείας του, κάτι που τον κάνει να αισθάνεται υπερήφανος. Όπως είπε, στον ένα χρόνο ως Υπαρχηγός έχει επιτευχθεί ένα πολύ σημαντικό έργο και οι αλλαγές που επήλθαν έχουν γίνει πλέον ορατές από την κοινωνία.
 
Ο Υπαρχηγός είπε πως το έργο που επιτελείται στην Ε.Φ. αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας όλου του προσωπικού, και διαβεβαίωσε ότι τόσο η ηγεσία της Ε.Φ. όσο και οι υφιστάμενες Διοικήσεις μέχρι το κατώτατο κλιμάκιο, «βρίσκονται σε στιβαρά χέρια και όλο το προσωπικό είναι έτοιμο, μη φυόμενο χρόνου και κόπου να οδηγήσει την ΕΦ εκεί όπου εσείς την οραματιστήκατε μετουσιώνοντας σε έργα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης σας», είπε.
 
Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε πως και ο ίδιος κάτω από τις οδηγίες του νέου Αρχηγού της ΕΦ, με εθνική ευθύνη και συνέπεια και στο πλαίσιο αγαστής συνεργασίας, θα συνεχίσει το έργο που του εμπιστεύθηκε και παραμείνει πιστός στρατιώτης προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην πατρίδα.
 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ