Τρίτη 11 Μαϊ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αρχ. Χρυσόστομος: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να τερματιστούν

  23/07/2017 14:28
Αρχ. Χρυσόστομος: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να τερματιστούν

Αρχ. Χρυσόστομος: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να τερματιστούν

  23/07/2017 14:28
Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να τερματιστούν, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει απομάκρυνση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε.

 Σε σημερινές δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε αν διαβλέπει να υπάρχει προοπτική να συνεχιστεί ο διάλογος όπως έχουν τα δεδομένα και απάντησε ότι «Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τερματιστούν οι συνομιλίες, κακώς θέλει να συνεχίσει ο κ. Ειντε».

 Είπε επίσης ότι «μετά από τις αιχμές που έχει αφήσει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος, αν έχει λίγη ευαισθησία τουλάχιστον θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Φαίνεται όμως ότι έχει στόχους και εννοεί να συνεχίσει για να πετύχει εκείνο που θέλει».

 Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΡΙΚ, οι συνομιλίες στο  Κυπριακό πρέπει να τερματιστούν και να αρχίσουν υπό  άλλη μορφή. Όπως είπε, ο διάλογος θα πρέπει να αφορά  τη δημιουργία ενός πραγματικά λειτουργικού, βιώσιμου και σωστού κράτους, χωρίς βέτο. Εάν θα υπάρχουν βέτο στη λύση, τόνισε, τότε αυτή δεν θα λειτουργήσει.

  Ο Αρχιεπίσκοπος  Χρυσόστομος εξέφρασε την εκτίμηση πως όπως εξελίσσονται τα πράγματα  στο Κυπριακό η λύση θα αφορά όχι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά συνομοσπονδία. Πρόσθεσε πως εάν η τουρκική πλευρά όντως επιθυμεί να επιτευχθεί ένα σωστό κράτος, να εργαστεί γι`αυτό, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ένα κατασκεύασμα το οποίο θα καταρρεύσει και θα βρεθούμε ενώπιον χάους. Έθεσε το ερώτημα εάν αυτό το κράτος θέλουμε.

 Επίσης,  έθεσε το ερώτημα, εάν είναι βιώσιμη η ομοσπονδία που θα προέρχεται από όσα συμφώνησαν ως τώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις  της Κύπρου στο διάλογο. Και  μάλιστα, όπως ανέφερε, ακόμη και εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας πει πως απεμπολή όλα τα δικαιώματα που δίδει στην τουρκική πλευρά η Ζυρίχη, εάν αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και η Τουρκία να αποδεχθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί ως τώρα στις συνομιλίες, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της Κύπρου και να υπογραφεί η ομοσπονδία αυτή. Εάν ρωτήσει, σημείωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν μπορεί να σταθεί αυτή η ομοσπονδία, εκτιμά πως η απάντηση που θα λάβει είναι ότι δεν είναι βιώσιμη και πως θα καταρρεύσει. Αν είμαστε ειλικρινείς, είπε, με ό,τι έχουμε συμφωνήσει ως σήμερα, αν επρόκειτο να κάνουμε ομοσπονδία, είναι ένα ερώτημα εάν θα «ποσαραντώσει ή εάν δεν θα ποσαραντώσει», όπως είπε, ερωτώντας εάν αυτό το κράτος θέλουμε.

 Ο Αρχιεπίσκοπος έψεξε και τη στάση Ελληνοκυπρίων  πολιτικών, αναφορικά τον τρόπο  τοποθέτησης για ιστορικά γεγονότα. Δήλωσε πως το 1963 υπήρξε τουρκανταρσία  στην Κύπρο. Λυπάται να παρατηρήσει, σημείωσε, πως μερικοί, μάλιστα και άτομα που έχουν υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση, «ομιλούν ότι εσφάξαμε τους Τούρκους, χωρίς ντροπή» και πως αυτό που έγινε ήταν διακοινοτικές ταραχές. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως το ’63 έγινε Τουρκανταρσία και πως εάν κάποιοι είναι ανιστόρητοι, τότε να μάθουν να διαβάζουν  και λίγη ιστορία. «Εμείς τα ζήσαμε », είπε, προσθέτοντας πως «όσοι δεν τα έζησαν, τουλάχιστον να διαβάζουν ιστορία, να μαθαίνουν και να μιλούν».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας