Υπάρχει μία σιωπηρή συνωμοσία ανοχής ενός απαράδεκτου εγκλήματος

Τη διαβεβαίωση ότι, παρά τα όποια προβλήματα και παρά τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειες, έτσι ώστε να τερματιστεί η απαράδεκτη στάση, που συνεχίζει να επιδεικνύει η Τουρκία στο θέμα των αγνοουμένων, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στους συγγενείς των αγνοουμένων.
 
Σε ομιλία του στην εκδήλωση για τους αγνοούμενους που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και ανταποκρινόμενος στα όσα νωρίτερα ανέφεραν η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης και η Φωτεινή Χ’’Φιλίππου εκπρόσωπος της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση προσπαθεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων διαβεβαιώνοντας πως αυτός ο στόχος αποτελεί για την Κυβέρνηση κύρια και πρώτιστη έγνοια.
 
Υπέδειξε μάλιστα πως η απάντηση στο δράμα που για τόσες δεκαετίες ζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων θεωρείται ένα από τα συστατικά στοιχεία της λύσης του Κυπριακού.
 
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την Τουρκία για αναλγησία και υπεροψία αλλά και για προσπάθεια συγκάλυψης του απάνθρωπου, αυτού εγκλήματος με τις μετακινήσεις λειψάνων, την καταστροφή τάφων, τη σκόπιμη εξαφάνιση και την άρνηση απόδοσης στοιχείων στις αρμόδιες Αρχές. Στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό, όπως εξήγησε, με τον παράγοντα χρόνο και τις φυσικές περιβαλλοντικές αλλαγές σε χώρους ταφής, «περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητά μας να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στα ερωτήματα των συγγενών των αγνοουμένων μας».
 
Υπενθύμισε ακολούθως πως ύστερα από δεκαετίες ένοχης σιωπής και σαν αποτέλεσμα των πιέσεων και συντονισμένων κινήσεων της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, σε συνδυασμό με τη στήριξη των προσπαθειών αυτών από φιλικά διακείμενες προς την πατρίδα μας χώρες, έγινε κατορθωτό το 2016 να επιτραπεί από την Τουρκία η ανασκαφή σε 30 χώρους, εντός των στρατιωτικών ζωνών της κατοχικής δύναμης.
 
Σημείωσε ωστόσο πως παρά ταύτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) παραμένουν, καθώς η όλη προσπάθεια γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς και χωρίς να δίνονται επαρκή στοιχεία εντοπισμού των χώρων ταφής.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε επίσης ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των προσπαθειών που καταβάλλονται, ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τρίτες χώρες βάσει των πληροφοριών και των δεδομένων που είχε η Κυβέρνηση, να δοθεί πρόσβαση στα αρχεία τους, προκειμένου να ληφθούν στοιχεία, τα οποία θα συμβάλουν στην περαιτέρω πρόοδο στις έρευνες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Κάτι που, όπως είπε, έγινε κατορθωτό.
 
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που φέρει την ευθύνη αλλά και οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες συνεχώς δίνουν αναβολές στις υποχρεώσεις με βάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποφάσεις, όπως σημείωσε, που παραμένουν ανεκτέλεστες «γιατί υπάρχει μια σιωπηρή συνωμοσία ανοχής ενός απαράδεκτου εγκλήματος, είτε αυτό λέγεται κατοχή είτε η διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, ένα καθαρά ανθρωπιστικό πρόβλημα».
 
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Βαρεμένος και εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων και απελευθέρωσης της Κύπρου και τελέστηκε τρισάγιο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή. Ακολούθησε σιωπητήριο και ρίψη τιμητικών βολών από άγημα της Εθνικής Φρουράς ενώ δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» με μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων περίπου μετέφεραν στο χώρο της εκδήλωσης φλόγα από την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.  Ακούστηκαν επίσης άσματα από τη Γυναικεία Παραδοσιακή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης».



 
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα