Από την κόλαση στον… Ενδιάμεσο Παράδεισο-Τα νέα δεδομένα και η ιστορική ευκαιρία

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, αποτελούν χωρίς αμφιβολία ένα ιστορικό ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία για μια σειρά από λόγους. Πρόκειται για την μοναδική εκλογική αναμέτρηση στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, την μεταμακαριακή εποχή δηλαδή, όπου ο ένας εκ των δύο βασικών πόλων, της δεξιάς και της αριστεράς, μένει εκτός του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, όταν χρειάστηκε βέβαια να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.  

Το 1988 ήταν ο Βασιλείου και ο Κληρίδης, το ίδιο και πέντε χρόνια αργότερα. Το 1998 ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Γιώργος Ιακώβου, το 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Γιαννάκης Κασουλίδης, το 2013 και το 2018 ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς. Πάντα ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ βρίσκονταν στον δεύτερο γύρο και επιχειρούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κερδίσουν την στήριξη των κομμάτων του Ενδιάμεσου χώρου, ο οποίος παραδοσιακά ήταν ο ρυθμιστής των εκλογών.

Πλέον οι όροι έχουν αλλάξει. Τα κόμματα του Ενδιάμεσου χώρου βρίσκονται στον δεύτερο γύρο και ο ρόλος του ρυθμιστή, μετακυλήθηκε για πρώτη φορά στον Δημοκρατικό Συναγερμό ο οποίος βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, που σε συνδυασμό με το αρνητικό αποτέλεσμα, αναπόφευκτα προκαλούν κατήφεια, προβληματισμό και εσωστρέφεια. Την ίδια ώρα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ-Συνεργασία, έχουν ενώπιον τους μια ιστορική ευκαιρία να είναι από μόνοι τους οι νικητές των εκλογών. Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν, αφού και οι δύο ιστορικοί ηγέτες του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν είχαν εκλεγεί, απολάμβαναν και της στήριξης του ΑΚΕΛ από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Τα τρία κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμφίβολα δικαιώθηκαν για την επιλογή που έκαναν. Μια επιλογή που δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη, αφού όταν λάμβαναν την απόφαση τους, ειδικά, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ακύρωναν μέρος του αφηγήματος τους των τελευταίων χρόνων. Ενός αφηγήματος που είχε ως επίκεντρο τη σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, σημαίνων μέλος της οποίας ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και ακύρωση μέρους των θέσεων τους για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Έχει ειπωθεί εύστοχα στο παρελθόν πως οι βάσεις των κομμάτων του Ενδιάμεσου ήταν αυτές που οδήγησαν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση της ηγεσίες. Κάτι, άλλωστε που επιβεβαιώθηκε και από το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και τα exit polls, κατέδειξαν υψηλότατα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων των συγκεκριμένων κομμάτων υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ποσοστά μάλιστα που σε κάποιες περιπτώσεις, δεν κατάφεραν να πετύχουν, ούτε οι ηγέτες τους στο παρελθόν.

Για το ΔΗΚΟ η επιτυχία του πρώτου γύρου του Νίκου Χριστοδουλίδη, εάν συνοδευτεί και με νίκη την ερχόμενη Κυριακή, ουσιαστικά θα επουλώσει οριστικά τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι βουλευτικές εκλογές του 2021, όπου το κόμμα είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται. Θα πρόκειται αναμφίβολα για  μια επιτυχία, που θα διώχνει και την όποια εσωστρέφεια ή γκρίνια για την ηγεσία, για τις απανωτές ήττες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Παπαδόπουλος: O Χριστοδουλίδης μπορεί να ενώσει τον κυπριακό λαό στον μέγιστο δυνατό βαθμό

Ανάλογη είναι και η εικόνα στην ΕΔΕΚ. Ειδικά για τον Μαρίνο Σιζόπουλο, αφενός η πρωτιά Χριστοδουλίδη και αφετέρου η προοπτική το κόμμα να είναι στην Κυβέρνηση, αναμφίβολα αποτελεί σανίδα σωτηρίας, στην πιο δύσκολη στιγμή στην ιστορία της ΕΔΕΚ, με μια σειρά ιστορικών στελεχών να πυροβολούν την ηγεσία, για αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες. Το γεγονός, εξάλλου ότι κάποια από αυτά τα στελέχη, τάχθηκαν κι αυτά υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, δημιουργεί, νέα δεδομένα και καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Ένα κόμμα που θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρά την όποια ενδεχόμενη επιτυχία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη την ερχόμενη Κυριακή, εξέρχεται των εκλογών πληγωμένο, βλέποντας την ήδη μικρή κοινοβουλευτική του ομάδα να είναι μείον ένα βουλευτή, τον Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος συντάχθηκε με την υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι πληροφορίες για δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών στις παρυφές της ΕΔΕΚ, δίνουν και παίρνουν, τόσο από τον Γιώργο Κολοκασίδη, σε συνεργασία με τον Κωστή Ευσταθίου και άλλα στελέχη που συντάχθηκαν με τον ανεξάρτητο υποψήφιο, όσο και στα αριστερά της ΕΔΕΚ, με στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδάκης να υποδεικνύουν το πολιτικό κενό και να εμφανίζονται πρόθυμα να το καλύψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μ. Σιζόπουλος: H προσπάθεια συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή

Λίγο διαφορετικά φαίνεται να είναι τα πράγματα στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, η οποία σε αντίθεση με τα άλλα δύο κόμματα, προερχόταν από μια σημαντική επιτυχία στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021. Το κόμμα του Μάριου Καρογιάν, καθυστέρησε να λάβει τις αποφάσεις του και αφού ζύγισε την κατάσταση, έλαβε την απόφαση να συμπορευθεί με την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, κάνοντας τις δικές του υπερβάσεις, αφού συστρατεύθηκε με το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πολιτικό χώρο δηλαδή από όπου αποχώρησαν τα στελέχη της ΔΗΠΑ και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. 

Η ιστορία πάντως θα γράψει, αν τελικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νικητής και του δεύτερου γύρου των εκλογών, ότι από το 2003 και εντεύθεν, για 20 χρόνια δηλαδή ο ηγέτης της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ήταν και θα είναι ανάμεσα στους νικητές των Προεδρικών Εκλογών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά συνάντηση με τον ΠτΔ και τον Αβέρωφ ο Χριστοδουλίδης με φόντο το Β' γύρο

Μέχρι τη στιγμή της ανακήρυξης ωστόσο και τα τρία κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, γνωρίζουν πολύ καλά πως θα πρέπει να συνεχίσουν στον ρυθμό που επιβάλλει το ρευστό πολιτικό σκηνικό, δεδομένης και της ανάγκης που υπάρχει, αυτή την εβδομάδα για να συστρατευθούν με την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και οι χαμένοι του πρώτου γύρου. Από εκεί και πέρα, και εφόσον η προσπάθεια στεφθεί επιτυχώς την ερχόμενη Κυριακή, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, τόσο για τα κόμματα όσο και για την Κύπρο, αφού μπροστά τους θα τεθούν νέες προκλήσεις και νέα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδηθούν και που θα φέρουν πραγματικά οφέλη στα κόμματα και θα αποτελούν επένδυση για τις επόμενες εκλογικές μάχες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»