Η συμφωνία με Σλοβενία ανοίγει το δρόμο για μια στενή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία

Η υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Σλοβενία θα ανοίξει το δρόμο για μια στενή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, μετά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβενίας Marjan Šarec. Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και θέματα κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε τον Σλοβένο ομόλογό του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και τις υβριδικές απειλές που δέχεται η Κύπρος.

Ο κ. Šarec πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας από 31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Πετρίδη. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας με τη Σλοβενία, μετά και την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της χώρας στην Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Μάρτιο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η επίσκεψη του Σλοβένου ομολόγου του ενισχύει τη δυναμική προς την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Σλοβενίας στην Κύπρο το 2022 επιβεβαίωσε τους μακροχρόνιους και παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, και σημείωσε ότι η Κύπρος και η Σλοβενία μοιάζουν σε πολλά σημεία, καθώς μοιράζονται με υπερηφάνεια την από κοινού προσχώρησή τους στην ΕΕ το 2004 και τη συμμετοχή τους στην ομάδα MED9 της ΕΕ.

Οι Υπουργοί είχαν μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που κυμαίνονταν από τη διμερή αμυντική συνεργασία ως τα σχετικά ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα ασφάλειας, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι σημαντικό προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι η υπογραφή διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που θα ανοίξει το δρόμο για την προώθηση μιας στενής αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων και των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών και προκλήσεων.

«Η άμυνα είναι ένας σημαντικός πυλώνας για την εθνική ασφάλεια κάθε χώρας, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή γεωπολιτικής αναταραχής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει μια ισχυρή στροφή προς την κατεύθυνση της επένδυσης περισσότερων πόρων στην άμυνα. Οι δύο χώρες μας είναι αφοσιωμένες στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία συνεργασίας, ασφάλειας και ευημερίας», τόνισε σχετικά.

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Σλοβένο ομόλογό του διάφορες ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες, ιδίως μετά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, και τρόπους αξιοποίησης ευκαιριών συνεργασίας μέσω έργων PESCO και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Για το Κυπριακό, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την υποστήριξη της Σλοβενίας με βάση τις θέσεις αρχής στην ΕΕ και σε άλλα διεθνή φόρα, προσθέτοντας ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Σλοβένο συνάδελφό του για την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας, κυρίως μέσω της εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης στο νησί και την ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία ακολουθεί μια αναθεωρητική και στρατιωτικοποιημένη εξωτερική πολιτική, η οποία σε συνδυασμό με μια εχθρική και επιθετική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Κύπρο και την περιοχή γενικότερα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει την εξωστρεφή αμυντική της πολιτική για την οικοδόμηση στενότερων διμερών και πολυμερών συνεργασιών, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Ο Σλοβένος Υπουργός Άμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Κύπριο ομόλογό του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διμερές επίπεδο, καθώς και για τις τρέχουσες γεωπολιτικές και περιφερειακές προκλήσεις.

Η Κύπρος και η Σλοβενία έχουν καλές σχέσεις χωρίς ανοικτά ζητήματα, συνέχισε ο κ. Šarec, προσθέτοντας ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων και η συνεργασία που βασίζονται σε κοινές αξίες, ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών της ΕΕ, είναι όλο και πιο σημαντική.

«Είμαι πεπεισμένος ότι με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας έχουμε θέσει τις αρχές και τις διαδικασίες για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής δέσμευσης μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο Σλοβένος Υπουργός, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τη μορφή πολιτικών συνομιλιών, αλλά μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω μέσω της συνεργασίας σε τομείς όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις και η κυβερνοασφάλεια.

Όσον αφορά στην ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Šarec υπογράμμισε την υποστήριξη της Σλοβενίας για μια πιο φιλόδοξη και αποτελεσματική Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και την προώθηση ενός πιο ασφαλούς και πιο ανθεκτικού περιβάλλοντος στην ΕΕ.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, συνέχισε ο κ. Šarec, καταδίκασε εκ νέου τη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα και επαναβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξή της Σλοβενίας προς την Ουκρανία με ανθρωπιστική και υλική βοήθεια.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία, σύμφωνα με τον Σλοβένο Υπουργό, είναι και θα παραμείνουν στρατηγική περιοχή ενδιαφέροντος και επιχειρησιακή περιοχή προτεραιότητας για τη Σλοβενία, και πρόσθεσε ότι οι αποστολές και οι επιχειρήσεις αποτελούν κρίσιμο μέρος της συμβολής στις διεθνείς προσπάθειες ασφάλειας και σταθεροποίησης.

Σημείωσε ακόμη ότι η Σλοβενία δραστηριοποιείται ενεργά στη Μεσόγειο, στην περιοχή του Σαχέλ και στη Μέση Ανατολή.

«Η σημερινή εξαιρετική ανταλλαγή απόψεων θα ανοίξει νέους δρόμους για τη μελλοντική μας συνεργασία», κατέληξε ο Σλοβένος Υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, Κύπρος και Σλοβενία έχουν στο παρελθόν υπογράψει Συμφωνία για την Προστασία και Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και συμμετέχουν από κοινού σε τρία προγράμματα ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνατότητων στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Ο κ. Šarec συνοδευόταν από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής