Ποικίλες απόψεις κομμάτων για το νέο ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ποικίλες απόψεις εκφράστηκαν από τα κόμματα σχετικά με το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.

Σε δηλώσεις που προέβη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης για το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τονίζοντας πως "ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών γιατί ουσιαστικά επαναφέρει σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό τις βάσιμες διεκδικήσεις της πλευράς μας".

Σημειώνει επίσης ότι "επαναφέρει τη βάση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, έχει ρητές αναφορές για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και ασφαλέστατα στέλνει ηχηρά μηνύματα σε πάρα πολλούς αποδέκτες. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θεωρούμε πολύ ισχυρό το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν διαφέρει ουσιαστικά από το προηγούμενο ψήφισμα πέραν του γεγονότος ότι καθορίζει πως η ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το κόμμα της Αριστεράς στο ψήφισμα, «υπάρχουν βέβαια κάποια νέα θετικά στοιχεία στο ψήφισμα όπως η προσθήκη ότι αν συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια, αυτές μπορούν να προκαλέσουν την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θετικά κρίνεται και ο πιο σαφής τρόπος διατύπωσης της αναγκαιότητας για διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα».

Σημειώνει επίσης ότι, «μέσα στις σημερινές συνθήκες θεωρούμε σημαντική την επαναβεβαίωση της θέσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και τη ρητή αναφορά στο ψήφισμα 1251. Ως γνωστό, το συγκεκριμένο ψήφισμα προνοεί για μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Την ίδια ώρα όμως θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να απουσιάζει η ρητή αναφορά σε αυτά τα γνωρίσματα, κάτι που ανελλιπώς  περιλαμβανόταν σε προηγούμενα ψηφίσματα. Ιδιαίτερα σήμερα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένουν σε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα. Θέση που θα έπρεπε επίσης να καταδικάζεται κατά τρόπο ρητό από το παρόν ψήφισμα»

Παράλληλα αναφέρει πως, «για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποιεί ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό και βιώσιμο και ότι υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας νέων μη αναστρέψιμων αλλαγών επί του εδάφους, που μπορούν να καταστήσουν ανέφικτη τη λύση. Μέσα στο ίδιο πνεύμα το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει ότι η κυριότητα της διαδικασίας ανήκει στους Κυπρίους και επαναβεβαιώνει τον βοηθητικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΗΕ στηρίζοντας τις πλευρές στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Δεν είναι άσχετη αυτή η αναφορά με την κριτική για την αρνητική ρητορική που συνεχίζει να αναπτύσσεται στο νησί .Για άλλη μια φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιρρίπτει ευθύνες και στην ελληνοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την τη δημιουργία μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών στη νεκρή ζώνη. Παράλληλα, υπογραμμίζεται δεικτικά η ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο και τους πρόσφυγες».

Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ. «Δεν μπορούμε βέβαια να μην σημειώσουμε ότι το ψήφισμα αναφέρεται μεν στις εργασίες της ΔΕΑ ζητώντας πρόσβαση σε όλες τις σχετικές περιοχές αλλά δεν κατονομάζει την Τουρκία ως βασική υπαίτια για τις δυσκολίες που παρατηρούνται».

«Συμπερασματικά, παρόλο που το ψήφισμα δεν καταδικάζει ρητώς την προσπάθεια της Τουρκίας και  της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να αλλάξουν τη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού, εντούτοις το γεγονός ότι αυτή επαναβεβαιώνεται στο ψήφισμα αφήνει παράθυρο ελπίδας ότι είναι ακόμη εφικτή η επανέναρξη διαλόγου με στόχο τη συνολική διευθέτηση. Η προειδοποίηση όμως ότι η ευθύνη για λύση ανήκει στους ίδιους τους Κυπρίους αφορά και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον νέο Πρόεδρο ο οποίος αν συνεχίσει στη γραμμή Αναστασιάδη όπως διακηρύττουν ότι θα πράξουν Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ, αυτό το παράθυρο θα κλείσει. Και θα μας μείνει η οριστική διχοτόμηση με όλες τις ολέθριες συνέπειες που αυτή συνεπάγεται», καταγράφει.

Τέλος το ΑΚΕΛ αναφέρει πως, «το ζητούμενο είναι να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα στοχεύσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις. Αυτό θα κάνει ο Αντρέας Μαυρογιάννης αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του και τον εκλέξει στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από πλευράς της η ΕΔΕΚ, βλέπει θετικά την ανανέωση αλλά θεωρεί πως  εξακολουθεί να μην απαιτείται ο σεβασμός και η εφαρμογή του συνόλου των ψηφισμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ σημειώνει πως, «παρά το θετικό της ανανέωσης της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και κάποιες λεκτικές βελτιώσεις στο ψήφισμα, εξακολουθεί να απουσιάζει η αναφορά και παρουσίαση του Κυπριακού ως ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εποικισμού».

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι, «αν και υπάρχουν οι αναφορές στην Αμμόχωστο, δεν επιρρίπτονται ευθύνες στην Τουρκία για την παράνομο εποικισμό και τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και προνοιών του διεθνούς δικαίου».

Σημειώνει επίσης ότι, «η  πολιτική των ίσων αποστάσεων και η μη διεκδίκηση της εφαρμογής του συνόλου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενισχύει την αποθράσυνση της Τουρκίας και διαιωνίζει την ανοχή των παράνομων ενεργειών στις οποίες προβαίνει».

Θετικά τη βλέπει την υιοθέτηση του ψηφίσματος και η Δημοκρατική Παράταξη που σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι θετικά «εάν κρίνουμε το γεγονός ότι στο ψήφισμα αναφέρεται σαφέστατα το συμφωνημένο και μοναδικό πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης. H ομόφωνη απόφαση του Σ.Α., δηλαδή χωρίς καμία διαφωνία, είναι ενδεικτική της στήριξης που παρέχει το Σ.Α. στη συμφωνημένη βάση λύσης. Όσον αφορά στα Βαρώσια, το Συμβούλιο Ασφαλείας έστειλε ένα ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα για να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Τουρκία. Το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε είναι αρκετά ισχυρό και το καλωσορίζουμε».

«Το νέο ψήφισμα για παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που κάναμε ως Παράταξη, ότι ο ΟΗΕ δεν θα αποχωρήσει από την Κύπρο, παρά τις φοβίες που καλλιεργούνται εσκεμμένα στον λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ.

Όπως αναφέρει το ΕΛΑΜ, «το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με λύπη σημειώνει την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρείται σε πολλά σημεία του ψηφίσματος, χωρίς να καταδεικνύει τον πραγματικό υπαίτιο που δεν είναι άλλος από την Τουρκία».

Σημειώνουν επίσης ότι, «δυστυχώς από το 1974 μέχρι σήμερα, οι εσφαλμένες πολιτικές των υποχωρήσεων όχι μόνο δεν κατάφεραν να αναδείξουν το Κυπριακό στην ορθή του διεθνή διάσταση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά τείνουν να το υποβαθμίσουν σε ένα εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ δύο ούτω καλούμενων κοινοτήτων. Τέτοιες εκθέσεις το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκτροχιάζουν ακόμη περισσότερο το Κυπριακό πρόβλημα και να εξυπηρετούν τις τουρκικές επιδιώξεις».

Η ΔΗΠΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει επίσης πως, «αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, το ΣΑ ενίσχυσε το λεκτικό που αφορά τον διορισμό του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, σε σχέση με προηγούμενα Ψηφίσματα. Σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων, παρατηρούμε δυστυχώς ότι το λεκτικό παραμένει το ίδιο με τα προηγούμενα Ψηφίσματα. Θα επιθυμούσαμε να δούμε πιο ισχυρό λεκτικό διότι το θέμα των αγνοουμένων είναι καθαρά ανθρωπιστικό.  Δεδομένης της στασιμότητας στους αριθμούς εντοπισμού αγνοουμένων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΑ, το ΣΑ θα έπρεπε να στείλει ένα ισχυρότερο για επίσπευση της διαδικασίας διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων».

Παράλληλα αναφέρει ότι «είναι σημαντικό ότι διατηρήθηκε το εξαμηνιαίο πλαίσιο αναφοράς των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, ενώ η απόφαση για επέκταση της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ετήσια βάση, αποτελεί νέο στοιχείο».

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, σύμφωνη και προς το Ψήφισμα, ότι η επιμονή μας στο διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, για προώθηση άμεσης επανέναρξης συνομιλιών πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της δικής μας πλευράς.  Η πρόταση Νίκου Χριστοδουλίδη, για διορισμό ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαικό Συμβούλιο, μπορεί να συμβάλει περαιτέρω και ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει στην ανακοίνωση.

Από την άλλη το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, χαιρετίζει την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη ένα χρόνο αντί έξι μηνών που ήταν η μέχρι τώρα πρακτική.

Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι στην ανακοίνωσή τους, «πάγια θέση μας είναι πως δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος η ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο αλλά να υπάρχει ουσιαστική και τεκμηριωμένη καταγραφή των δεδομένων, τόσο στο πλήρες κείμενο του τελικού σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ».

Οι Οικολόγοι σημειώνουν πως, «η Τουρκία αναμφισβήτητα παραβιάζει όλα τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις πλείστες όμως φορές παρατηρούμε από τον κ. Γκουτέρες - ιδιαίτερα στο προσχέδιο της έκθεσης του ΟΗΕ - να μην δείχνει έμπρακτα την υποστήριξη του στις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές, χωρίς επίκριση στη διαχρονική αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας. Η τακτική που ακολουθεί η κυπριακή ηγεσία τα τελευταία χρόνια οδηγεί εμφανώς σε αδιέξοδο. Η πολιτική των υποχωρήσεων έχει επίσης αποτύχει και πλέον απαιτούνται ορθότερες και σοφότερες προσεγγίσεις προκειμένου να φτάσουμε σε μια βιώσιμη λύση ή και να αποφύγουμε τα χειρότερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή Αναστασιάδη για στάση των Τ/κ στο ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ-«Το θράσος δεν έχει όρια»

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας