Προειδοποιητικές επιστολές της Κομισιόν για ρύπους και τρομοκρατικό περιεχόμενο

Δύο προειδοποιητικές επιστολές λαμβάνει η Κύπρος στο πλαίσιο του πακέτου των διαδικασιών επί παραβάσει που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κομισιόν για τον μήνα Ιανουάριο, οι οποίες αφορούν τη μη τήρηση δεσμεύσεων για μείωση συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών ρύπων, και την ανεπαρκή εφαρμογή του κανονισμού για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Οι διαδικασίες επί παραβάσει που κινεί η Κομισιόν ξεκινούν ως πρώτο στάδιο με προειδοποιητικές επιστολές, και στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση, εκδίδονται αιτιολογημένες γνώμες. Εφόσον δεν υπάρξει σωστή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας ούτε μετά από την έκδοση αιτιολογημένης γνώμης, η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει κατά ενός κράτους μέλους στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων

Η Κομισιόν καλεί την Κύπρο και ακόμα 13 κράτη μέλη (Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Λετονία, τη Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως απαιτείται από την οδηγία (ΕΕ) 2016/2284 σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων («οδηγία για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών» ή «οδηγία ΕΑΟΕ»).

Η οδηγία ΕΑΟΕ καθορίζει εθνικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών ορισμένων ρύπων οι οποίες πρέπει να υλοποιούνται από κάθε κράτος μέλος σε ετήσια βάση κατά την περίοδο 2020-2029, καθώς και πιο φιλόδοξες μειώσεις από το 2030 και μετά. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να καταρτίσουν εθνικά προγράμματα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ) στα οποία θα παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι εν λόγω δεσμεύσεις.

Η Επιτροπή ανέλυσε τις εθνικές απογραφές εκπομπών ορισμένων ρύπων που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη το 2022 (στις οποίες αποτυπώνονται οι εκπομπές από το 2020). Τα προαναφερθέντα 14 κράτη μέλη δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για έναν ή περισσότερους ρύπους που καλύπτονται από την οδηγία ΕΑΟΕ.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στα εν λόγω 14 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να διορθώσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο

Επίσης, η Κομισιόν καλεί την Κύπρο και ακόμα 21 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία, Σουηδία και Φινλανδία) να εφαρμόσουν πλήρως τον κανονισμό της ΕΕ σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο [κανονισμός (ΕΕ) 2021/784].

Ο κανονισμός παρέχει νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο εντός μίας ώρας από την παραλαβή εντολής αφαίρεσης που εκδίδεται από αρμόδια εθνική αρχή και υποχρεώνει τις εταιρείες να λαμβάνουν ειδικά μέτρα όταν οι πλατφόρμες τους εκτίθενται σε τέτοιο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, θεσπίζει αυστηρές διασφαλίσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης.

Ο κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή στις 7 Ιουνίου 2022, ωστόσο δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη θεσπίσει το σύνολο των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται σε αυτόν. Τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει του κανονισμού έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στην Επιτροπή. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα