Διαφορετικές λύσεις απαιτούνται σε Κύπρο και Ουκρανία, σύμφωνα με τους Βρετανούς

«Μια δίκαιη και με διάρκεια λύση σύμφωνη με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Κύπρο», αναφέρει σε απαντητική επιστολή προς το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Λίο Ντόχερτι.

«Μια λύση θα αυξήσει την ευημερία της Κύπρου και θα ενδυναμώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Το ΗΒ συνδιαλέγεται ενεργά με όλα τα μέρη προς αυτό», συμπληρώνει ο Υπουργός.

Όπως σχολιάζει, τα γεγονότα του 1974 συνεχίζουν να ρίχνουν μακριά σκιά πάνω από την Κύπρο. Αναφέρει πως το ΗΒ ηγήθηκε της διεθνούς απάντησης στις «τουρκικές ενέργειες» το 1974, μεταξύ άλλων με τη σύνταξη του ψηφίσματος 353.

«Την ίδια ώρα, η τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο και στην Ουκρανία είναι διαφορετική και απαιτούνται διαφορετικές λύσεις», προσθέτει.

Σημειώνει πως το ΗΒ εξακολουθεί να καλεί όλες τις πλευρές να αποφεύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τις προοπτικές λύσης και ότι ως εγγυήτρια δύναμη και φίλη όλων των πλευρών η Βρετανία θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων με συμμετοχή στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην επιστολή του ο κ. Ντόχερτι επισημαίνει επιπλέον πως αναγνωρίζει την «τεράστια» συνεισφορά της κυπριακής παροικίας και σημειώνει πως η διμερής σχέση ορίζεται από την κοινή ιστορία και αξίες, καθώς και από τη φιλοδοξία των δύο χωρών για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει την υπογραφή μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 15 Νοεμβρίου, όταν και συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για μια δίκαιη και με διάρκεια λύση του Κυπριακού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου