Το μπαλάκι σε Σαββίδη για ποινική έρευνα κατά Ελεγκτή-Απαντά μέσω Βρυξελλών

Αν επιχειρήσει κανείς να καταγράψει, πόσες φορές ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, συγκρούστηκε με υπουργούς και αξιωματούχους της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, τα εννιά χρόνια που κατέχει τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, ένα είναι το σίγουρο: Θα χάσει το μέτρημα.   

Από τις ομηρικές μάχες με τον μακαριστό Σωκράτη Χάσικο, στις σοβαρές διαφωνίες με τον Χάρη Γεωργιάδη και αργότερα με το θέμα των διαβατηρίων τις κόντρες με τον Νίκο Νουρή, τον Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμφίβολα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είτε κανείς συμφωνεί, είτε διαφωνεί μαζί του, αναγνωρίζεται από όλους, ως ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος που έχει το θάρρος της γνώμης του και δεν διστάζει να διαφωνήσει και να υπερασπιστεί τις θέσεις του, μέχρι τελικής πτώσεως. 

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση το γεγονός, ότι λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση της παρούσας Κυβέρνησης ο Γενικός Ελεγκτής βρίσκεται για άλλη μια φορά στα σκοινιά, έχοντας απέναντι του τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με αφορμή το ζήτημα της ανανέωσης του συμβολαίου διαχείρισης των αεροδρομίων και των όσων ακολούθησαν, με αποκορύφωμα την επιστολή Πετρίδη προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία ζητά να διερευνήσει κατά πόσον δικαιολογείται ποινική δίωξη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για διαρροή προς τη Βουλή, διαβαθμισμένων εγγράφων, των διαπραγματεύσεων για τη μίσθωση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει αντίποινα στην καταγγελία Πετρίδη, δείχνει σύγκρουση Σαββίδη ο Οδυσσέας

Πέραν από το ουσιαστικό θέμα του ζητήματος, τις διαπραγματεύσεις δηλαδή μεταξύ Κυβέρνησης και της ιδιωτικής εταιρείας και ποιος έστειλε ποιου επιστολές και αν αυτά στοιχεία λανθασμένα δημοσιοποιήθηκαν ή διαβιβάστηκαν στη Βουλή, προέκυψε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο ο ίδιος ο Ελεγκτής ανέδειξε και στις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε, μια το περασμένο Σάββατο και μια χθες τη Δευτέρα. 

Αυτό που ουσιαστικά καταγγέλλει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είναι πως το αίτημα Πετρίδη προς τον Γενικό Εισαγγελέα για τη δίωξη του, έρχεται ουσιαστικά ως απάντηση στη δική του καταγγελία προς τον Γενικό Εισαγγελέα, στις δύο Ιανουαρίου. Καταγγέλλει δηλαδή, ότι ο υπουργός Οικονομικών, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τα όσα συνέβησαν για τις διαπραγματεύσεις μίσθωσης των αεροδρομίων, κατήγγειλε τον ίδιο στον Γενικό Εισαγγελέα, αφού όμως προηγήθηκε η δική του καταγγελία στον Γιώργο Σαββίδη, έτσι ώστε να εμποδιστεί η διερεύνηση όσων ο ίδιος καταγγέλλει.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, στην πρώτη του ανακοίνωση, έφερε ως παράδειγμα και την υπόθεση Κατσουνωτού, όπου η Γενική Εισαγγελία διέταξε δύο ποινικές έρευνες σε βάρος της Διεύθυνσης των Φυλακών μετά την καταγγελία της, έρευνες οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε ποινικά αδικήματα και η μία αφορούσε διαρροή ενός email. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατήγορους, παραπέμποντας στα γεγονότα του 2015 και στη δήλωση του τότε Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, που αναφώνησε το «ντροπή». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατήγγειλε Ελεγκτή ο Πετρίδης, παραπέμπει στο «ντροπή» του Κληρίδη ο Οδυσσέας

Αυτό είναι ουσιαστικά και το ερώτημα που καλείται να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί, ενώ τα γεγονότα στη βάση των οποίων βασίστηκε η καταγγελία εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, που έγινε στον Γενικό Εισαγγελέα, αφορά γεγονότα που συνέβησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, η καταγγελία έγινε τον Ιανουάριο και ενώ στο μεσοδιάστημα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έγινε η καταγγελία Οδυσσέα στον Γενικό Εισαγγελέα;

Πλέον η προσοχή όλων στρέφεται προς τη Νομική Υπηρεσία, όπου ουσιαστικά ο Γιώργος Σαββίδης καλείται να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο θα δώσει οδηγίες στην Αστυνομία για ποινική έρευνα σε βάρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για διαρροή εγγράφου. Πάντως, κληθείς να απαντήσει η Νομική Υπηρεσία επί του ζητήματος, εκπρόσωπος της ανέφερε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι προς σχολιασμό. 

Ένα άλλο ζήτημα, που επίσης θέλησε να αναδείξει ο Γενικός Ελεγκτής μέσα από τις τοποθετήσεις του, είναι πως ουσιαστικά με την καταγγελία σε βάρος του ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, διασφαλίζεται ότι δεν θα διερευνηθούν οι καταγγελίες Οδυσσέα για τη σύμβαση των αεροδρομίων. 

Πάντως ο Γενικός Ελεγκτής, μετά και από αυτή την εξέλιξη, φαίνεται πως μελετά τα επόμενα του βήματα, υποδεικνύοντας πως θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιεχόμενο της σύμβασης μίσθωσης των αεροδρομίων, αφού επιμένει πως σε αυτή περιλαμβάνονται μια σειρά από παρανομίες και επειδή θεωρεί πως ο Γενικός Εισαγγελέας, με τον οποίο έτσι κι αλλιώς διατηρεί ανοικτούς λογαριασμούς, δεν μπορεί να λειτουργήσει αντικειμενικά, προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά Καρούσου-Πετρίδη σε Ελεγκτική, δείχνει… αγκρίσματα ο Οδυσσέας

Όπως υποδεικνύει, «επειδή προφανώς ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί αντικειμενικά να εξετάσει το θέμα και επειδή  η δεύτερη ανάθεση ύψους €191.238 αφορά δημόσια σύμβαση που με βάση τη σχετική νομοθεσία  θα έπρεπε, λόγω του ύψους της, να είχε προκηρυχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα διαβιβάσουμε  σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράνομη απευθείας ανάθεση».  

Για άλλη μια φορά, το μπαλάκι, δηλαδή, βρίσκεται στα χέρια του Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει, για ποια εκ των δύο καταγγελιών που έχει ενώπιον του, προκύπτουν πιθανά αδικήματα και δικαιολογείται ποινική έρευνα. 

Δεδομένου όμως, πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί με την μεταξύ του σχέση με τον Γενικό Εισαγγελέα, που δεν δικαίωσε ούτε στην υπόθεση των διαβατηρίων και ουσιαστικά επέφερε την οριστική ρήξη μεταξύ των δύο ανεξάρτητων θεσμών, είναι για αυτό το λόγο που καταφεύγει και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έτσι ώστε, ακόμα και αν δεν δικαιωθεί σε τοπικό επίπεδο, να έχει τη δικλείδα ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Δικαίου

Δεν παύει ωστόσο αυτή η περίπτωση, να είναι ένα άλλο παράδειγμα της κρίσης θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, την ώρα που η μια υπόθεση διαφθοράς βγαίνει μετά την άλλη,  φαίνεται να μην διαθέτει τα αντανακλαστικά για να τις αντιμετωπίσει, ενώ αποστέλλεται το μήνυμα πως επιχειρείται με την λογική οφθαλμός αντί οφθαλμού, να υποβαθμίσει όποιων επιχειρεί να καταγγείλει, απαξιώνοντας τον και τιμωρώντας τον με το ίδιο νόμισμα.

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών