Βρέχει κατσάδες από το εξωτερικό, αλλά εμείς συνεχίζουμε να... κρατάμε ομπρέλα

Την ώρα που όλη η προσοχή του πολιτικού κόσμου, των μέσων και των πολιτών, τρεις εβδομάδες πριν την 5η Φεβρουαρίου, βρίσκεται στις Προεδρικές Εκλογές και τις καμπάνιες των υποψηφίων που τρέχουν με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς επίσης και στο διακύβευμα από το αποτέλεσμα τους, σε ευρωπαϊκό, ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παλιές αμαρτίες, οι λανθασμένες αποφάσεις και οι κακές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, εμφανίζονται συνεχώς μπροστά μας.  

Μέσα σε λίγες ημέρες, δύο άσχετες μεταξύ τους εξελίξεις, καταδεικνύουν κενά και λανθασμένους χειρισμούς, σε διαφορετικά μεν, πολύ σοβαρά επίπεδα, δε, της δημόσιας ζωής. Από τη μια το προσχέδιο της έκθεσης της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις, από την άλλη το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CBS για τα χρυσά διαβατήρια προς ξένους ολιγάρχες, επιβεβαίωσαν απλά πως βρισκόμαστε σε λάθος κατεύθυνση.

Στο ρεπορτάζ της εκπομπής «60 minutes» παρουσιάζεται μέσα σε περίπου δέκα λεπτά ο τρόπος που οι Ρώσοι ολιγάρχες εκμεταλλεύτηκαν τις υποτυπώδεις δικλείδες ασφαλείας που για πέραν των δέκα χρόνων μετέτρεψαν την Κύπρο ως ιδανικό προορισμό για να ασφαλίσουν τα χρήματά τους, καθώς επίσης και τα κενά που επέτρεψαν την μετατροπή της Κύπρου σε χώρα έκδοσης ευρωπαϊκών διαβατηρίων, προσώπων με γεμάτο ποινικό μητρώο.

Μάλιστα στο ρεπορτάζ αφήνονται αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος προσεγγίζει ακόμα και σήμερα το θέμα, αφού από τη δομή του, δημιουργούνται ασάφειες για τη στάση της Κυβέρνησης, απέναντι στους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφιέρωμα στα «60 λεπτά» του CBS τα χρυσά διαβατήρια σε ολιγάρχες

Σχεδόν ταυτόχρονα με το ρεπορτάζ για τους Ρώσους ολιγάρχες και τη σχέση τους με την Κύπρο, στις Βρυξέλλες, η επιτροπή PEGA, έδινε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της έκθεσης που θα παραδώσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με το ζήτημα της χρήσης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης στην επικράτεια της Ε.Ε. Στην εν λόγω έκθεση, η Κύπρος έχει περίοπτη θέση με την PEGA, να έχει αποκρυσταλλωμένη θέση πως έγιναν παρανομίες και η χώρα μας μετατράπηκε σε εμπορικό σταθμό προμήθειας παράνομων λογισμικών προς τρίτες χώρες, οι οποίες μάλιστα διοικούνται αντιδημοκρατικά.

Την ίδια ώρα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, εκφράζεται δυσφορία για το γεγονός ότι το πόρισμα του ποινικού ανακριτή, Ηλία Στεφάνου, για το μαύρο βαν, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και για αυτό η PEGA, καλεί τις κυπριακές Αρχές και δη τη Νομική Υπηρεσία, που έλαβε την απόφαση να μη το δημοσιοποιήσει, να το δώσει στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δώστε το πόρισμα για το κατασκοπευτικό βαν»-Ισχυρό ράπισμα PEGA κατά  Κύπρου

Και στις δύο περιπτώσεις, οι οποίες λόγω του προεκλογικού πέρασαν στα ψηλά, υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα ψηλά επίπεδα διαφθοράς στον τόπο. Επίπεδα διαφθοράς, που δεν περιορίζονται στην παρούσα Κυβέρνηση, ή τους σημερινούς υπουργούς, αλλά γενικότερα στο κυπριακό πολιτικό σύστημα και των ανεξάρτητων θεσμών που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.

Αυτό αποδεικνύεται, εξάλλου, και από τον τρόπο που οι υποψήφιοι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσεγγίζουν τα εν λόγω ζητήματα. Η επιλεκτική άσκηση κριτικής και οι αλά καρτ παρεμβάσεις τους, μόνο για τις εντυπώσεις και τους τύπους, επιβεβαιώνει πως ολόκληρο το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μια μακρά περίοδο κρίσης και αδυνατεί να τη ξεπεράσει, διότι φτάνει μέχρι τα θεμέλια του. Και τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος είναι τα κόμματα και οι άνθρωποι τους, που έμαθαν να ασχολούνται με το φαίνεσθαι, με τα επιφανειακά και αγνοούν πως ο λόγος ύπαρξης τους, είναι αφενός για να παράγουν πολιτική που θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και αφετέρου να προβλέπουν, να προνοούν και να διασφαλίζουν για τα βασικά δικαιώματα κάθε πολίτη, την ισονομία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

Εξάλλου, οι ίδιοι οι πολιτικοί δίδουν την εικόνα, πως μόνο για τα μάτια του κόσμου ενδιαφέρονται για τα κακώς έχοντα στην Κύπρο και τι λένε οι ξένοι για εμάς και τη χώρα μας. Αυτό που τους νοιάζει περισσότερο, είναι αν στις 12 Φεβρουαρίου θα βρίσκονται, δίπλα από τον νικητή των εκλογών. Έτσι ερμηνεύεται και η χθεσινή στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου, να εμπλέξει στο ζήτημα της άρνησης του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των Ρώσων ολιγαρχών που τους αφαιρέθηκε το κυπριακό διαβατήριο, τις Προεδρικές και το γεγονός ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών, μιας μελλοντικής κυβέρνησης του Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Το πλέον αρνητικό και ανησυχητικό, είναι πως την ώρα που στο εξωτερικό, δακτυλοδείχνουν την Κύπρο για τα κακώς έχοντα στο εσωτερικό της, στην Κύπρο, οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά. Για τα διαβατήρια γενικότερα, η Κύπρος έγινε ρεζίλι διεθνώς, αφού στο σκάνδαλο ενεπλάκησαν και δύο πρώην βουλευτές, ο ένας μάλιστα προερχόμενος από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ο άλλος ήταν πρόεδρος της Βουλής. Οι εκθέσεις της GRECO, τα κενά στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς σε όλες τις εκφάνσεις του κυπριακού κράτους, είναι εκεί. Η κουμπαροκρατία, οι πελατειακές σχέσεις πολιτών-κομμάτων, το κανόνισμα των ημετέρων, αποτελεί πλέον μέρος της κανονικότητας. Για τις παρακολουθήσεις, όσο κι αν τα στοιχεία βοούν, κάνεις δεν δηλώνει διατεθειμένος για πλήρη διαλεύκανση.

Για το θέμα της παράδοσης των πορισμάτων και τις επαρκούς δικαιολόγησης των αποφάσεων της Νομικής Υπηρεσίας για το ποιες υποθέσεις καταχωρούνται και ποιες όχι, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, πέραν αρκετών νομικών που τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όχι οι μαρτυρίες αλλά τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις του ανεξάρτητου ανακριτή, υπάρχουν και αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Σχετική είναι η απόφαση για τον θάνατο του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, όπου το ΕΔΑΔ διέταξε όπως παραδοθεί στην οικογένεια. 

Η προσπάθεια που γίνεται, είναι ξεκάθαρα αποσπασματική διαχείριση εκάστης κρίσης ξεχωριστά. Αναλόγως της περίπτωσης και των δεδομένων, ο εκάστοτε εμπλεκόμενος, επιχειρεί να μετριάσει τις κακές εντυπώσεις, να διαφυλάξει τα κεκτημένα του, δημιουργώντας στις πλείστες περιπτώσεις συνθήκες σύγχυσης, έτσι ώστε η αλήθεια, να χαθεί μέσα στον ορυμαγδό ορθών και λανθασμένων πληροφοριών, επενδύοντας στην κόπωση του μέσου πολίτη. Κι αυτό μέχρι το ένα σκάνδαλο να ξεχαστεί με ένα επόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόντρα Πετρίδη-Νικόλα για κυρώσεις εναντίον Ρώσων και στο βάθος Προεδρικές

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ