«Καλοκρατά» την Τουρκία, κρατά ανοικτή τη χαραμάδα του Κυπριακού ο Γκουτέρες

Την πάγια  ποντιοπιλατική τακτική των ίσως αποστάσεων τηρεί και στη νέα έκθεση που θα τεθεί στις 30 του μήνα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Και στη νέα έκθεση, παρά το γεγονός ότι πλέον η Τουρκία και οι εγκάθετοι της στα κατεχόμενα, λειτουργούν πέραν και εκτός κάθε πλαισίου, μοιράζει ισομερώς τις ευθύνες για την επιδείνωση του κλίματος στο Κυπριακό.  

Είναι πλέον ξεκάθαρο, όταν και ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες, που τουλάχιστον επικοινωνιακά όλους τους προηγούμενες μήνες προσπαθούσε να κρατήσει τα προσχήματα και να διατηρήσει τη διαδικασία ζωντανή, πλέον δεν διαβλέπει καμία προοπτική, αφού μεταξύ άλλων στην έκθεση σημειώνεται πως η σκληρή ρητορική και από τις δύο πλευρές εξασθένισε τις προοπτικές λύσης.

Δεδομένων και των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Κύπρο, Τουρκία και ενδεχομένως και Ελλάδα, καθιστά πλέον σαφές πως τίποτα και από κανέναν δεν θα πρέπει να αναμένεται να συμβεί στο Κυπριακό την επόμενη περίοδο, την ώρα μάλιστα που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη παραδέχονται στο ανεπίσημο έγγραφο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πως ειδικά στα βόρεια επιχειρείται συστηματικά η αλλαγή των ορίων ελέγχου από το κατοχικό καθεστώς, ενώ καταγράφονται και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβαλε το Κυπριακό στο ψυγείο ο Γκουτέρες, έκοψε το καρπούζι ευθυνών στη μέση

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία σοβαρή εξέλιξη που υπήρξε το 2022 στο Κυπριακό, ήταν η επίσκεψη στην Κύπρο, του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γιέτζια τον περασμένο Νοέμβριο, ο οποίος προσπάθησε να ανιχνεύσει τις προθέσεις των δύο πλευρών. Παρά το γεγονός ότι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις και εκφράστηκε η ετοιμότητα για μια νέα πρωτοβουλία, στην άλλη πλευρά ο κ. Γιέτζια έπεσε πάνω στο τείχος που έστησε ο Ερσίν Τατάρ σε συνεργασία με την Άγκυρα.

Πλέον οι όποιες ελπίδες για το Κυπριακό φαίνεται ότι περνούν μέσα από τις εκλογικές αναμετρήσεις των επόμενων μηνών, με την ελπίδα ότι οι νέες διοικήσεις των χωρών, θα αναπτύξουν ένα καλύτερο δίαυλο επικοινωνίας και θα υπάρξει η προσγείωση του Ερσίν Τατάρ στην πραγματικότητα, έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για επανέναρξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ομολογουμένως, το λεκτικό και η περιγραφή των όσων συμβαίνουν στην Κύπρο, στο ανεπίσημο έγγραφο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δίνουν μια πολύ άσχημη –ίσως και την πιο άσχημη εικόνα- για την κατάσταση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Το πλέον αρνητικό στοιχείο της έκθεσης, είναι ο ίσος καταμερισμός ευθυνών, αφού ουσιαστικά το μήνυμα που στέλνεται, είναι πως η σημερινή άσχημη κατάσταση, είναι απότοκο της στάσης και των δύο πλευρών, αφού όπως αναφέρεται, «κάθε κοινότητα έτεινε να εστιάζει την προσοχή της στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως υπήρξε κατάθεση σκληρών θέσεων, αύξηση της αχρείαστης ρητορικής και μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στην πιθανότητα οι πλευρές να βρουν κοινό έδαφος σχετικά με τις συνομιλίες διευθέτησης.

Με ακόμα πιο μελανά χρώματα παρουσιάζει ο Αντόνιο Γκουτέρες την πολιτική κατάσταση και τις δικές του προσπάθειες, στη δεύτερη έκθεση που θα παρουσιαστεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τις Καλές Υπηρεσίες του στο Κυπριακό. Σε αυτή την έκθεση ο Γενικός Γραμματέας, περιγράφει τις προσπάθειες του από το Καλοκαίρι μέχρι το τέλος του 2022. Όπως αναφέρει οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και υποδεικνύει πως και οι δύο πλευρές διατηρούν αντίθετες απόψεις για την πορεία προς τα εμπρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ίσες αποστάσεις, μοιρασμένες ευθύνες από Γκουτερες-«Εξασθένησαν οι προοπτικές»

Παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα είναι γνωστά, για το ποια πλευρά ήταν αυτή που ενώ αρχικά έδωσε τη συγκατάθεση της, μέσα σε λίγες ώρες την αναίρεσε για διορισμό ενός απεσταλμένου από τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Γκουτέρες, επιλέγει να μην την κατονομάσει και να μοιράσει ισόποσα τις ευθύνες για το αδιέξοδο. Μάλιστα σε αυτή του την προσπάθεια, εξισώνει την προκλητική και εκτός πραγματικότητας τουρκική ρητορική, με το προεκλογικό σκηνικό στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «σκληρυνόμενες απαιτήσεις σχετικά με το καθεστώς του βορρά και πολιτική ρητορική στο νότο στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας που αύξησαν τα αντιληπτά ψυχολογικά εμπόδια στη συνεργασία».

Ούτε στο θέμα των υδρογονανθράκων και τις τουρκικές απειλές και προσκλήσεις, κάνει ξεκάθαρες αναφορές, αφού επιλέγει ένα λεκτικό που τηρεί τα προσχήματα, μιλώντας για «ανταγωνιστικές διεκδικήσεις για θαλάσσιες ζώνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχεδόν 600 τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο σε οκτώ μήνες-Καταγγελία σε Γκουτέρες

Το συμπέρασμα από τα όσα ο Αντόνιο Γκουτέρες περιγράφει στην έκθεση των Καλών Υπηρεσιών, αλλά και από το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη, ενδεχομένως στην προσπάθεια τους να διαδραματίσουν τον ρόλο ουδετερότητας που διαχρονικά επιχειρούν να έχουν, επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοικτό το παραθυράκι να επανέλθουν μελλοντικά για μια νέα προσπάθεια, μη καταλογίζοντας αντικειμενικά τις νέες πραγματικότητες που δημιούργησε η επιθετική ρητορική και οι ενέργειες των Τούρκων στην Κύπρο.

Αυτό ουσιαστικά μεταθέτει τις όποιες προσπάθειες για το δεύτερο μισό του 2023, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό με την αλλαγή ηγεσίας στα ηνία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Από εκεί και πέρα, αναμένεται ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα αναλάβει εκ νέου μια νέα πρωτοβουλία, με πρώτο βήμα, όπως διαφαίνεται και μέσα από την έκθεση του να είναι ο διορισμό απεσταλμένου. Εάν όντως επιτευχθεί αυτός ο πολύ βασικός στόχος, τότε ίσως να ανοίξει ο δρόμος για εκ του σύνεγγυς επαφές και συνομιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος Ιανουαρίου αποφασίζει για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το Συμβούλιο Ασφαλείας

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού