Με τη συσπείρωση σε πρώτο πλάνο επαναρχίζει η μάχη των Προεδρικών

Μετά το μούδιασμα του προεκλογικού τις τελευταίες εβδομάδες του 2022, το οποίο αποδίδεται κυρίως στην στροφή του ενδιαφέροντος στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, αλλά και την ανάπαυλα των διακοπών των Χριστουγέννων, υποψήφιοι, επιτελεία και κόμματα ρίχνονται με τα μούτρα στην προεκλογική δραστηριότητα, με στόχο να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να αποκομίσουν σημαντικές νίκες, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων τους.  

Η περίοδος στην οποία μπαίνουμε τώρα θεωρείται η τελική ευθεία των Προεδρικών Εκλογών. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να καταβληθεί προσπάθεια οι υποψήφιοι να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους αλλά και να πείσουν ψηφοφόρους που θα μπορούσαν θεωρητικά να υποστηρίξουν αλλά κάνουν άλλες επιλογές ή προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της αποχής. Προς επίτευξη του στόχου αναμένεται να επιστρατευτούν όλα τα όπλα που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι υποψήφιοι. Ηχηρές εξαγγελίες, κινήσεις εντυπωσιασμού, εκδηλώσεις που καταδεικνύουν μαζικότητα, επιθέσεις αλλά και οι «χρυσές εφεδρείες» που φύλαγαν τους προηγούμενους μήνες στα συρτάρια θα τεθούν στο τραπέζι, ώστε αφενός να προσελκύσουν την προσοχή στο πρόσωπό τους και αφετέρου να δημιουργήσουν ρήγματα στην εικόνα των αντιπάλων.

Με διαφορετικά δεδομένα

Για τους υποψηφίους που διεκδικούν είσοδο στον δεύτερο γύρο, είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούν την εντύπωση πως βρίσκονται εντός στόχων και θα πάρουν ένα από τα δύο εισιτήρια, καθώς γνωρίζουν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να λειτουργήσει εναντίον τους η λογικής της χαμένης ψήφου. Ταυτόχρονα, υπάρχει και μία μερίδα ψηφοφόρων που διαχρονικά επιθυμεί να υποστηρίζει τον νικητή και πρέπει να αποπνέουν αέρα νικητή για να την κερδίσουν. Γι’ αυτό και ιδιαίτερο ρόλο παίζει η διαχείριση που θα κάνουν των δημόσιων δημοσκοπήσεων αλλά κυρίως τα όσα θα εκπέμπουν στους πολίτες.

Σε αυτό το επίπεδο, το έργο του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι κάπως ευκολότερο, λόγω του μεγάλου προβαδίσματος που φαίνεται να διαθέτει. Στο επιτελείο του υποψηφίου, ωστόσο, γνωρίζουν πως όσο αυξάνεται η συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενδέχεται να καταγράφει ο υποψήφιός τους απώλειες, δεδομένου ότι απορροφά ποσοστά από τις δικές τους δεξαμενές. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν τον κ. Χριστοδουλίδη να «ξεφουσκώνει» στα τελευταία μέτρα, μετά από μία εντυπωσιακά καλή πορεία τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ουδέποτε αμφισβητήθηκε η πρωτιά του και διατηρούσε διαστήματα ασφαλείας από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Θα πρέπει, συνεπώς, να φροντίσει η πρόθεση ψήφου που εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις να μετατραπεί σε σκληρή ψήφο, που δεν θα είναι ευάλωτη στις επιθέσεις και στις στρατηγικές συσπείρωσης του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται πως θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, καθώς και σε αυτούς που επέλεξαν σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες να τηρήσουν αποχή, καθώς φαίνεται ότι διαθέτει ερείσματα και σε αυτές τις δεξαμενές, πέραν των ψηφοφόρων των κομμάτων που τον υποστηρίζουν και μερίδας της βάσης του ΑΚΕΛ και κυρίως του ΔΗΣΥ. Σε αυτούς τους ψηφοφόρους ποντάρουν, βέβαια, και οι «μικροί» υποψήφιοι, οι οποίοι κεφαλαιοποιούν πάνω στην απογοήτευση και την αγανάκτηση με θαρραλέες υποσχέσεις και είναι στοίχημα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη να τους κερδίσει εκείνος. Συναφές με αυτό είναι και το γεγονός πως κάποιοι ψηφοφόροι φαίνεται να προτίθενται να ψηφίσουν ένα από τα αουτσάιντερ στον πρώτο γύρο και τον τέως ΥΠΕΞ στον δεύτερο, θεωρώντας δεδομένη την παρουσία του και τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, κάτι που ενδεχομένως να περιορίσει τα ποσοστά του. Ενδεχομένως να προσπαθήσει να φέρει κοντά όσους περισσότερους από αυτούς τους ψηφοφόρους μπορεί από τον πρώτο γύρο, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την απόσταση ασφαλείας και να βαδίσει προς την δεύτερη Κυριακή ως το φαβορί.  

Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των κομμάτων που τον υποστηρίζουν, βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλά επίπεδα, ενώ η διείσδυση του Νίκου Χριστοδουλίδη σε όλους τους χώρους είναι σε θέση να καλύψει τις απώλειες που προκύπτουν, μια πολυτέλεια που δεν έχουν οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι, η πορεία των οποίων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εκλογική συμπεριφορά των κομματικών βάσεων. Γι’ αυτό και για τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, το μεγαλύτερο διακύβευμα των επόμενων εβδομάδων είναι η όσο το δυνατόν πιο υψηλή συσπείρωση.

Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ επικρατεί αισιοδοξία, καθώς θεωρούν πως ο υποψήφιός τους βρίσκεται σε ανοδική πορεία εδώ και καιρό, κάτι που αποτυπώνεται και στα νούμερα των δημοσκοπήσεων. Κυρίως, όμως, όπως επισημαίνουν, είναι η αίσθηση που εισπράττουν οι ίδιοι στις καθημερινές επαφές που έχουν με τον κόσμο του κόμματος, που φαίνεται πως μέρα με την μέρα αγκαλιάζει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη περισσότερο. Θεωρώντας πως η συσπείρωση του κόμματος δεν έπιασε ταβάνι, αναμένεται το επόμενο διάστημα  να εργαστούν στοχευμένα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ώστε να ενεργοποιήσουν όσες περισσότερες δυνάμεις γίνεται προς υποστήριξη του κ. Μαυρογιάννη.

Το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις διευκολύνει, σε κάποιο βαθμό, την προσπάθεια, καθώς απομακρύνεται η ιδέα που υπήρχε σε προηγούμενα στάδια του προεκλογικού πως ο υποψήφιος δύσκολα θα περάσει και, ως εκ τούτου, αποσυνδέεται από την λογική της χαμένης ψήφου. Την ίδια στιγμή, όμως, αναγνωρίζουν ότι οι προσβάσεις του κ. Μαυρογιάννη σε άλλους χώρους είναι περιορισμένες, αν και πιο υπαρκτές τον τελευταίο καιρό, και το κλειδί για την είσοδό του στον δεύτερο γύρο κρατούν οι ψηφοφόροι της βάσης του ΑΚΕΛ. Ο κ. Μαυρογιάννης φαίνεται να αντλεί κάποιους ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς από μόνος του, γεγονός που ενισχύει τη θέση του. Ωστόσο ζητούμενο παραμένει να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους ΑΚΕΛικούς, για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες εισόδου του στον δεύτερο γύρο.

Αισιοδοξία επικρατεί και στον ΔΗΣΥ, ο οποίος αναγνωρίζει την ανάγκη για ένα δυνατό push τις επόμενες 30 ημέρες, ώστε να διασφαλιστεί πως ο πρόεδρός του θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο και βασίζεται στην εμπειρία και στην οργάνωσή του για να το πετύχει. Στην Πινδάρου γνωρίζουν πως όσο μεγαλύτερο κομμάτι της εκλογικής βάσης του ΔΗΣΥ κινητοποιήσουν, τόσο πιο εύκολα θα επιτευχθεί ο στόχος, δεδομένου ότι η παράταξη αποτελεί και το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου. Τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσκολίες στη συσπείρωση του κόμματος, λόγω της μεγάλης ικανότητας διείσδυσης του Νίκου Χριστοδουλίδη στη βάση. Αν και δεν έχει πλέον το εύρος που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών, οι ψηφοφόροι που δεν πείστηκαν μέχρι στιγμής να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή θεωρούνται τα πιο «σκληρά καρύδια» και η προσπάθεια αναμένεται να επικεντρωθεί σε αυτούς.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να διαθέτει αρκετά σκληρή ψήφο και, ως εκ τούτου, δεν ανησυχούν για πιθανές απώλειες της τελευταίας στιγμής. Στόχος είναι, συνεπώς, η συνεχώς ανοδική πορεία στις ημέρες που μας χωρίζουν από το ραντεβού με την κάλπη. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται κι άλλες ενέργειες που αποσκοπούν στην εξύψωση του κομματικού πατριωτισμού και της πρόταξης της κομματικής ενότητας και συνοχής ως ζητούμενο, παράλληλα με την προώθηση του υποψηφίου. Η παράταξη εδώ και αρκετό καιρό καταβάλλει προσπάθειες αποδόμησης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη στα μάτια των Συναγερμικών ψηφοφόρων, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να εντείνει τις επιθέσεις και προς την κατεύθυνση του ΑΚΕΛ, σε ένα πιο παραδοσιακό προεκλογικό πλαίσιο.  

Η επόμενη μέρα

Η συσπείρωση αποτελεί στοίχημα και για τις κομματικές ηγεσίες, πέραν των υποψηφίων. Γίνεται κατανοητό πως, εάν οι ψηφοφόροι τους γυρίσουν την πλάτη στις επιλογές που έγιναν, αναμένεται να αναζητηθούν ευθύνες, οι οποίες ενδεχομένως να εξελιχθούν σε σοβαρή αμφισβήτηση. Γι’ αυτό και η μάχη της συσπείρωσης αποτελεί προσωπικό στοίχημα και για τις κομματικές πυραμίδες, εκτός από τους ίδιους τους υποψήφιους, που δεν θα ήθελαν πρωτίστως να βρεθούν ενώπιον σοβαρότατων διλημμάτων μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής και που φοβούνται για τα όσα θα φέρει η επόμενη ημέρα σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας.

Ακόμη κι αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το χειρότερο δυνατό, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα οδηγήσει σε επικίνδυνους κύκλους εσωστρέφειας, εάν δεν είναι το επιθυμητό. Με τη νίκη να αποτελεί τη μοναδική ασφαλή οδό, οι ηγεσίες έχουν κάθε λόγο να παλεύουν μέχρι τελευταίας στιγμής για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεών τους. Αλλιώς θα κληθούν να λογοδοτήσουν με ανυπολόγιστες συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ