Τα μεγάλα στοιχήματα για τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέτωπα που πρέπει να κλείσει

Νέο κεφάλαιο έχει αρχίσει από το περασμένο Σάββατο για την εκκλησία, μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, με τα στοιχήματα που έχει να κερδίσει να είναι σημαντικά. Το μεγαλύτερο είναι να καταφέρει να ενώσει την Ιερά Σύνοδο, αλλά και να συνεχίσει τη δράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, όσον αφορά στο φιλανθρωπικό έργο. Την ίδια ώρα, με την εκλογή του νέου Αρχιεπίσκοπου ξεκινά μία νέα, μεγάλη μάχη, για την πλήρωση του κενωθέντα θρόνου, ο οποίος είναι αρκετά σημαντικός, αφού πρόκειται για τον δεύτερο τη τάξει.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, υπέδειξε πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος, αυτή τη στιγμή έχει αρκετά μέτωπα ανοιχτά, τονίζοντας πως ένα από τα σημαντικότερα είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει από την πρόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού, να υπάρξει ενότητα στην Ιερά Σύνοδο.

«Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο. Η Σύνοδος πρέπει να λειτουργήσει πλέον δημοκρατικά και ο Αρχιεπίσκοπος να είναι ο πρόεδρος της Συνόδου, χωρίς να έχει δεσποτική, αυταρχική συμπεριφορά στη Σύνοδο, έναντι των συνοδικών. Αυτό είναι το κλειδί για να μπορέσει ο Αρχιεπίσκοπος να αξιοποιήσει όλη τη δυναμική που υπάρχει στη Σύνοδο και υπάρχει δυναμική στη Σύνοδο. Άκουσα να λέει ότι εκτιμά την πρόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού να συμπορευτούν μαζί για το καλό της εκκλησίας».

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου είναι ο τρόπος που θα διαχειριστεί τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες της εκκλησίας, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο του προηγούμενου Αρχιεπίσκοπου.  

«Αναφέρομαι στην ανοικοδόμηση της φοιτητικής εστίας στη Λεμεσό, πράγμα που μπορεί να γίνει και στη Λευκωσία και κυρίως, η Ιερά Σύνοδος, η εκκλησία, η Αρχιεπισκοπή θα μπορούσαν να βοηθήσουν νεαρά ζευγάρια για την απόκτηση στέγης. Υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες, μπορεί να μην είναι ανεξάντλητες, αλλά είναι μεγάλες. Το στοίχημα είναι η διαχείριση και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν. Θα είναι μία αναφορά της εκκλησίας και κυρίως του Μακαριωτάτου να αφουγκραστεί τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα».

Ο κ. Κυριακού σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο, η εκκλησία θα μπορέσει να βοηθήσει στα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας. «Πρέπει να το κάνει, επειδή δεν μπορώ να ακούω ότι η περιουσία της εκκλησίας ανήκει στο λαό. Με ποιο τρόπο ανήκει στο λαό; Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μεταφερθεί στο λαό και πιστεύω με αυτό τον τρόπο είναι ο καλύτερος για αυτή τη μεταφορά».

Στο μεταξύ, ο νέος Αρχιεπίσκοπος πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης και του μεγάλου στίγματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην εκκλησία, όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Κυριακού.

«Θα μου πεις ότι υπάρχουν δύο κολοσσοί, από τη μία το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την άλλη το Πατριαρχείο της Ρωσίας και πώς η εκκλησία της Κύπρου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο μεσολαβητή; Μπορεί να το κάνει μαζί με προκαθημένους άλλων εκκλησιών, που δεν αναγνώριζαν την ουκρανική αυτοκεφαλία και να πάρουν την πρωτοβουλία για σύγκληση μίας πανορθόδοξης συνόδου».

Μεγάλη μάχη για τον Μητροπολιτικό θρόνο στην Πάφο

Η εκλογή του μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Πάφου, κ.κ Γεώργιου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, έφερε την κένωση του Μητροπολιτικού θρόνου,  κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει μία άλλη μεγάλη μάχη, καθώς ο συγκεκριμένος θρόνος έχει μεγάλη σημασία. Και αυτό διαφαίνεται και από τους ψιθύρους που ακούγονται στους εκκλησιαστικούς κύκλους, ότι ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου τον έταξε σε κάποιους συνοδικούς.

«Ακούγεται όντως αυτό και φημολογείται ότι τον έταξε στον Καρπασίας, Χριστόφορο. Εάν έχει γίνει αυτό και ο Καρπασίας Χριστόφορος είναι στο Τριπρόσωπο, υπάρχει πλειοψηφία να εκλεγεί. Υπάρχει μόνο μία διαφορά. Αν οι Παφίτες με συντριπτική πλειοψηφία προβάλουν κάποιο δικό τους, τότε η Σύνοδος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Αν κάποιος πάρει ένα ποσοστό 50% τι θα κάνει η Σύνοδος. Θα κάνει ότι έκανε με τον Κυρηνείας και τον Κιτίου».

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί με τις ενέργειες της Ιεράς Συνόδου, όσον αφορά στην εκλογή του νέου Αρχιεπίσκοπου και δεν θα προσέλθει στις εκλογές, ο κ. Κυριακού υπέδειξε πως «είναι μικρή μητροπολιτική περιφέρεια και θα κινητοποιήσουν τους πάντες και τα πάντα και θα είναι μεγάλη η συμμετοχή. Αν είναι 4-5 υποψήφιοι θα κινητοποιηθούν όλοι. Είναι ο δεύτερος τη τάξει και όταν λείπει ο Αρχιεπίσκοπος θα προεδρεύσει της Συνόδου. Είναι σημαντική θέση και θα γίνει μεγάλη μάχη. Ακούστηκαν αρκετά ονόματα, αλλά αν τα πράγματα είναι ισορροπημένα από την πρώτη εκλογή και συμμετέχει και ο Καρπασίας Χριστόφορος, τότε πιστεύω δεν θα έχει αντίπαλο. Εάν είναι κάτι άλλο, όπως έγινε με τον Κιτίου με 75% τότε δεν μπορεί η Σύνοδος να το αγνοήσει».

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα