Τα σενάρια για τη διαδοχή του Γεώργιου-Ποιοι ενδιαφέρονται, τι θέλουν οι Παφίτες

Η εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ήταν κάτι που έχει ξεκαθαρίσει εδώ και ημέρες ότι θα συμβεί. Παράλληλα με τη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, άνοιξε και η συζήτηση για το ποιος θα τον διαδεχθεί στη θέση που θα κενωθεί. 

Στην περίπτωση του Πάφου Γεώργιου, είναι αρκετοί οι Ιεράρχες, εντός και εκτός Ιεράς Συνόδου που θα τους ενδιέφερε να διαδεχθούν τον Γεώργιο στη θέση του Μητροπολίτη. Άλλωστε όπως αποδεικνύει η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, η θέση του Μητροπολίτη Πάφου, αποτελεί το σκαλί για να μεταβεί κάποιος στη θέση του Αρχιεπισκόπου. Αυτή τη διαδρομή ακολούθησαν άλλωστε ο Χρυσόστομος Α΄, ο Χρυσόστομος Β΄ και σήμερα ο Γεώργιος.   

Οι πληροφορίες φέρουν τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, ως έναν από τους βασικούς υποψηφίους για τη θέση του Μητροπολίτη Πάφου. Αν και δεν κατάγεται από την Πάφο (κατάγεται από το Πελέντρι), ο Επίσκοπος Χριστοφόρος ενδιαφέρεται για τη Μητρόπολη Πάφου. Μάλιστα φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλουν τον Πάφου Γεώργιο να εξασφάλισε τη στήριξη του, με την υπόσχεση να τον στηρίξει για την Μητρόπολη Πάφου. Ο ίδιος ο Επίσκοπος Καρπασίας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε εκφράσει πρόθεση να διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, αλλά δεν το έπραξε, απέρριψε τα σενάρια για συμφωνία μεταξύ του ιδίου και του Πάφου Γεώργιου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Tα συγχαρητήρια μηνύματα για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

Ένα άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό του Επίσκοπου Νεαπόλεως Πορφύριου Μαχαιριώτη. Ο Επίσκοπος Πορφύριος ανήκει στην ομάδα των Επισκόπων της σφαίρας επιρροής του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Σενάρια που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν, ήθελαν το μπλοκ των επισκόπων που στηρίζουν Αθανάσιο να διασπάται με τον Πορφύριο Μαχαιριώτη να ψηφίζει τον Πάφου Γεώργιο, με προοπτική να τον διαδεχθεί στη Μητρόπολη Πάφου. 

Φαίνεται μάλιστα να είναι αυτός που έριξε τη λευκή ψήφο στη χθεσινή εκλογική διαδικασία εντός της Ιεράς Συνόδου, σπάζοντας έτσι το μπλοκ του Μητροπολίτη Αθανασίου, το οποίο έτσι κι αλλιώς μειοψηφούσε. 

Ο Πορφύριος Μαχαιριώτης γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1966 στο χωριό Πέρα Ορεινή Λευκωσίας. Το 1990 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και το 1994 από την Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Καθηγητής στην Ιερατική Σχολή "Απόστολος Βαρνάβας". Τον Σεπτέμβριο του 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησε εκκρεμότητες σε Λεμεσό, Κύκκο και Πάφο η εκλογή Αρχιεπισκόπου

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 15 Αυγούστου 1998 από τον Επίσκοπο Τριμυθούντος Βασίλειο και Πρεσβύτερος τον Απρίλιο του 1999 από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο. Τον Φεβρουάριο του 1999 μετά την εκλογή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, Αρχιμανδρίτου Αθανασίου σε Μητροπολίτη Λεμεσού μετέβη στην Μητρόπολη Λεμεσού. Τον Μάρτιο του 2000 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Εφημέριος στις ενορίες Πάνω. Πλατρών, Κάτω Αμιάντου και Αγίου Νεκταρίου Λεμεσού. Στις 27 Οκτωβρίου 2007 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Νεαπόλεως.

Την ίδια ώρα στην Πάφο, ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις, για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το ενδιαφέρον άλλων επισκόπων για τη Μητρόπολη. Αυτό που υποδεικνύουν ομάδες πιστών στην Πάφο, είναι πως ήρθε η ώρα ο Μητροπολίτης της Επαρχίας να προέρχεται από την Πάφο. Μάλιστα, υποδεικνύουν πως η Επαρχία έχει καλούς, μορφωμένους και πεφωτισμένους Ιεράρχες που μπορούν να αναλάβουν τη θέση του Μητροπολίτη. Ήδη στην Πάφο ακούγεται έντονα το όνομα του Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Καθηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου και του πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, Αρχιμανδρίτη Τυχικού Βρυώνη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχιεπίσκοπος: Θα προσπαθήσω να μην φανώ κατώτερος των προκατόχων μου

Μάλιστα ο πρώτος έσπευσε χθες, λίγα λεπτά μετά από την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου, να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τις μητροπολιτικές εκλογές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, μετά από παραινέσεις πολλών φίλων της Πάφου επωνύμων και ανωνύμων ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου διεκδικεί τον θρόνο της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, αναφέροντας πως δεν δύναται να είναι «λιποτάκτης».

Όπως αναφέρεται, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου διετέλεσε στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου για 22 χρόνια, ήταν δίπλα από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β και μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β το 2006 στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο τον πήρε μαζί του το 2007 στη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου υποδέχθηκαν με χαρά στην Πάφο

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου αναφέρει πως «αφού ο λαός με θέλει, με αγαπά και δείχνει την εμπιστοσύνη του σε εμένα δεν μπορώ να αρνηθώ αυτή την πρόκληση και την πρόσκληση και δηλώνω παρών ότι θα είμαι υποψήφιος για τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Πάφου». 

Σημειώνεται πως η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου θα γίνει μόνο από την αρχιερατική περιφέρεια Πάφου στην οποία περιλαμβάνονται τόσο όλες οι κοινότητες της επαρχίας Πάφου αλλά και 19 κοινότητες της Λεμεσού και μία κοινότητα της Λευκωσίας, 119 στο σύνολο. 

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, να γίνει στις 19 Φεβρουαρίου του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια