Η ανατροπή του Προέδρου και οι υπουργικές θέσεις με υπογραφή Σαββίδη

Τέλος στη θεσμική διαμάχη που είχε ξεσπάσει το προηγούμενο διάστημα μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, με αφορμή τη ψήφιση του νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, έβαλε μια και καλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, καθώς ανακοίνωσε πως προχώρησε σε υπογραφή της νομοθεσίας.

Μια εβδομάδα πριν, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε αναφέρει πως «αν υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το θέμα και να πάρει τις αποφάσεις του». Είχε προηγηθεί η ανταλλαγή επιστολών που είχε με την Πρόεδρο της Βουλής, με τις οποίες της είχε ζητήσει να αναβληθεί η ψηφοφορία, λόγω της γνωμάτευσης του Γιώργου Σαββίδη ότι είναι αντισυνταγματική η πρόταση νόμου. «Θα παρακαλούσαμε να αποφευχθεί εσπευσμένη νομοθετική πράξη που θα είχε ως συνέπεια την υποχρέωση της Εκτελεστικής Εξουσίας, ως και εκ της γνωματεύσεως του Γενικού Εισαγγελέα, για αναπομπή του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είχε αναφέρει ο κ. Προδρόμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αννίτας Δημητρίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι «στο στάδιο αυτό, οποιαδήποτε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας επί της ουσίας της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, κατ’ επέκταση δε και αναπόφευκτα και επί της ακολουθητέας κανονιστικά εσωτερικής διαδικασίας της Βουλής, συνιστά εξόφθαλμα αντιθεσμική και αντιδεοντολογική πράξη, η οποία εμπεριέχει προφανείς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των θεσμών και θα έπρεπε να αποφεύγετο». Πρόσθεσε πως ο αν ο Γενικός Εισαγγελέας εντοπίζει αντισυνταγματικότητα, θα έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον νόμο.

Ο κ. Προδρόμου αρνήθηκε τα περί παρέμβασης, βάζοντας μπροστά τον Γενικό Εισαγγελέα και λέγοντας ότι «δεν πιστεύω να μπορεί κανείς να θεωρήσει ως παρέμβαση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα». Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέλεξε να μην ακολουθήσει την γνωμάτευση του Γιώργου Σαββίδη, αν και δεν την αμφισβήτησε, εντοπίζοντας πιο σημαντικούς λόγους για να προβεί σε υπογραφή του νόμου.

Όπως ανέφερε στην γραπτή του δήλωση, «χωρίς να παραγνωρίζει την ορθότητα της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα», έλαβε υπόψη τις συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προβλέπουν την υποχρέωση του κράτους για παροχή πληροφοριών στα παιδιά, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τους κινδύνους σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, «η εν λόγω νομοθεσία ανταποκρίνεται στις πιο πάνω συμβατικές υποχρεώσεις της Δημοκρατίας, χωρίς να παρεμβαίνει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας αν προγραμματίζει, να καθορίζει τη διδακτέα ύλη ή/και το ωρολόγιο πρόγραμμα».

Είναι, ωστόσο, απορίας άξιον γιατί δεν λήφθηκαν υπόψιν σε προηγούμενο στάδιο οι συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που το ζήτημα έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις και οι διεθνείς μας υποχρεώσεις δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια. Αντιθέτως, παρουσιάστηκε η γνωμάτευση του κ. Σαββίδη στη Βουλή ουσιαστικά ως το μόνο στοιχείο που έπρεπε να προσμετρηθεί στη λήψη απόφασης.  

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα έφερε σε δύσκολη θέση τους Υπουργούς. Μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισε η Κυβέρνηση 2022 ήταν ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, τον οποίο στην ουσία πήρε πίσω, με τη βοήθεια του ΚΕΒΕ, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Και σε εκείνη την περίπτωση, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, δικαιολόγησε εν μέρει την εισήγησή του, η οποία έβαλε σε μεγάλους μπελάδες την Κυβέρνηση και προκάλεσε ενόχληση ακόμη και στο κυβερνών κόμμα, λέγοντας πως είχε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα.

Μία, δε, από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις ήταν αυτή που προέκυψε σε ό,τι αφορά τις έρευνες του Γενικού Ελεγκτή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζητούσε πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, όμως ο Υπουργός, Νίκος Νουρής, δεν του την έδινε, επειδή είχε γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, πως από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη έρευνα (από την Ερευνητική Επιτροπή), δεν μπορεί παράλληλα να διεξάγει έρευνα και η Ελεγκτική Υπηρεσία. Ωστόσο ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας επέτρεψε, δύο χρόνια αργότερα, τη διεξαγωγή δύο παράλληλων ερευνών για τις Κεντρικές Φυλακές ταυτόχρονα, και μάλιστα με απόφαση της ίδιας της Νομικής Υπηρεσίας, προξενώντας ερωτήματα για την αλλαγή θέσης στο θέμα.

Και στην περίπτωση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, προκλήθηκε μια αχρείαστη, όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα, σύγκρουση, στη βάση γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία, τελικά, δεν αξιοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον τρόπο που ανέμενε ο κ. Προδρόμου. Ο Υπουργός Παιδείας κατηγορήθηκε για παρέμβαση στη Βουλή, επειδή πείσθηκε από την γνωμάτευση, ενώ ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης κατέληξε σε άλλο συμπέρασμα. Παρομοίως, παρά την γνωμάτευση του κ. Σαββίδη, κρίθηκε απαραίτητη η αναδίπλωση της Κυβέρνησης στην περίπτωση Πέτρου Αγαθαγγέλου, ενώ στην περίπτωση των δύο παράλληλων ερευνών, η ίδια η Νομική Υπηρεσία αναίρεσε τη θέση της αλλά η μεγάλη σύγκρουση μας έμεινε και βρήκε τρόπο να εκδηλωθεί και σε άλλες περιστάσεις.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»