Επιβεβαιώθηκε ο Κασουλίδης, βρήκε αντίσταση στην ένταξη στον ΟΤΚ το ψευδοκράτος

Από τις πρόσφατες συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τους ομολόγους του από το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και τις επαφές του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κιργισία, Κύπρου Γιωργαλλή, επιβεβαιώνεται η ορθότητα του δικού μας αφηγήματος, ότι δηλαδή η Τουρκία συνάντησε σθεναρή αντίδραση στην πρόθεση της για ένταξη του ψευδοκράτους με το καθεστώς «κράτους-παρατηρητή» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών και υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών για να μπορεί μελλοντικά το ψευδοκράτος να ενταχθεί ως οντότητα, επισημαίνοντας, παράλληλα ότι απαιτείται κύρωση της εν λόγω τροποποίησης του καταστατικού από τα κράτη – μέλη του, έτσι ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Τόσο οι εκπρόσωποι της Κιργισίας, όσο και του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν έσπευσαν να απορρίψουν την όποια διασύνδεση της εν λόγω ενέργειας ως πράξη αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ενώ εξέφρασαν τον πλήρη σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πρέσβης της Κύπρου στην Κιργισία είχε επαφές στη χώρα, στο πλαίσιο επίσκεψης στην χώρα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τελετή επίδοσης Διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της χώρας, Sadyr Japarov.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, στις εκεί επαφές του πρέσβη με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών συμφωνήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Κύπριος Πρέσβης ήγειρε στους συνομιλητές του το ζήτημα της πρόσφατης απόφασης του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στη Σύνοδο Κορυφής της Σαμαρκάνδης για απόδοση καθεστώτος «παρατηρητή» στο ψευδοκράτος και αυτοί τον διαβεβαίωσαν για την προσήλωση της χώρας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης