Συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις για τα έκτροπα-Αναζητούν φταίχτες

Συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις για τα έκτροπα που έλαβαν χώρα το βράδυ της  Πέμπτης από μερίδα διαδηλωτών, με τη λεκτική στοχοποίηση βουλευτών έξω από τη Βουλή και τους βανδαλισμούς στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Το ΑΚΕΛ επανήλθε, αναφέροντας πως «το σύνθημα «ΕΟΚΑ Β’ ξανακτύπα» που ακούστηκε χθες έξω από τη Βουλή από τους οπαδούς του Γρίβα είναι ευθεία προσβολή και απειλή προς τη Δημοκρατία και ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Στον ιδεολογικό πυρήνα αυτού του συνθήματος περικλείεται η φασιστική βία της προπραξικοπηματικής περιόδου και η ίδια η προδοσία της πατρίδας μας το 1974. Από εδώ εκπορεύονται και τα έκτροπα, οι προπηλακισμοί και οι βανδαλισμοί που συνέβησαν ψες».

«Όσοι δε, αντί να καταδικάζουν την έξαρση του φασισμού κάνουν λόγο για «παρελθοντολογίες» και «τεχνητή πόλωση από τα κόμματα» προβαίνουν σε ένα χυδαίο συμψηφισμό που απλώς διευκολύνει την ακροδεξιά», υποστήριξε το κόμμα της Αριστεράς.

« Είναι η απόφαση της κυβέρνησης Συναγερμού, με το ΕΛΑΜ στο πλευρό του, να στήσει με δημόσιο χρήμα «Μουσείο» για τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Β΄ αυτό που προκαλεί τα αισθήματα του κόσμου. Και είναι αυτή η απόφαση που έστρωσε το έδαφος στους ακροδεξιούς να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της φασιστικής οργάνωσης και του αρχηγού της έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ορθότητα του Ψηφίσματος της Βουλής της 2ας Δεκεμβρίου 2022 για τη Δημοκρατική Αντίσταση. Επιβεβαιώνουν γιατί πρέπει να διακοπεί κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση για την προαγωγή της μνήμης του Γρίβα. Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι τούτος ο τόπος δεινοπάθησε από το φασισμό, όχι από κάποιο αόριστο «διχασμό». Η ενότητα δεν θα κτιστεί με αυτούς που φωνάζουν «ΕΟΚΑ βήτα ξανακτύπα», αλλά απέναντι από αυτούς», κατέληξε το κόμμα.

Εκκλήσεις από τους Οικολόγους

Έντονο αποτροπιασμό για τα έκτροπα που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από τη Βουλή εξέφρασε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. «Οι κακόβουλες ενέργειες από διαδηλωτές – υποστηρικτές του Γρίβα στα γραφεία του Κινήματος της ΕΔΕΚ είναι άκρως καταδικαστέες και δεν έχουν χώρο σε μια δημοκρατική χώρα», πρόσθεσε. 

 «Ως Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας προς την ΕΔΕΚ και καλούμε την Αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς να διερευνήσουν άμεσα το περιστατικό και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες», τόνισαν οι Οικολόγοι.

Παράλληλα κάλεσαν τις πολιτικές δυνάμεις να συνασπιστούν γύρω από μια κοινή απόφαση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός, η ρητορική μίσους και ο φασισμός.

«Ας μην ξεχνάμε πως ‘ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει’», κατέληξε το κίνημα.

Αντιδράσεις υποψηφίων

Σε σύντομη δήλωση προέβη ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης: «Καταδικάζω ανεπιφύλακτα την επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ και τους τραμπουκισμούς ακραίων στοιχείων έξω από τη Βουλή. Την ώρα που η Κύπρος απειλείται με τουρκοποίηση, η αναβίωση του διχασμού που μόνο δεινά επέφερε στον τόπο μας είναι βήμα προς την καταστροφή», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, δήλωσε πως «παρακολουθώντας όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ έξω από το κτήριο της Βουλής, ήταν δύσκολο να μην αναλογιστώ πόσο αναμενόμενα ήταν».

Γιατί ήταν απολύτως προβλέψιμο ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις και υποψήφιοι, πλησιάζοντας προς τις προεδρικές εκλογές, θα ανέσυραν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον Γρίβα και τον Μακάριο. Αυτό έμαθαν να κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αυτό – κατά πάσα πιθανότητα – θα συνεχίσουν να κάνουν και στις επόμενες και στις μεθεπόμενες εκλογές, αν τους το επιτρέψουμε με την ανοχή, την αποχή ή την ψήφο μας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, είναι οι πολιτικές δυνάμεις και οι υποψήφιοι που αδυνατούν να παράξουν πολιτική και να προτείνουν πειστικές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και του τόπου. «Αντί να συζητούν πώς θα απαλλαγούμε από την κατοχή και πώς θα επανενώσουμε τη χώρα μας, αντί να καταθέτουν προτάσεις για το πώς θα αποκτήσουμε επιτέλους ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, τίμιο κράτος, αναλώνονται σε αχρείαστους και άγονους καυγάδες, φανατίζοντας και αποπροσανατολίζοντας τον λαό», τόνισε.

Σημείωσε ότι είναι ακόμα πιο τραγικό το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην τουρκική πλευρά μελετούν άνοιγμα και εποικισμό ολόκληρης της πόλης της Αμμοχώστου. Την ώρα που παραχωρούν στην Τουρκία προστατευόμενη περιοχή στην Καρπασία για δημιουργία ναυτικής βάσης.  

«Η αναβίωση του συγκρουσιακού κλίματος με στόχο τη συσπείρωση των ψηφορόρων στο κάθε κομματικό μαντρί, δεν εκθέτει απλώς τις πολιτικές ηγεσίες που μετέρχονται τέτοιες πρακτικές. Διχάζει τον λαό, οδηγεί σε ακρότητες όπως οι καταδικαστέες επιθέσεις εναντίον βουλευτών και κομματικών γραφείων και προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών. Οι υπό αναφορά υποψήφιοι και οι πολιτικές δυνάμεις που τους στηρίζουν, αντιπροσωπεύουν το παλιό, αυτό που πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας. Η δική μας πρόταση κοιτάζει μπροστά. Έχουμε όραμα για το μέλλον, γιατί πιστεύουμε ότι η Κύπρος αξίζει καλύτερα!», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Είναι επιβαλλόμενη όσο ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση συλλογικής ευθύνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριου Ηλιάδη, καταδικάζοντας "τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης τόσο έξω από το κτήριο της Βουλής, όσο και έξω από τα γραφεία της ΕΔΕΚ, από μερίδα νοσταλγών της ανώμαλης προπραξικοπηματικής περιόδου, με προπηλακισμούς και ύβρεις κατά βουλευτών και κομμάτων, βανδαλισμούς, λιθοβολισμούς και παρωχημένα συνθήματα".

Προστίθεται ότι "όλα όσα συνέβησαν, ήταν προσχεδιασμένα και ηθελημένα και αποδεικνύουν ότι 48 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την κατάλυση της δημοκρατίας, υπάρχουν και δρουν ακόμα ανάμεσά μας άνθρωποι που όχι μόνο τίποτα δεν διδάχτηκαν και δεν μετανόησαν, αλλά και επιδιώκουν και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να γυρίσουν την Κύπρο στις εποχές του μεγάλου διχασμού".

"Για όσα συνέβησαν υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι: Είναι οι διοργανωτές της συγκέντρωσης, δηλαδή το Ίδρυμα Γρίβα Διγενή και το ΕΛΑΜ", αναφέρει.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι "το διακύβευμα είναι το μέλλον ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του συνόλου του λαού της και ότι η επιστροφή μας στα χρόνια της ανωμαλίας και του διχασμού θα ήταν αυτοκαταστροφική".

"Η ανοχή απέναντι σε οτιδήποτε υποσκάπτει τους δημοκρατικούς θεσμούς πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποφασιστικότητα και συλλογικότητα", υπογραμμίζεται.

"Και μόνο μία κυβέρνηση συλλογικής ευθύνης, μπορεί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, ενότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, κάθε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό κίνδυνο", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής