Βροχή οι καταδίκες για τα επεισόδια μετά το κλίμα διχασμού

Μετά το κλίμα έντονης πόλωσης και διχασμού, που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες στην σκιά του ψηφίσματος για τον Γρίβα στη Βουλή και τα επεισόδια που ακολούθησαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και στα γραφεία της ΕΔΕΚ, πέφτουν βροχή οι καταδίκες και οι εκκλήσεις για ενότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Ισπανία όπου βρίσκεται, μίλησε για την ανάγκη για ενότητα, καταδικάζοντας τα απαράδεκτα συμβάντα. «Από την Ισπανία που βρίσκομαι για τη Σύνοδο των EUMED9 καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τα όσα απαράδεχτα έλαβαν χώρα νωρίτερα σήμερα. Ανάλογες ακραίες συμπεριφορές ούτε επιτρέπονται, ούτε συμβάλλουν στην ενότητα και ομοψυχία που επιβάλλεται να επικρατεί σε μια υπό κατοχή χώρα», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του.

Λύπη και αποτροπιασμό εξέφρασε και η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία προεδρεύει της Δημοκρατίας. Επεισόδια όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σήμερα έξω από το κοινοβούλιο, τον ναό της Δημοκρατίας, είναι καταδικαστέα με τον πιο έντονο τρόπο, είπε.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως «η εκδήλωση κάθε μορφής βίας, οι βανδαλισμοί στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΔΕΚ, οι ύβρεις και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί απέναντι σε βουλευτές και βουλεύτριες αποτελούν μέγιστη προσβολή για την ίδια τη δημοκρατία».

Πρόσθεσε πως «τέτοια επεισόδια όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σήμερα έξω από το κοινοβούλιο, τον ναό της Δημοκρατίας, είναι καταδικαστέα με τον πιο έντονο τρόπο. Εκφράζουμε λύπη και αποτροπιασμό για την καταπάτηση δημοκρατικών αρχών και αξιών», σημείωσε η κ. Δημητρίου. 

«Ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, με σεβασμό στον θεσμό της Δημοκρατίας και στην αντίθετη άποψη», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος. «Ενέργειες έξω από τα δημοκρατικά θέσμια δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τα σημερινά έκτροπα», τόνισε.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι θρασύδειλοι νοσταλγοί του μαύρου παρελθόντος θα μας βρουν απέναντί τους», τόνισε.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει μετά βδελυγμίας τους βανδαλισμούς εναντίον των γραφείων της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, στους οποίους προέβησαν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το ψήφισμα της Βουλής για τον Γρίβα.  Σημειώνεται ότι ο όχλος κινήθηκε και προς τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς ευτυχώς, να υπάρξουν οποιεσδήποτε ζημιές», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Η τροπή που έλαβε η διαμαρτυρία, είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη. Τέτοιες συμπεριφορές στρέφονται εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας και προσβάλλουν κατάφωρα την κυπριακή κοινωνία. Η οποιασδήποτε μορφής βία, είναι καταδικαστέα και δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν ανεκτή», τόνισε.

«Τα γραφεία της ΕΔΕΚ έχουν γίνει στόχος μιας προμελετημένης και προσχεδιασμένης τραμπουκικής ενέργειας που όπως  έχετε διαπιστώσει επιχειρήθηκε να προκληθεί εμπρησμός  στα γραφεία του κόμματος μετά τη θραύση των υαλοπινάκων και τη ρίψη φωτοβολίδας εντός των γραφείων.

Παρόλα αυτά, από την πλευρά της ΕΔΕΚ παραμένουμε ψύχραιμοί, παραμένουμε ήρεμοι και δεν πρόκειται να αντιδράσουμε με τρόπο θυμικό ή ενδεχομένως εκτός των πλαισίων της δημοκρατικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Όμως το  μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους αυτούς τους τραμπούκους είναι ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η ΕΔΕΚ δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα της. Η  ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τις θέσεις της. Κανένας δεν μπορεί να κάμψει την ΕΔΕΚ. Η ΕΔΕΚ διαχρονικά και ιστορικά είναι ένα κόμμα αντίστασης, ένα κόμμα υπέρ  της Δημοκρατίας, της διαφάνειας και πάνω απ’ όλα  της ιστορικής αυτογνωσίας  και του αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Συνεχίζουμε», τόνισε.

«Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλούν τα επεισόδια τα οποία συνέβησαν έξω και γύρω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά τη διάρκεια της αποψινής ολομέλειας. Η λεκτική βία, η καταστροφή δημόσιας περιουσίας, η στοχοποίηση και εξύβριση μελών του κοινοβουλίου, αντιπροσώπων του κυπριακού λαού, είναι καταδικαστέα, είναι απαράδεκτα και δεν έχουν χώρο σε καμία σύγχρονη δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ.

«Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας προς τους συναδέλφους της ΕΔΕΚ για την επίθεση που δέχτηκαν τα κεντρικά τους γραφεία. Καμία ιδεολογική, ή πολιτική διαφορά, ή διαφωνία, δεν μπορεί να αποτελεί εφαλτήριο βίας και βίαιης αντίδρασης», τόνισε η παράταξη.

«Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα στη θλιβερή κατάσταση στην οποία είχε κάποτε περιέλθει. Η διχόνοια είναι παράγοντας καταστροφικός και μόνο μέσα από σύμπνοια, ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες για τον τόπο μας», υπέδειξε.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τη στοχοποίηση της βουλεύτριας μας, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή την ώρα που ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί του κράτους για την χρονιά 2023», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

Οι τραμπουκισμοί και τα όσα εισακούστηκαν, μέσω συνθημάτων από διαδηλωτές – υποστηρικτές του Γεώργιου Γρίβα και της εγκληματικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ Β’, είναι άκρως απαράδεκτα και μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω, στις σκοτεινές εποχές της δράσης της Χούντας. Οι ύβρεις και οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπο της βουλεύτριας μας αποπνέουν μίσος και δεν είναι ανεχτές, επεσήμανε το Κίνημα.

«Καλούμε την Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν άμεσα. Τα όσα ακούστηκαν, έξω από το ναό της δημοκρατίας, δεν περιποιούν τιμή για την ιστορία του τόπου μας», υπογράμμισαν οι Οικολόγοι.

«Τα αποψινά έκτροπα, λειτουργούν αναχρονιστικά για τη συλλογική μνήμη της Κύπρου και παραπέμπουν πίσω σε μαύρες εποχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου οι προδότες της Κύπρου, πουλώντας ψεύτικο πατριωτισμό, ξεπούλησαν το νησί μας με αποτέλεσμα σήμερα η μισή Κύπρος να είναι κατεχόμενη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ καταδικάζει και η Πρωτοβουλία "Αμμόχωστος - Για την Κύπρο" και καλεί μέσω ανακοίνωσης την Αστυνομία όπως προβεί σε όλες τις ενέργειες για σύλληψη των δραστών. Η Πρωτοβουλία καλεί επίσης τα κόμματα «να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να μην οξύνουν περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση με αχρείαστους χαρακτηρισμούς και προσβολές, οπλίζοντας τα χέρια ορισμένων ανεγκέφαλων».

Καταδίκες και από υποψήφιους 

Την επίθεση κατά των γραφείων της ΕΔΕΚ όπως επίσης την όποια πράξη βίας καταδίκασε ο υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης. Όσοι επιδιώκουν την πόλωση και τον διχασμό  πρέπει να αναλογιστούν αυτή την ώρα τις ευθύνες τους, τόνισε.

«Η περιφρούρηση των δημοκρατικών αρχών και αξιών στο τόπο μας είναι συλλογική ευθύνη, όπου και να ανήκουμε πολιτικά και σε ότι και να πιστεύουμε. Αυτή ειδικά την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα, ο αναθεωρητισμός και η επεκτατικότητα βρίσκεται στο απόγειο της με την προσπάθεια επιβολής νέων απαράδεκτων τετελεσμένων, η σύμπνοια, η ενότητα και η συλλογικότητα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία για να αναχαιτίσουμε και να αποτρέψουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις», υπογράμμισε.

«Χαιρετίζουμε τη  στάση του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 και ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην νομιμότητα, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και δρουν κατά τρόπο που υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Καταδικαστική ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Καταδικάζουμε με απόλυτη αυστηρότητα τους βανδαλισμούς, τα επεισόδια και τα όσα εκτυλίχθηκαν έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν επίθεση κατά των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας», ανέφερε.  

Καταδικάζουμε επίσης απερίφραστα την επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ καθώς και την εξύβριση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου, σημείωσε περαιτέρω.

«Καλούμε την κυβέρνηση και τις αρχές να πράξουν τα δέοντα ώστε να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι αυτουργοί, φυσικοί και ηθικοί. Δεν θα επιτρέψουμε την υπόσκαψη της πολιτείας μας και δηλώνουμε παρόντες στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, των αρχών και των αξιών της», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν