Με σταυρώματα και δεκάδες τροπολογίες ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, τον τελευταίο της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Υπέρ ψήφισαν 29 Bουλευτές και εναντίον 24. Υπέρ τοποθετήθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και εναντίον ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ,  ΕΛΑΜ και Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023

Στην Ολομέλεια παρευρέθηκαν ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ  και ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Υποβλήθηκαν συνολικά 111 τροπολογίες που κυρίως αφορούν ένθεση σημείωσης, δηλαδή σταύρωμα στη διενέργεια δαπανών. Από τις 111 τροπολογίες πέρασαν οι 46.

Η Βουλή δέσμευσε κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων για παροχές στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας, την χρηματοδότηση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, το σχέδιο Εστία και το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, επίσης τα κονδύλια που αφορούν την αγορά γης και κτιρίων, κατασκευαστικά έργα για υλοποίηση υποδομών για έλευση του φυσικού αερίου και άλλα.

Επίσης η Βουλή ενέκρινε την αποκοπή των δαπανών που αφορούν αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών (τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι), του 10% στις δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες με εξαίρεση το Υπουργείο Εργασίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και αποκοπή του κονδυλίου που αφορά το δρόμο από το δάσος Αθαλάσσας μέχρι τον κυκλικό κόμβο παρά το ΣΟΠΑΖ (τροπολογία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι).

Απορρίφθηκε επίσης η τροπολογία ΑΚΕΛ για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών που αφορούν δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γεώργιο Γρίβα καθώς και αποκοπή από την πιο πάνω ομάδα/υποομάδα του μέρους που αφορά τις δαπάνες για το ‘Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ. Γρίβα Διγενή καθώς και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γρίβα.

Σημειώνεται ότι για τα σταυρωμένα κονδύλια η Βουλή αποφάσισε ότι θα πρέπει να ζητείται η γραπτή συγκατάθεσή της ή η γραπτή ενημέρωσή της ανά εξάμηνο.

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης €11.759,3 δισ. και έξοδα €11.296,0 δισ.. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δισ. δηλαδή 1.7%  του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3% και η ανεργία εκτιμάται στο 6,4%.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3% (από εκτιμώμενο 6% το 2022) το 2023, και αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% το 2024 και 3,2% το 2025.

Περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκ. και αυξημένες πιστώσεις για την κοινωνική προστασία περίπου κατά 4%.

Εξάλλου σε ανησυχία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκταμίευση των κονδυλίων ενόσω η Βουλή είναι κλειστή λόγω προεδρικών εκλογών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου απάντησε ότι έχει συμφωνηθεί από τα μέλη της Επιτροπής πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή για επείγουσες εκταμιεύσεις.

Κορυφαία νομοθετική πράξη

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Βουλής, πρόκειται για κορυφαία νομοθετική πράξη. Η Αννίτα Δημητρίου βρισκόταν εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας, λόγω της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ισπανία, για συμμετοχή εργασίες της Συνόδου Κορυφής των εννέα Μεσογειακών Κρατών-Μελών της ΕΕ.

Ικανοποιημένος ο Υπουργός Οικονομικών

Την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός έχει το βλέμμα στο μέλλον χωρίς να φορτώνει τις επόμενες γενιές.

«Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι μυωπικός, βλέπει στο μέλλον αλλά δίνει παράλληλα τα εργαλεία για να χειριστούμε τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις τις οποίες διανύουμε», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, ο τελευταίος προϋπολογισμός της διακυβέρνησης Αναστασιάδη «βλέπει το αύριο με την πράσινη ανάπτυξη, με την βιώσιμη ανάπτυξη με τη ψηφιακή μεταρρύθμιση χωρίς όμως να φορτώνει επιπλέον βάρη στις επόμενες γενιές».

«Αρκετά τους φορτώσαμε, αντίθετα ο προϋπολογισμός είναι σχεδιασμένος με τρόπο ούτως ώστε να προχωρήσει η άμβλυνση των βαρών που έχουμε τόσο καιρό δημιουργήσει στην επόμενη γενιά», είπε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πετρίδης σε μια έμμεση αναφορά στα όσα συνέβησαν νωρίτερα έξω από τη Βουλή, είπε πως «δυστυχώς αυτά τα βάρη τα οποία έχουμε δημιουργήσει δεν είναι μόνο οικονομικά, όπως είδαμε και σήμερα έξω από τη Βουλή τους έχουμε φορτώσει με πάθη και πολιτικά που μετά που σχεδόν πενήντα σχεδόν χρόνια αυτή η Πολιτεία και αυτή η κοινωνία δεν μπορεί να ξεπεράσει και αυτό είναι λυπηρό».

Αλλά, πρόσθεσε, «τουλάχιστον ας είμαστε σοβαροί στην οικονομία, ας προχωρήσουμε με το βλέμμα στο μέλλον με την αναδιάρθρωση της οικονομίας την οποία έχουμε επιτύχει σε κάποιο βαθμό έχοντας υπόψη ότι το βραχυπρόθεσμο μέλλον δεν θα είναι εύκολο στην οικονομία».

Επισημαίνοντας πως αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις τις οποίες θα έχουμε τα επόμενα δύο χρόνια θα ήταν διαφορετικός και ο σχεδιασμός, ο κ. Πετρίδης ευχήθηκε στην επόμενη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τον προϋπολογισμό να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Ένας προϋπολογισμός δεν είναι ποτέ αρκετός για να προχωρήσει μια χώρα, για να προχωρήσει διαρθρωτικά χρειάζονται να αλλάζουν και οι δομές, να γίνονται και οι μεταρρυθμίσεις», είπε, υπενθυμίζοντας πως αυτό προνοεί και το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτός είναι ο ορίζοντας που πρέπει να έχουμε.

«Σοβαροί προϋπολογισμοί, καλά σχεδιασμένοι, στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού μοντέλου, ενός ευρωπαϊκού οράματος, αλλά παράλληλα το όραμα τη θέληση και την πολιτική βούληση να προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε ως «απηρχαιωμένες αντιλήψεις κάποια κόμματα και κάποιοι Βουλευτές να κρύβονται πίσω από άλλους ούτως ώστε να εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί και νομίζω ότι αυτή είναι μια πρακτική η οποία πρέπει να αλλάξει στο μέλλον».

Θωρακίζει την οικονομία

Ο προϋπολογισμός που έχει ψηφισθεί θωρακίζει την κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το πέρας της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2023 από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει εγκριθεί, ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικά πλεονάσματα, όμως θα εξαρτηθεί η πορεία της οικονομίας και ποιος θα είναι στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η χώρα, συνέχισε, ξεπέρασε τρεις διαδοχικές κρίσεις, την οικονομική του 2013, την υγειονομική του 2020 και τώρα την κρίση ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χρειάζεται, πρόσθεσε, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εμπειρία και ικανότητα να διαχειριστεί κάποιος την οικονομία, έχοντας υπόψη ότι «έστω και αν ο προϋπολογισμός που έχει ψηφισθεί είναι πλεονασματικός και θωρακίζει την κυπριακή οικονομία, μια στραβοτιμονιά από τον τιμονιέρη θα μας επιστρέψει πίσω».

Κατέληξε λέγοντας ότι «ζήσαμε το παράδειγμα της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια μόνο λάθος πρόθεση της Πρωθυπουργού έριξε την οικονομία της Αγγλίας στην χειρότερη φάση των τελευταίων τριάντα χρόνων».

Καταψήφισε «με συνέπεια» το ΑΚΕΛ

Με συνέπεια απέναντι στον λαό το ΑΚΕΛ καταψήφισε κι αυτή τη φορά τον τελευταίο προϋπολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης μετά την λήξη της τριήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Οι λόγοι της καταψήφισης, ανέφερε, έχουν να κάνουν όλα αυτά τα χρόνια με την αρνητική κρίση των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και τομείς πολιτικής.

Δυστυχώς όπως τεκμηρίωσε το ΑΚΕΛ κι από το βήμα της Βουλής, συνέχισε, μέσω των ομιλιών των Βουλευτών του, όπως οι ίδιοι οι πολίτες αισθάνονται τα πράγματα, όταν και στις δημοσκοπήσεις και στην επαφή που έχουν μαζί τους κρίνουν αρνητικά ή πολύ αρνητικά αυτή την κυβέρνηση σε ποσοστά πέραν του 70%, αυτό συμβαίνει για πολύ συγκεκριμένους λόγους, είπε.

«Γιατί δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα πρωτίστως σε βάρος των πολλών αδυνάτων. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση με πολύ αρνητικές επιδόσεις που κρατούν τη χώρα μας ουραγό όσον αφορά την μείωση μισθών που είχαμε το 2021, την μείωση του μεριδίου των μισθών στο ΑΕΕΠ της χώρας την ώρα που αυξήθηκε σημαντικά  το μερίδιο των κερδών», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, φεύγει και μας αφήνει κληρονομιά το να είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση της διαφθοράς στην Ευρώπη, με τις πολιτικές πρακτικές της έχει καταρρακώσει τους θεσμούς, που έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την έρευνα και την ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, που δεν έχει κοινωνική ευαισθησία.

«Γι αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους το ΑΚΕΛ έχει καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Προσβλέπουμε σε μια νέα εποχή στη χώρα μας μέσα από την προοδευτική αλλαγή που μπορεί να έρθει και θα έρθει, τον Φεβρουάριο του 2023, ώστε να έχουμε και προϋπολογισμό και οικονομική και κοινωνική πολιτική που να εξυπηρετεί τον λαό, την κοινωνία, τους πολλούς και όχι τους ελάχιστους», κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.

Η χώρα χρειάζεται συναίνεση

H Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δηλώσεις της μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 είπε ότι και τον επόμενο χρόνο η χώρα χρειάζεται συνεργασία, συναίνεση και ενότητα και πρέπει να κρατήσουμε την Κύπρο όρθια και σταθερή μέσα από τις πολλές προκλήσεις που θα έχουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και η ΕΕ και το παγκόσμιο.

Ανέφερε ότι οι ψήφοι του ΔΗΚΟ έχουν διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει μια ομαλή και αναπτυξιακή πορεία  για το 2023.

Η Κύπρος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα

Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί ένα μεγάλο μέρος των εισηγήσεων μας έγιναν αποδεκτές, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Κάρογιαν, μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Κάρογιαν ανέφερε ότι η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, συνεπής προς τις διακηρυγμένες της θέσεις, αλλά και στη διαχρονική της πολιτική, υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023.  Η Κύπρος, συνέχισε, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ανάπτυξη και προοπτική.

Πρόσθεσε ότι δεν νοείται το κράτος να μην μπορεί να λειτουργεί, ούτε και νοείται μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να δημιουργούνται προϋποθέσεις πού ακριβώς θα δημιουργούν αστάθεια.

Ανέφερε ότι σε όλη αυτή την πορεία η ΔΗΠΑ – Συνεργασία υπέβαλε μια σειρά από λογικές εισηγήσεις προς την εκτελεστική εξουσία και «αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτών των εισηγήσεων έγιναν αποδεκτές και επομένως αυτό διευκόλυνε, όχι μόνο την στήριξη από εμάς του προϋπολογισμού, που είναι μια διαχρονική μας θέση, αλλά νοιώθουμε ότι με τις εισηγήσεις μας βοηθούμε συγκεκριμένους τομείς της κρατικής λειτουργίας και γενικά της πορείας του τόπου μας στην επόμενη χρονιά».

Η χειρότερη επίδοση στα περιβαλλοντικά θέματα

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία πολιτών, είπε το Κίνημα καταψήφισε τον προϋπολογισμό γιατί σχεδιάστηκε από μια κυβέρνηση  που έχει την χειρότερη επίδοση στα περιβαλλοντικά θέματα.

Σε δηλώσεις του μετά από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 στη Βουλή ανέφερε ότι δημιουργούνται προβλήματα με σχεδιασμούς με μεγάλους δρόμους, κόμβους και δρόμους μέσα από πάρκα και σημείωσε ότι διαφωνεί το κόμμα του και για την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, πολιτικής στέγης και πολιτικής για τις δημόσιες μεταφορές.

Ο κ. Θεοπέμπτου επέκρινε και τα απαράδεκτα, όπως τα χαρακτήρισε, γεγονότα έξω από τη Βουλή, λέγοντας ότι μας θύμισαν τα συνθήματα και το μένος της εποχής πριν το 1974. Ο εθνικός διχασμός ξέρουμε που μας οδήγησε και είναι λάθος να προωθούνται τέτοιες διαδηλώσεις, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας