Ερτουγρούλογλου: Θα εξετάσουν όλες τις επιλογές για την ΟΥΝΦΙΚΠ

Θα επανεξετάσουν «όλες τις επιλογές» εάν τα ΗΕ δεν υπογράψουν χωριστή συμφωνία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την τ/κ πλευρά, ανέφερε ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σχολιάζοντας επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης στους Πρέσβεις της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος γράφει ότι σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η επιστολή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει άλλο στόχο από το να εμποδίσει τις προσπάθειες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας να διασφαλίσουν ότι η «τδβκ» - κατά την έκφρασή του - θα πάρει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή κοινότητα και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της «απάνθρωπης απομόνωσης που έχει επιβληθεί στους Τ/κ με δική της ενθάρρυνση».

Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση δικαίου για την τουρκική πλευρά, υποστήριξε ότι με αυτή την κατανόηση, το κατοχικό καθεστώς  και η Τουρκία έχουν καθορίσει μια νέα πολιτική σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί.

Αναφέροντας ότι ο κ. Κασουλίδης δήλωσε επίσης ότι δεν θα αποδεχθούν μια συμφωνία που πιθανόν να επιτευχθεί μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και του ψευδοκράτους, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι «δεν έχει καμία αξία το αν η εξωτερική μας πολιτική και οι αποφάσεις που αφορούν τη χώρα μας γίνονται αποδεκτές από τους Ελληνοκύπριους».

Πρόσθεσε ότι η συνέχιση της παρουσίας και των δραστηριοτήτων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP) στην περιοχή θα ήταν δυνατή με την οριστικοποίηση μιας νομικής ρύθμισης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφορικά με την παρουσία των δυνάμεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα είπε ότι «η ΤΔΒΚ πιστεύει ότι η UNFICYP δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την παρουσία και τις δραστηριότητές της στη χώρα μας με την τρέχουσα ρύθμιση που βασίζεται στην καλή μας θέληση και ότι είναι απαραίτητο να έρθουμε μια συμφωνία χωρίς χάσιμο χρόνου».

Είναι αμετάκλητα προσηλωμένοι σε αυτό το θέμα, συνέχισε λέγοντας ότι «συνεχίζουμε να ενεργούμε εποικοδομητικά για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ της ΤΔΒΚ και του ΟΗΕ. Είναι σημαντικό ο ΟΗΕ, σε αντίθεση με κάθε άλλη φορά, να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και βασισμένη στα γεγονότα προσέγγιση».

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε ακόμη ότι εάν, παρά την ειλικρινή και εποικοδομητική τους στάση, ο ΟΗΕ συνεχίσει να υιοθετεί μια προσέγγιση που είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα στο νησί και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επανεξετάσουμε όλες τις επιλογές και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές